Úgy tűnik, átverésből (is) öntözik az áruházakban a zöldségeket

Frissentartás és fényes külső? Ezek is fontosak a vásárlóknak, de az áruházi öntözés mögött egy sokkal meglepőbb ok áll. 

Mindannyian ismerjük azt, amikor a szupermarketek zöldség és gyümölcs részlegein átfújják friss, tiszta vízzel a termékeket, és arra gondolunk, milyen guszta az egész művelet, csillognak az almák és paradicsomok. Logikus lenne arra következtetni, hogy az eltarthatóság idejét igyekszik ezzel megnövelni a bolt, és nekünk, vásárlóknak vonzóbbá tenni a kínálatot.

Az esztétikai élmény azonban csak egyik része a dolgoknak. A nyilvánvaló pszichológiai hatáson kívül - mely szerint a vásárlók előbb veszik meg a csillogó, fényes héjú zöldségeket- hiszed vagy sem, a tudomány szerint a frissen spriccelt víz nem növeli meg a kipakolt áru élettartamát, vagy javítja a minőségét. Sőt!

A New York Times cikke olyannyira cáfolja ezt a hiedelmet, hogy egyenesen azt állítja, a zöldségek és gyümölcsök felületén hagyott víz sokkal könnyebben okozza mikroorganizmusok elszaporodását, ezáltal még elő is segítheti a termékek gyorsabb megromlását.

Receptajánló:

Akkor mégis miért éri meg öntözni a zöldségpult áruit?

A PROFIT miatt.

Talán nem lesz meglepő, hogy az áruház azért fektet ezekbe a locsolóberendezésekbe, hogy maximalizálja a bevételét.

Mi történik, amikor meglocsolják a répákat, citromokat, stb.?

A friss zöldség és gyümölcs magába szívja a nedvességet, ezeket pedig ugye a legtöbbször súly alapján mérik, majd árazzák, így a boltok könnyen hozzáadhatnak kis extra súlyt minden egyes megvásárolt növényhez.

Azt gondolod, minimális pluszt jelenthet csak egy-egy vásárlásnál, de ha belegondolsz, a szupermarketek sok száz kilót értékesítenek nap mint a zöldségekből és gyümölcsökből. A párásító berendezésekért felelős kollégák munkája elengedhetetlen, mert anélkül az áruház komoly bevételkiesésre számíthatna.

Logikus oka is van

Gondolnád, hogy a jól működő locsolóberendezések fújás után megfelelő nedvességet biztosítanak a zöldségek és gyümölcsök körül, ami tulajdonképpen ködöt képez a termék körül, és nem hagyja kiszáradni?

Olvastad már?

Ennyit drágultak az alap élelmiszerek a rendszerváltás óta

A Produce Business annak is utánajárt, hogy mennyit veszítenek a súlyukból a zöldségek, ha nem öntözik őket, miközben a pulton várakoznak megvételre. Gondolnád, hogy a brokkoli akár a súlyának 4%-át is elveszítheti 16 óra alatt, ha nincsen megfelelően öntözve? Gyakorlatilag elkezd összeesni. Ezzel szemben, ha megkapja a törődést, és rendszeresen párásítják, akár a súlyának 5%-át is visszanyerheti ugyanezen idő alatt. A sárgarépa a leghajlamosabb kiszáradni, a 16 órás intervallum alatt akár 7%-ot is csökkenhet a súlya.

Receptajánló:

Francia zöldséges pite

Ezen a héten a VegaSaltyban egy nagyon finom, egyszerűsített francia pitét mutatunk, amit akár a franciák pizzájának is nevezhetnénk. Az eredetit sokkal lassabban, többféle ...

Sütőben sült cukkinis rágcsa

Ha lehet, mindent sütőben sütök, ezek a kedves, ropogós cukkini karikák is így végezték. A bundázásuk pofon egyszerű, nem kell hozzá tojás, tehát, nincs vele ragacsos munka. Minél ...

Vannak olyan zöldségek, melyek viszonylag jól viselik a neonfény alatt csücsülést, és jóval kevésbé száradnak ki, ilyen például a karfiol és a káposzta is, de a már említett 16 óra alatt ezek is veszítenek azért 2%-ot a súlyukból.

Úgy látszik, az állandó elérhetőség és frissentartás ára az, hogy extra pénzt kell fizetnünk egy szupermarketben. Mindenesetre legközelebb rázd le a vízcseppeket a sárgarépáról, a biztonság kedvéért!

Ezeket olvastad már?

via SouthernLiving

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...