Ha azt gondoltad, már mindent tudsz a szendvicsekről, és képtelen vagy tovább variálni a hús-gabonaszelet kombinációját, akkor neked szólnak a következő sorok, mert bizony van új a nap alatt!
Esszük hidegen-melegen, de legfőképpen gyors és praktikus mentsvárként a hétköznapokon, kirándulásokon, reggelire, a gyereknek tízóraiként. A legenda szerint a 18. századi Angliában, Sandwichben, John Montagu gróf rendelt először úgy marhasültet, hogy azt kérte, két szelet kenyér között hozzák ki neki, mert így megúszta az összemaszatolt kezeket és nyugodtan folytathatta a kártyajátékot. Innentől nem volt megállás, a praktikus és finom ötletet mások is átvették és elkezdődött a szendvics máig tartó diadalútja.
Azóta szinte bármit belepakolunk a zsemlébe, kiflibe, kenyérszeleteink közé, jöhet a teljes kiőrlésű, a fehér vagy kukoricás pékáru, a szendvics mennybe menetele az elmúlt évtizedekben is megmaradt! Jól tesszük, ha a felpuffasztott, másnapra összeeső kenyerek helyett házilag elkészítjük a tuti alapot. Szánjuk rá az időt a hét elején és kelesszük meg rendesen a tésztát! Ráadásul sokat spórolhatunk, mert a gabonafélék ára éppen az egekbe készül szökni. Ha találunk pici, családias pékséget a közelünkben, ahol még készítenek békebeli péksütiket, ahhoz mindenképpen ragaszkodjunk!
Melegszendvicsekért kattints ide >>
A hús és a sajt a szendvics lelke! Párizsi helyett próbáljuk ki a különböző sonkákat, amik drágábbak ugyan, de vékony szelet is elég belőlük, főleg, ha valamilyen zöldségpástétommal, salátával rétegezzük. A főtt tojás is hamar készen van, forralás, pucolás, gyors szeletelés és már mehet is a kenyérszeletek közé! Akár a tojáskrém mellett is dönthetünk, körözött, házilag összeállított májkrém is kerülhet a szendvicsbe. Ezekből érdemes nagyobb adagokat készíteni, így akár egész hétre le van a gondunk a „gyorsan bekapok valamit”-dilemmával.
Zöldségekből: a rukkola és a fejessaláta kitűnő választás, előbbi esetében vigyázzunk, hogy mindig frisset vásároljunk (persze ez minden másra is igaz), ellenkező esetben utóíze „megkeseríti” gondos munkánk gyümölcsét. A paradicsomot sokan hanyagolják, mondván, teljesen eláztatja a szendvicset. Nem lesz gondunk, ha egészséges egyedekkel dolgozunk, kicsit vastagabbra szeljük őket és persze nem hagyjuk órákig aszalódni a finomságot egy táska mélyén. S akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mindez sütve is elkészíthető!
Hagyományos szendvicsek receptjei >>
A tortillák az új őrületet jelentik, jó, ha pár lapot előre kisütünk és lefagyasztunk, így biztosan mindig lesz mit előkapni, ha ránk törne a szendicsezhetnék vagy a gyerekek követnének éhesen és gyorsan vacsorát. Csirkehúst hamarjában lepirítunk, paradicsom, lilahagyma, saláta felvágva, kevés natúr joghurt fohagymával és borssal!
Az anyák megmentője – viva tortilla! >>