Mi sem esik jobban nyáron, mint a rántott hús, pörkölt vagy valamilyen grillétel mellé tálalt, ecetes vagy tejfölös uborkasaláta! A klasszikus köret híres arról, hogy még a legnehézkesebb, legzsírosabb étkek megemésztését is könnyűvé teszi, felfrissíti nemcsak a testet, de a lelket is egy kiadós étkezés során. Ezt a pozitív tulajdonságát pedig nemcsak a magas víztartalmú uborkának köszönheti, hanem más elemeknek, alapanyagoknak és kiegészítőknek is. Tegyük az alábbiakat az uborkasalátába, ha igazán felfrissítenénk!
Nézd meg galériánkban, mitől lesz még frissítőbb az uborkasaláta, a tippekért kattints a képre!
5 alapanyag, amitől még frissítőbb lesz az uborkasaláta
Menta
A karakteres fűszernövény csodamód felhangosítja az uborka nyárias frissességét, érdemes hát aprítani belőle valamennyit a salátánkba. A tejfölöshöz jobban illik, mint az eceteshez és szerencsére nem kell megvariálnunk a receptet sem, ugyanis a fokhagyma is jól kijön a mentával. Próbálkozhatunk továbbá kaporral is, esetleg zsályával.
Kefir
A tejtermék kicserélését is űzhetjük viszonylag szabadosan, hiszen nincsen köbe vésve, hogy az uborkaszeleteket tejföllel kell elkeverni. Ugyanúgy készülhet a szósz joghurtból vagy a lehető legfrissítőbb tejtermékből: kefirből. A szinte szénsavas ital jó nagyot rúg majd a szokványos köretbe, megfiatalítja, felébreszti azt.
Újhagyma
Ha szeretnénk, apríthatunk az uborkasalátába némi zsenge újhagymát is: a fehér részeivel csendesebb, visszafogottabb, a zöld szárral pedig harsányabb hatást érhetünk el. Ez a verzió azoknak ajánlott, akik még a fokhagymát is keveslik a salátában, és még vadabb változatra vágynak.
Chili
Az ecetes dresszinggel készülő uborkasaláta eltanulhat egyet s mást az Ázsiában honos körettestvérétől. Itt ugyanis gyakran kerül chilipehely vagy chiliolaj a salátához, amitől meglepő módon nem nehezebb, hanem frissebb lesz a köret. Ízlésünk szerinti mennyiségben adjunk hozzá, ne rúgjuk rá rögtön az ajtót paprikás hangulatunkban.
Ízletes uborkasaláta-receptek a kísérletezéshez:
Ázsiai uborkasaláta
Ez az ubisali teljesen más, mint a magyaros, és legalább olyan finom, idén nyáron mindenképpen ajánlom kipróbálásra!
Svéd uborkasaláta, azaz pressgurka
A savanyú uborka az egyik legnépszerűbb svéd étel, az uborkát mindenféle méretben és formában szeretik így eltenni. Készítik a mi kovászos uborkánkhoz hasonlóan, fermentálva ...
Chilis uborkasaláta mákkal
Friss, üde nyári saláta, és ahogy az ember ráharap az apró mákszemekre, egy igazi ízbomba robban a szájában.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több inspiráció és segítség a nyári főzéshez: