3+1 frissítő ubisali a nyár jegyében a retrótól az ázsiaiig

Itt a fürtös uborka szezonja, a kisebbekből és közepesekből érdemes kovászos uborkát készíteni, a nagyobb, kemény és roppanósakból pedig mehet unásig az ubisali. Mi ezeket kedveljük a legjobban, nézd meg!

Mitől jobb a fürtös uborka, mint a kígyóuborka? A héját nyersen nem mindenki szereti, mert sokkal keményebb, kesernyésebb, de cserébe a húsa is feszesebb, sózás után nem ereszt olyan bő levet, és az íze is markánsabb. Külső és belső tulajdonságait figyelembe véve a kígyóuborka acélosabb, robusztusabb nagytesója. Ízlések és pofonok nem egyformák, ha valaki mégis a lágyabb, csajosabb kiadást kedveli, akkor maradjon a kígyóubinál, ezzel is tökéletesen elkészíthetőek az alábbi uborkasaláták.

Uborkasaláta classic

Ahogy a nagykönyvben meg van írva, sózzuk le a lehetőleg mandolinnal szeletelt uborkát, 10 perc múlva már ki is nyomkodhatjuk.

Egy befőttesüvegben rázzunk össze 3 dl vizet, 3 ek ecetet, egy evőkanál cukorral és egy mokkáskanál sóval. Ezzel öntsük nyakon a víztartalmában visszafogott uborkát.

Így most az ízeket jobban magába szívja. Hűtsük be rendesen tálalás előtt. A héját pucolhatjuk vagy sem, ez egyedi döntés, de a vékonyka sötétzöld szegély nagyon szépen fest egy világos tányéron, a szinte átlátszóvá vált ubit keretbe helyezi, előnyösen láttatja tálaláskor. Ami még színben és ízben megdobja, ha egy kanál tejfölt helyezünk rá, amit őrölt paprikával és borssal szórunk meg. Kész is a legfinomabb retro uborkasaláta.

Nyári uborkasaláta

Fürtös ubinál nem szükséges a sózás, de megejthető, sőt a héjától is megszabadíthatjuk, majd mandolinnal vékonyra szeljük. Egy magas edényben turmixoljunk össze egy csokor kaprot, egy csokor petrezselymet, pár szál újhagymát, 2 dl görögjoghurtot, egy citrom levével, 1 dl olívaolajjal, 1 tk dijoni mustárral, 1 ek mézzel, sóval és borssal. A tálon körben elhelyezett uborkaszeleteket ezzel az öntettel locsoljuk meg. Ennél frissebb nyári kényeztetés nem is lehetne már!

Ubitipp: ha a félbevágott uborka magházát kikanalazod, félholdakba szeletelve több napig is eláll a hűtőben, ha nem locsolod le öntettel.

Nagymamám vegyes ubisalija

Még sehol nem láttam ilyen salátát, csak a nagymamám „tollából”. Ő mindig meghámozta az uborkát, majd a négyoldalú reszelő zöldségszeletelő oldalán vékony szeletekre vágta a hagymával és a paprikával együtt – igen, ez a három fő hozzávalója, a legízletesebb uborkasalátának. Édes-sós-ecetes lé ment rá, de tejföl, fűszerek semmi. Mindig várni kellett rá, hogy pihengessen, és az ízek összeérjenek. Nehéz volt kivárni az ubisziesztát, de tényleg megérte, tegyétek próbára így is az uborkát!

Ázsiai uborkasaláta

Nemcsak limonádéban jó az uborkás újítás, salátában is szeretjük. Persze, ezek már régi receptek, de akármennyire csípjük a klasszikus ízeket, egy jó ázsiai ubisali bármikor befigyelhet! A sötét öntet nem kifejezetten a magyaros vonalat képviseli, de ha megkóstoljátok, belopja magát a szívetekbe. Szezámolajat és -magot, valamit chilit mindenképpen tegyetek bele. Az intenzív ízek kedvelőinek ajánlom!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...