Tuti tippek fejfájás ellen

Van, akinél gyakrabban jelentkezik, van, akinél szerencsére ritka vendég a fejfájás. Természetesen számos oka lehet, nézzük meg, étrendünkkel mit tehetünk ellene!

Alma-körte saláta kéksajt öntettel recept

A fejfájásnak számos oka lehet - van, aki hajlamosabb rá, van, akinél csak frontátvonulás idején jelentkezik. Állhatnak mögötte azonban életmódbeli, étrendi okok is, íme néhány ötlet, hogy hogyan előzhetjük meg, illetve hogyan enyhíthetjük a panaszokat.

Szerintem az egyik legjellemzőbb, fejfájást okozó hiba az étkezésünkben a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Igyunk napi 1,5-2 liter folyadékot legalább, melegebb időszakokban ennél többet is. A legmegfelelőbb ital a víz, az ásványvíz, de jó választásnak bizonyulnak a friss gyümölcs- és zöldséglevek is.

Második szerintem a rangsorban, ha nem eszünk eleget, vagy nem a megfelelő ritmusban. Kihagyjuk a reggelit, tízóraira iszunk egy kávét, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy fáj a fejünk, feladatainkra pedig nem tudunk koncentrálni. A szervezet megfelelő működéséhez fontos az egész nap során egyenletesen biztosított energia- és tápanyagbevitel. Ne hagyjuk ki a reggelit és a kisétkezéseket sem, egész napos nassolás helyett pedig törekedjünk a napi 4-5-szöri étkezésre!

Vitamin- illetve ásványianyag-hiány (pl. vashiány) is okozhat fejfájást - fogyasszunk rendszeresen gyümölcsöt, zöldséget, legalább napi fél kilogrammot. Rajtuk keresztül szervezetünk hozzájut a számára szükséges tápanyagokhoz, frissességük, sokszínűségük feldobja a napunkat. Legyen a reggeli, a tízórai, az uzsonna része némi friss gyümölcs, olajos magvak, ebédre a köret részeként pedig együnk különféle salátákat. Szendvicseinket szintén pakoljuk meg salátalevelekkel és csírákkal!

Medvehagymás köleskrém

A köleskrémet már rég ki akartam próbálni, és mivel jó hagymásra terveztem, úgy gondoltam, a medvehagyma is jó lehet vöröshagyma helyett. Jó is lett!

Könnyű tonhalsaláta Grétitől

Így tavasszal jó elgondolkodni azon, mi lesz, ha fürdőruhát kell húzzunk. A legcélravezetőbb egy saját magunk által kialakított diéta, mely sok-sok salátát tartalmaz.

Egy tavalyi kutatás szerint az omega-3 zsírsavak arányának növelése és az omega-6 zsírsavak arányának csökkentése az étrendben hozzájárult a krónikus fejfájással élők tüneteinek csökkentéséhez. Fogyasszunk rendszeresen tengeri halakat, ismerkedjünk meg a lenmagolajjal, a dióolajjal, használjuk őket salátáink önteteiben.

Kerüljük a nehéz, zsíros, az emésztőrendszerünket megterhelő ételeket, így elkerülhetjük az ebéd utáni bágyadt, dekoncentrált állapotot.

Az étkezéstől független, de nagyon fontos tényező, hogy eleget legyünk friss levegőn: sétáljunk munkába menet vagy hazafele - jól fog esni az egész napos irodai ücsörgés után. Napközben rendszeresen álljunk fel a székből, vegyük le szemünket a monitorról, mozgassuk meg izmainkat, élénkítsük vérkeringésünket, hogy sejtjeink hozzájuthassanak az oxigénhez.

Hosszú ideig elhúzódó, krónikus fejfájással mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...