Úgy tűnik, végre feltalálták, hogyan ehetünk bármit hízás nélkül

Legalább egyszer már mindenki hallotta ezt a mondatot a saját, vagy egy ismerőse szájából: ,,Olyan jó lenne, ha annyit ehetnék, amennyit csak akarok anélkül, hogy meghíznék".

Egy japán feltaláló úgy tűnik, éppen most váltja valóra megannyi ember kívánságát, Homei Miyashita ugyanis feltalált egy olyan szerkezetet, mely által több ízt kóstolhatsz meg egyszerre anélkül, hogy bármit is ennél. Ha nem is feltétlenül arról van szó, hogy annyit ehetsz, amennyit akarsz, a szerkezet sokban könnyítheti meg azoknak az életét, akik akkor is enni akarnak, amikor nem éhesek.
Ha megkívánsz például egy kis csokit vagy hamburgert, a Norimaki Synthesizer nevű fémszerkezet segítségével egy gombnyomás alatt érzékelheted azt az ízt, amire vágysz.
Az ízszimulátor nagyjából olyan, mint egy nyalóka, amelyen öt különböző ízvilág találkozik: az édes, a sós, a savanyú, a keserű, és az úgynevezett umami, vagyis a finom íz.
Ha nagyon egyszerűen kellene elmagyarázni, hogyan is működhet egy ilyen szerkezet, a legközelebb álló érthető példaként a számítógépek, televíziók és mobiltelefonok képernyőjének működését lehetne alapul venni. Ezeken a képernyőkön a három alapszín, a kék, a piros és a zöld millió variációja és megannyi apró pixel által tud megjelenni bármilyen kép és szöveg. ANorimaki Synthesizerhasonló elven működik azzal a különbséggel, hogy itt az öt ízvilág kombinációja hozza létre azt az ízt, amit megkívántunk.
A nagyjából stiftragasztó méretű fémszerkezetben az öt ízvilág színkódolt változata jelenik meg egy-egy gél formájában. Az agaragarból készült zselés anyagok egy-egy hosszú rézcsőben helyezkednek el.
Az ízek szimulálásához minden gél glicinnel rendelkezik, a savanyú ízért javarészt citromsav, a sós ízért nátrium-klorid, a keserű ízért magnézium-klorid, az umami ízért pedig a nátrium-glutamát a felelős.
Amikor az ember a fémszerkezetben található zselés kis tartályokat a nyelvéhez nyomja, az öt ízvilág ilyenkor interakcióba lép egymással, ennek köszönhetően jön létre az az íz, amelyre vágyunk.
A tesztek során már sikerült előállítani például gumicukor és sushi ízét is, aNorimaki Synthesizerazonban még közel sem tökéletes, a fémtartály ugyanis gépekhez van kötve annak érdekében, hogy működjön (így a szerkezet nem is olyan kicsit, mint elsőre gondolnánk), a tömeggyártáshoz pedig még tesztek hosszú sorára van szükség. Mindenesetre, ha véget ér a fejlesztési szakasz, és az embereknek lesz étvágya, valamint igénye arra, hogy a készülék piacra kerüljön, szinte biztosak vagyunk benne, hogy sok ember zsebében fog ott lapulni a Norimaki Synthesizer.

Ezeket olvastad már?

via LadBible

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...