Úgy tűnik, végre feltalálták, hogyan ehetünk bármit hízás nélkül

Legalább egyszer már mindenki hallotta ezt a mondatot a saját, vagy egy ismerőse szájából: ,,Olyan jó lenne, ha annyit ehetnék, amennyit csak akarok anélkül, hogy meghíznék".

Egy japán feltaláló úgy tűnik, éppen most váltja valóra megannyi ember kívánságát, Homei Miyashita ugyanis feltalált egy olyan szerkezetet, mely által több ízt kóstolhatsz meg egyszerre anélkül, hogy bármit is ennél. Ha nem is feltétlenül arról van szó, hogy annyit ehetsz, amennyit akarsz, a szerkezet sokban könnyítheti meg azoknak az életét, akik akkor is enni akarnak, amikor nem éhesek.
Ha megkívánsz például egy kis csokit vagy hamburgert, a Norimaki Synthesizer nevű fémszerkezet segítségével egy gombnyomás alatt érzékelheted azt az ízt, amire vágysz.
Az ízszimulátor nagyjából olyan, mint egy nyalóka, amelyen öt különböző ízvilág találkozik: az édes, a sós, a savanyú, a keserű, és az úgynevezett umami, vagyis a finom íz.
Ha nagyon egyszerűen kellene elmagyarázni, hogyan is működhet egy ilyen szerkezet, a legközelebb álló érthető példaként a számítógépek, televíziók és mobiltelefonok képernyőjének működését lehetne alapul venni. Ezeken a képernyőkön a három alapszín, a kék, a piros és a zöld millió variációja és megannyi apró pixel által tud megjelenni bármilyen kép és szöveg. ANorimaki Synthesizerhasonló elven működik azzal a különbséggel, hogy itt az öt ízvilág kombinációja hozza létre azt az ízt, amit megkívántunk.
A nagyjából stiftragasztó méretű fémszerkezetben az öt ízvilág színkódolt változata jelenik meg egy-egy gél formájában. Az agaragarból készült zselés anyagok egy-egy hosszú rézcsőben helyezkednek el.
Az ízek szimulálásához minden gél glicinnel rendelkezik, a savanyú ízért javarészt citromsav, a sós ízért nátrium-klorid, a keserű ízért magnézium-klorid, az umami ízért pedig a nátrium-glutamát a felelős.
Amikor az ember a fémszerkezetben található zselés kis tartályokat a nyelvéhez nyomja, az öt ízvilág ilyenkor interakcióba lép egymással, ennek köszönhetően jön létre az az íz, amelyre vágyunk.
A tesztek során már sikerült előállítani például gumicukor és sushi ízét is, aNorimaki Synthesizerazonban még közel sem tökéletes, a fémtartály ugyanis gépekhez van kötve annak érdekében, hogy működjön (így a szerkezet nem is olyan kicsit, mint elsőre gondolnánk), a tömeggyártáshoz pedig még tesztek hosszú sorára van szükség. Mindenesetre, ha véget ér a fejlesztési szakasz, és az embereknek lesz étvágya, valamint igénye arra, hogy a készülék piacra kerüljön, szinte biztosak vagyunk benne, hogy sok ember zsebében fog ott lapulni a Norimaki Synthesizer.

Ezeket olvastad már?

via LadBible

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!