Tavasz, mediterrán hangulatban!

Néhány évvel ezelőtt kicsiny hazánkba is beszivárgott a mediterrán stílus, mindegy volt, hogy építészetről, divatról vagy ételekről beszélünk. De ez valójában nem is igazán stílus, de nem is étrend, leginkább egy életérzés, egy életmód. És nincs olyan ember, aki ne kedvelné. Hogy miért? A válasz egyszerű.

Napsütötte Toszkána

Provence, Toscana, rusztikus épületek, napsütés, tenger, könnyű olasz ételek, olajbogyó, paradicsom, levendula, sajtok, borok… nyár, nyár, nyár! Csak néhány szó, ami az eszünkbe jut róla.

Csodálatos, és rendkívül egészséges ételeikről, már egy korábbi cikkünkben írtunk. Most vegyük górcső alá azokat az alkotóelemeket, amelyek az egész mediterrán térség alaphangulatát megadják.

Az ételek elkészítése mellett, az étkezés körülményeire is óriási hangsúlyt fektetnek, mely – a különleges kulináris élvezet mellett – a közösségformáló szerep miatt is fontos számukra. Már-már szertartásosan adják meg a módját a falatozásnak. Nem erőltetetten, kapkodva, csak lazán és örömmel. Ezzel a kevésbé stresszes életmóddal sokat tesznek egészségük érdekében.

Ha mi is szívesen követnénk őket ebben, érdemes mediterrán ételeket készíteni, szem előtt tartva a tálalás fontosságát is.

Pár dolog, amivel mediterrán hangulatot varázsolhatunk konyhánkba

A rusztikus stílus

Más néven mediterrán vagy provence-i stílusnak is nevezzük. Nemcsak az épületeken vagy a lakberendezésben, hanem a terítékeken is előszeretettel használják. A rusztikus ételekkel és tárgyakkal az igazi déli nyarat csempészhetjük be otthonunkba!

A mediterrán vidékeken fontos a hagyományőrzés, így a régi családi terítők és porcelánok is szerepet kapnak a mindennapokban. Az itt-ott kicsorbult, kopott edényektől kapja meg az asztal igazi báját. A terítéssel nem sokat pepecselnek.

{ GALÉRIA = title:A%20mediterr%C3%A1n%20konyha%20legn%C3%A9pszer%C5%B1bbje%3A%20pizza!, 1,2,3,4,5,6 }

Sokszor tálalnak vágódeszkán, az ételeket pedig gyakran nem szeletelik, hanem tépik. Külön asztali dekorációt nemigen használnak, de miért is tennék, hiszen ezek az ételek már önmagukban is csodálatos díszei az asztalnak. A vágódeszka elmaradhatatlan kelléke a díszítésnek

Egy olívamester titkai >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...