Mindannyian ismerjük azt, amikor a szupermarketek zöldség és gyümölcs részlegein átfújják friss, tiszta vízzel a termékeket, és arra gondolunk, milyen guszta az egész művelet, csillognak az almák és paradicsomok. Logikus lenne arra következtetni, hogy az eltarthatóság idejét igyekszik ezzel megnövelni a bolt, és nekünk, vásárlóknak vonzóbbá tenni a kínálatot.
Az esztétikai élmény azonban csak egyik része a dolgoknak. A nyilvánvaló pszichológiai hatáson kívül - mely szerint a vásárlók előbb veszik meg a csillogó, fényes héjú zöldségeket- hiszed vagy sem, a tudomány szerint a frissen spriccelt víz nem növeli meg a kipakolt áru élettartamát, vagy javítja a minőségét. Sőt!
A New York Times cikke olyannyira cáfolja ezt a hiedelmet, hogy egyenesen azt állítja, a zöldségek és gyümölcsök felületén hagyott víz sokkal könnyebben okozza mikroorganizmusok elszaporodását, ezáltal még elő is segítheti a termékek gyorsabb megromlását.
Receptajánló:
Akkor mégis miért éri meg öntözni a zöldségpult áruit?
A PROFIT miatt.
Talán nem lesz meglepő, hogy az áruház azért fektet ezekbe a locsolóberendezésekbe, hogy maximalizálja a bevételét.
Mi történik, amikor meglocsolják a répákat, citromokat, stb.?
A friss zöldség és gyümölcs magába szívja a nedvességet, ezeket pedig ugye a legtöbbször súly alapján mérik, majd árazzák, így a boltok könnyen hozzáadhatnak kis extra súlyt minden egyes megvásárolt növényhez.
Azt gondolod, minimális pluszt jelenthet csak egy-egy vásárlásnál, de ha belegondolsz, a szupermarketek sok száz kilót értékesítenek nap mint a zöldségekből és gyümölcsökből. A párásító berendezésekért felelős kollégák munkája elengedhetetlen, mert anélkül az áruház komoly bevételkiesésre számíthatna.
Logikus oka is van
Gondolnád, hogy a jól működő locsolóberendezések fújás után megfelelő nedvességet biztosítanak a zöldségek és gyümölcsök körül, ami tulajdonképpen ködöt képez a termék körül, és nem hagyja kiszáradni?
Olvastad már?
Ennyit drágultak az alap élelmiszerek a rendszerváltás óta
A Produce Business annak is utánajárt, hogy mennyit veszítenek a súlyukból a zöldségek, ha nem öntözik őket, miközben a pulton várakoznak megvételre. Gondolnád, hogy a brokkoli akár a súlyának 4%-át is elveszítheti 16 óra alatt, ha nincsen megfelelően öntözve? Gyakorlatilag elkezd összeesni. Ezzel szemben, ha megkapja a törődést, és rendszeresen párásítják, akár a súlyának 5%-át is visszanyerheti ugyanezen idő alatt. A sárgarépa a leghajlamosabb kiszáradni, a 16 órás intervallum alatt akár 7%-ot is csökkenhet a súlya.
Receptajánló:
Vannak olyan zöldségek, melyek viszonylag jól viselik a neonfény alatt csücsülést, és jóval kevésbé száradnak ki, ilyen például a karfiol és a káposzta is, de a már említett 16 óra alatt ezek is veszítenek azért 2%-ot a súlyukból.
Úgy látszik, az állandó elérhetőség és frissentartás ára az, hogy extra pénzt kell fizetnünk egy szupermarketben. Mindenesetre legközelebb rázd le a vízcseppeket a sárgarépáról, a biztonság kedvéért!
Ezeket olvastad már?
Reggeli a piacon, ahol jól megfér egymással a hippi, a...
Az egyik legjobb szombat délelőtti program a Rákóczi Csarnokba szervezett közösségi reggeli - mindenki hozza a magáét, és random emberek jönnek össze enni és beszélgetni.
Országh KittiA legjobb tippek IR-barát ebédekhez
Az IR-étrend egyik legélvezetesebb része az ebéd, mert ebben a napszakban rengeteg alapanyag engedélyezett, és jó hír, hogy ezek szuperül kombinálhatóak!
Országh Kitti9 tipp a legjobb SÜTŐTÖKÖS ételekhez
Tuti, hogy idén ősszel fogod elkészíteni a legjobb sütőtökös ételeket! Mutatjuk, hogyan hozhatod ki belőlük a legtöbbet!
Országh Kitti7 sosem hallott tipp spórolós fagyasztáshoz
A legjobb konyhai pillanatok között van, amikor rájössz, hogy tele a fagyasztód, és egész hétre meg vagy mentve kajaügyileg...ezekkel a tippekkel még spórolni is fogsz!
Országh Kittivia SouthernLiving