Tuti receptek kezdőknek az első randira

Összeütsz magadnak egy gyors ebédet, de nem vagy igazán mester a konyhában? Le szeretnéd nyűgözni friss párodat valami különlegességgel? Itt van pár tipp a biztos sikerért!

Anyu meg a nagyi mindenkinek elmondta azt az elcsépelt és nem feltétlenül valós bölcsességet, miszerint egy férfihez a gyomrán át vezet az út. Az urak pedig nyilván hallották nőnemű barátaiktól eleget, hogy milyen vonzó is, ha egy férfi tud főzni. Mindkettőre találhatunk bőven ellenpéldát, mégis, egy friss kapcsolatban, mikor még mindenki a felhők felett jár, a hormonok hajlamosak beindítani a "gondoskodni akarok rólad, ezért főzök neked valami nagyon finomat"-gént. Na de mi van akkor, ha általában csak egy salátát szoktunk összedobni a konyhában, a főzőműsorok nem nagyon kötnek le minket, és úgy egyáltalán, a főzés nem a legerősebb oldalunk, vagy éppen csak most ismerkedünk vele. Mikor annak idején a párom először látogatott meg Magyarországon, én három napig készítettem croissant-t, a Baraka étterem főszakácsát zaklattam e-mailben a tökéletes tatárbeefsteak receptjéért, és másfél órán át pucoltam babáknak való fogkefével a konyhapultomon tornyosuló kucsmagomba-hegyet - de ez nem feltétlenül követendő példa, mert aztán megszokja, és akkor már késő. Lássunk inkább pár egyszerű tippet, amivel biztos sikert arathatunk! Ha a választottunk

a magyaros ízeket kedveli,

tartózkodjunk az olyan klasszikus kedvencektől, mint a rakott krumpli vagy a paprikás csirke - a mamájának nyilvánvalóan megvan a jól bevált módszere, amit kezdőként nem biztos, hogy meg tudunk ugrani. Válasszunk inkább egy egyszerű, előre elkészíthető egytálételt vagy szaftosabb húsételt, aminek az elkészítése után van idő rendet rakni a konyhában, kiszellőztetni, és úgy tenni, mintha a kisujjunkból ráztuk volna ki a dolgot. Csak arra figyeljünk, hogy a hagymákat kerüljük így elsőre.

Részeges csirke

Kedvenc családi csirkeétel. Mindenki nagyon szereti, ezért gyakran is készül a konyhámban. Combból a legfinomabb, de aki a csirkemellet jobban kedveli, abból is nyugodtan lehet csinálni.

Ha a nemzetközi konyha megszállottja,

nyilván nem árt már előre kideríteni, hogy melyik is a kedvence, mert attól, hogy a pizzát szereti, még nem biztos, hogy a sushira is vevő lesz. Érdemes arra is kitérni, hogy mennyire háklis az illető az autentikusságra - szőrszálhasogató ázsiaiétel-rajongónak kínos durumlisztből készült spagettival tálalni a chow meint. Ha egyébként nem vagyunk annyira jártasak az adott konyhában, kezdjük egy egyszerű recepttel - egy könnyű indiai vagy thai curryvel, egy laza francia quiche-sel, vagy egy egyszerű de nagyszerű olasz tésztával. Ha ottalvós buliban reménykedünk, a csípősebb fűszerekkel bánjunk óvatosan - nagyon kellemetlen lenne mindenkinek az óránkénti kikéredzkedés.

Gyors indiai vajas csirke

A kedvenc indiaiak által kitalált, Brit Birodalom által terjesztett curry-m leggyorsabb módja. A gyorsaságot úgy értem, hogy nem szükséges a húst pácolni, a sütési módszerrel majdnem ...

Sütőtökös curry

Ez a sütőtökös-csicseriborsós egytálétel úgy keletkezett, hogy rengeteg sütőtök volt otthon, amit rokonoktól, ismerőstől kaptam további szíves felhasználásra. Egy idő után a leves ...

Spagetti paradicsomos húsgombóccal

Számtalan Woody Allen film közül a Süti nem süti az egyik kedvencem, mert hihetetlenül vicces karakterekkel, számtalan remek sütivel és tésztával van ellátva. A pár minden este együtt ...

Ha húst enne hússal

Ebben az esetben remélhetőleg te nem vagy vegetáriánus. A legegyszerűbb egy ízletes, egyben sült koncot készíteni, vásárláskor pedig nagyon szépen nézni a hentesre. A húsba tekert húsok valószínűleg működnek, de én ez esetben a lassan, vaslábasban vagy cserépedényben fődögélő, rusztikus húsételekre voksolnék leginkább - általában pofonegyszerűek, előre elkészíthetőek, a megfelelő és jó minőségű alapanyagok kiválasztásával pedig elképesztően finomak tudnak lenni.

Coq au vin

Klasszikus francia húsétel. Eredetileg, ahogy a neve is utal rá (coq), kakasból készül. Mára azonban elterjedt más szárnyasok használata is, úgy mint a csirkéé vagy szerencsésebb ...

Lelkes zöldségevő

Ha a friss kedves vegetáriánus, lehetőleg eszedbe se jusson a rántott gomba és sajt - bőven elég, hogy az éttermek azt hiszik, a vegák ezen élnek. Válassz ki egy idényzöldséget, és töltsd meg, készíts belőle tésztaszószt, vagy csinálj egy rakott zöldségtálat. Ebben az esetben is igaz, hogy a fokhagyma nem a legjobb ötlet, a babot pedig továbbra se vidd túlzásba.

Vegetáriánus muszaka

A rekkenő melegben valahogy nem nagyon kívánjuk a húsos ételeket, viszont a friss zöldségek most egész jó árban vannak, nem beszélve a jó hatásukról az egészségünkre, ebből elég ...

Nem eszek ....- típus

Ha a párod nem eszik glutént, tejterméket, tojást vagy flakonos tejszínhabot, jobb, ha előre kiolvasod a szakirodalmat, és hozzászoksz a tudathoz, hogy esetleg ezt a jövőben is figyelembe kell venned. Ha löveted sincs róla, hogy mi fán terem a quinoa, mire jó a mandulatej, és mi az az élesztőpehely, akkor jobb, ha neki sem kezdesz egyedül. Viszont tök jó közös program lehet, ha együtt vásároltok be, és együtt készítitek el a marslakókaját. A gondoskodás így is megvan, az edényeidet megmutattad, és még tanultál is valamit. Értékelni fogja!

Vegán málnahab

Kipróbáltam néhány vegán desszertet, csak hogy tudjam, mennyire érdemes foglalkozni velük. :) Ő az egyik. Ne legyenek illúzióink, nem lesz igazán krémes állagú - olyasmi, mint egy ...

Pesto rosso mandulával

A pesto egy igazi multifunkciós hozzávaló a konyhából: kenhetjük kenyérre, ehetjük tésztával, de húsokat is ízesíthetünk vele. Ez a vörös pesto meg annyira pazar, hogy ha egyszer ...

Egzotikus-fanatikus

A kagylók-csigák-tengeri herkentyűk világa korántsem olyan ijesztő, mint amilyennek első hangzásra tűnik. Nem kell élő homárral kezdeni, de egy borban párolt kagyló öt perc alatt megvan, elrontani meg lehetetlen. Szintén a herkentyűk javára írható, hogy általában nagyon hamar elkészülnek - keress egy spanyol, belga vagy francia receptet meg egy olyan helyet, ahol jó minőségű tengeri szörnyeket kapsz, és készíts egy szuper vacsit negyed óra alatt.

Ráktészta

Ráktészta avagy garnéla tésztával.Szüleimtől származik ez a recept, ők gyakran készítik spagetti vagy farfalle (masni)tésztával, én most egy kínai tésztával készítettem, aminek 3 ...

Zöldcitromos sült garnéla

Nagyobbik fiam kedvenc eledele.  Nincs rossz ízlése, legalább is ami az ételeket illeti. A lányokkal kapcsolatban meg még változhat az ízlése. (Remélem) :-)

Zárómondatnak csak annyit, hogy ha nem sikerül, annyi baj legyen. A dolog nem ezen fog múlni, és különben is: kapcsolatotoknak ezen a pontján még a párizsis kifli is romantikusnak tűnik.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...