Úgy is lehet segíteni a rákbetegeken, ahogy ez a fiatal srác teszi

A gasztroújságíró és stylist 20 éves volt, mikor elvesztette az édesanyját. Az ápolása alatt döntötte el, hogy a főzéssel fog másokon segíteni.

Rendhagyó módon próbál segíteni a rákbetegeken egy brit férfi. Ryan Riler 18 éves volt, amikor anyjánál tüdőrákot diagnosztizáltak. Mivel az apja rengeteget dolgozott, a nővére pedig egyetemre járt, neki kellett az anyját ápolnia. Ryan sajnos tapasztalta a betegség minden szörnyűségét, azt is, ahogy anyukája elveszti az ételek iránti imádatát. Ekkor határozta el, hogy létrehozza a Life Kitchen nevű szervezetet, ami ingyenes főzőórákat biztosít rákbetegeknek és családjaiknak.

Tanulmányok szerint a kemoterápiás kezelésben résztvevő betegeknél jelentősen romlik az ízlelés, de vannak olyan betegek, akik teljesen elvesztik az ízérzékelésüket. Ryan anyukája sem tudta igazán élvezni az ételeket, ami a fiatalt is nagyon zavarta.

Ryan rájött, hogy nagyon intenzív ízeket kell használni, olyan ízeket amik több helyen hatnak, akár más érzékszerveinkre (orr, szem) is. A Life Kitchen főzőkurzusán például úgy készítik el a carbonara spagettit, hogy tesznek hozzá egy kis mentát.

A most 24 éves fiatal az University of London egyik professzorával fejlesztette ki a tökéletes menüt a rákbetegek számára. A projekt úgy tűnik sikeres, olyan támogatói vannak, mint Nigella Lawson és Jamie Oliver.A legutóbbi főzést is a sztárszakács egyik főzőiskolájában tartották, és közel százan vettek rajta részt.A kezdeményezés pártfogója Sue Perkins, akit a magyarok legjobban a Great British Bake Of-ból ismerhetnek.

A Life Kitchen órái ingyenesek, és Ryan szeretné, ha ez így is maradna. A fiatal saját bőrén tapasztalta, hogy milyen anyagi kiadásokkal jár a betegség, éppen ezért adományokból próbálja meg fenntartani a projektet. Ryan szeretne egyfajta kutatóközpontot és -konyhát létrehozni, ahol kikísérleteznék azokat az ételeket és ízeket, amit a betegek is tudnak érzékelni, élvezni.

Ezeket olvastad már?

via Metro

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...