Úgy is lehet segíteni a rákbetegeken, ahogy ez a fiatal srác teszi

A gasztroújságíró és stylist 20 éves volt, mikor elvesztette az édesanyját. Az ápolása alatt döntötte el, hogy a főzéssel fog másokon segíteni.

Rendhagyó módon próbál segíteni a rákbetegeken egy brit férfi. Ryan Riler 18 éves volt, amikor anyjánál tüdőrákot diagnosztizáltak. Mivel az apja rengeteget dolgozott, a nővére pedig egyetemre járt, neki kellett az anyját ápolnia. Ryan sajnos tapasztalta a betegség minden szörnyűségét, azt is, ahogy anyukája elveszti az ételek iránti imádatát. Ekkor határozta el, hogy létrehozza a Life Kitchen nevű szervezetet, ami ingyenes főzőórákat biztosít rákbetegeknek és családjaiknak.

Tanulmányok szerint a kemoterápiás kezelésben résztvevő betegeknél jelentősen romlik az ízlelés, de vannak olyan betegek, akik teljesen elvesztik az ízérzékelésüket. Ryan anyukája sem tudta igazán élvezni az ételeket, ami a fiatalt is nagyon zavarta.

Ryan rájött, hogy nagyon intenzív ízeket kell használni, olyan ízeket amik több helyen hatnak, akár más érzékszerveinkre (orr, szem) is. A Life Kitchen főzőkurzusán például úgy készítik el a carbonara spagettit, hogy tesznek hozzá egy kis mentát.

A most 24 éves fiatal az University of London egyik professzorával fejlesztette ki a tökéletes menüt a rákbetegek számára. A projekt úgy tűnik sikeres, olyan támogatói vannak, mint Nigella Lawson és Jamie Oliver.A legutóbbi főzést is a sztárszakács egyik főzőiskolájában tartották, és közel százan vettek rajta részt.A kezdeményezés pártfogója Sue Perkins, akit a magyarok legjobban a Great British Bake Of-ból ismerhetnek.

A Life Kitchen órái ingyenesek, és Ryan szeretné, ha ez így is maradna. A fiatal saját bőrén tapasztalta, hogy milyen anyagi kiadásokkal jár a betegség, éppen ezért adományokból próbálja meg fenntartani a projektet. Ryan szeretne egyfajta kutatóközpontot és -konyhát létrehozni, ahol kikísérleteznék azokat az ételeket és ízeket, amit a betegek is tudnak érzékelni, élvezni.

Ezeket olvastad már?

via Metro

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk