Hiába fogyasztjuk zöldségként, a több ezer éves múlttal rendelkező uborka valójában gyümölcs, ráadásul egy ilyen egészséges fajta, melynek fogyasztása számos jótékony hatással lehet szervezetünkre. Modern vizsgálatok szerint az uborka Dél-Ázsiából, a Himalája mellől származik, és már I.e. 10.000-ben is termesztették. Nagyon népszerű ételnek számított, mert 95-97 százalékban vízből áll, belseje pedig akár 6°C-kal is hidegebb lehet, mint a környező levegőé. Feljegyzések szerint már az egyiptomi kőfejtő rabszolgák is uborkát kaptak a szomjoltásra, a gyümölcs (nem zöldség) pedig nemcsak hidratál, de számos más jótékony hatással bír.
Tele van vitaminokkal
Az uborkának alacsony a kalóriatartalma, cserébe rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne. A healthline.com cikke szerint egy 300 grammos hámozatlan, salátauborkában/kígyóuborkában a napi szükséges C-vitamin-bevitel 14 százaléka, a K-vitamin 62 százaléka, illetve 10 százalék feletti mennyiségű magnézium, kálium és mangán megtalálható.
Szabályozza a vércukorszintet
Több kutatás is kimutatta már, hogy az uborka segít a vércukorszint szabályozásában, csökkentésében és a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények megelőzésében is, bár ehhez fontos hozzátenni, hogy a vércukorszint szabályozásáért az uborka tápanyagban és rostokban gazdag héja a felelős, így ezt a részét semmiképpen nem érdemes eltávolítani fogyasztáskor.
Segítség a magas vérnyomás ellen
Az uborkafogyasztás segíthet a magas vérnyomás elleni küzdelemben is, hiszen elősegíti az erek tágulását. Magas vérnyomással élő embereknek különösen ajánlott az uborka fogyasztása akár magában, akár uborkalé formájában is, fontos azonban, hogy az uborka ne legyen megsózva, magas vérnyomású embereknek ugyanis nem ajánlott magas nátriumtartalmú ételeket enniük.
Nem csak kívül hidratál
A rostokban és tápanyagokban gazdag uborka segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést, de a gyomorégést és a refluxos panaszokat is képes enyhíteni.
A kellemetlen szájszag ellen is bevethetjük, csak rágcsáljunk el néhány szelet uborkát, az étel ugyanis fokozza a nyáltermelést, ezáltal segít „kiöblíteni" a szánkban található rossz baktériumokat, amelyek a kellemetlen szagokért felelősek.
Megvédi az artériákat is
A Dívány.hu cikke szerint a rendszeres uborkafogyasztás a szívproblémák ellen is véd, és az artériák karbantartásában is segít, a benne található cucurbatinnak köszönhetően meggátolja az érelmeszesedést és az artériák falán felhalmozódó zsírok lerakódását.
Ezeket is olvasd el!