5 ok, amiért érdemes minél több uborkát enned

Bár 95 százalékban vízből áll, az uborka mégis nagyon jótékony hatással van a szervezetre, éppen ezért érdemes belőle minél többet fogyasztani.

Hiába fogyasztjuk zöldségként, a több ezer éves múlttal rendelkező uborka valójában gyümölcs, ráadásul egy ilyen egészséges fajta, melynek fogyasztása számos jótékony hatással lehet szervezetünkre. Modern vizsgálatok szerint az uborka Dél-Ázsiából, a Himalája mellől származik, és már I.e. 10.000-ben is termesztették. Nagyon népszerű ételnek számított, mert 95-97 százalékban vízből áll, belseje pedig akár 6°C-kal is hidegebb lehet, mint a környező levegőé. Feljegyzések szerint már az egyiptomi kőfejtő rabszolgák is uborkát kaptak a szomjoltásra, a gyümölcs (nem zöldség) pedig nemcsak hidratál, de számos más jótékony hatással bír.

Hiába fogyasztjuk zöldségként, az uborka botanikai szempontból gyümölcs

Tele van vitaminokkal

Az uborkának alacsony a kalóriatartalma, cserébe rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne. A healthline.com cikke szerint egy 300 grammos hámozatlan, salátauborkában/kígyóuborkában a napi szükséges C-vitamin-bevitel 14 százaléka, a K-vitamin 62 százaléka, illetve 10 százalék feletti mennyiségű magnézium, kálium és mangán megtalálható.

Szabályozza a vércukorszintet

Több kutatás is kimutatta már, hogy az uborka segít a vércukorszint szabályozásában, csökkentésében és a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények megelőzésében is, bár ehhez fontos hozzátenni, hogy a vércukorszint szabályozásáért az uborka tápanyagban és rostokban gazdag héja a felelős, így ezt a részét semmiképpen nem érdemes eltávolítani fogyasztáskor.

Az uborka remekül hidratál, de az szív- és érrendszeri problémák ellen is remek segítség

Segítség a magas vérnyomás ellen

Az uborkafogyasztás segíthet a magas vérnyomás elleni küzdelemben is, hiszen elősegíti az erek tágulását. Magas vérnyomással élő embereknek különösen ajánlott az uborka fogyasztása akár magában, akár uborkalé formájában is, fontos azonban, hogy az uborka ne legyen megsózva, magas vérnyomású embereknek ugyanis nem ajánlott magas nátriumtartalmú ételeket enniük.

Nem csak kívül hidratál

A rostokban és tápanyagokban gazdag uborka segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést, de a gyomorégést és a refluxos panaszokat is képes enyhíteni.

A kellemetlen szájszag ellen is bevethetjük, csak rágcsáljunk el néhány szelet uborkát, az étel ugyanis fokozza a nyáltermelést, ezáltal segít „kiöblíteni" a szánkban található rossz baktériumokat, amelyek a kellemetlen szagokért felelősek.

Megvédi az artériákat is

A Dívány.hu cikke szerint a rendszeres uborkafogyasztás a szívproblémák ellen is véd, és az artériák karbantartásában is segít, a benne található cucurbatinnak köszönhetően meggátolja az érelmeszesedést és az artériák falán felhalmozódó zsírok lerakódását.

Forrásaink voltak.


Ezeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...