Tuti tippek pazarlás ellen Hugh Fearnley-Whittingstall-tól

Emlékeztek a River Cottage sorozatból a jópofa szemüveges fickóra? Itt a brit televíziós szakács és újságíró új műsora, mely egy nagyon is aktuális témát feszeget. Nézzétek!

Hugh Fearnley-Whittingstall a „vissza a természethez” filozófia hű követője évtizedek óta. Saját fenntartható gazdálkodását vezeti, nagy környezetvédő hírében áll, és valószínűleg ő az egyik legnagyobb ellensége a fogyasztói társadalomnak. Legyen szó tonhalhalászatról vagy épp papír kávéspoharakról, rendszeresen kampányol a pazarló életmód ellen és a tudatosságra tanít.

Íme a tippek, amikért garantáltan hálás leszel Hugh-nak:

  1. Írj bevásárlólistát – rengeteg pénzt kidobunk az ablakon, csak azért, mert túl sok kenyeret, tejfölt vagy uborkát vásároltunk. Írj listát, és ragaszkodj hozzá a boltban is!
  2. Vedd meg a neten – ma már rengeteg webshop kínálatából válogathatsz, és kisebb eséllyel csábulsz el, mintha a polcok között korzóznál.
  3. Fagyaszd le – ha tudod, hogy nem fog elfogyni, a kenyeret, nyers halat, húsokat, sajtot, gyümölcsöket és persze a kész fogásokat is bátran fagyaszd le.
  4. Használd fel a maradékokat – dobd fel a rántottát a hűtő alján lapuló zöldségekkel, a fagyasztott joghurtot pedig a megmaradt gyümölcsökkel.
  5. Főzz néha „túl” sokat – alevesből, szószokból, húsételekből fogyassz annyit, amennyi jól esik, a többit fagyaszd le. Később hálás leszel magadnak a gyors ebédért, amit csak kiemelsz a fagyasztóból.
  6. Pakold ki a kamrát – minden élelmiszert, amire nincs szükséged, de még fogyasztható – legyen az rizs, konzerv vagy tartós tej – ajándékozd el vagy ajánld fel rászorulók számára.

Hugh Fearnley-Whittingstall a River Cottage sorozatok után ezúttal a legújabb, „Hulladék nélkül” című műsorában, meglepő módszerekkel hívja fel a figyelmet a pazarlásra. Csak ő lehet az, aki egy kukával járja az üzleteket, kikapkodja a vásárlók kosarából a termékeket, majd behajítja a szemetesbe. Miért is vinnék haza azokat, ha még azon a héten úgyis a szemétbe kerülnek? Emellett pedig a fentiekhez hasonló tanácsokkal szolgál mindazok számára, akik hozzá hasonlóan, tudatosan kívánják kezelni ezt a „piszkos” kérdést, illetve pénzt és ételt szeretnének megtakarítani.A „Hulladék nélkül” című kétrészes műsor premierje július 17-én 17:55-től látható a Spektrumon. Kövesd Hugh-t!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...