Egy tuti, egy perc alatt elkészíthető univerzális öko tisztítószer

Szereted a kezedbe venni az irányítást? Akkor készíts magadnak pár hozzávalóból hatékony tisztítószert. Nem fogsz csalódni! 

Akár tetszik, akár nem, otthonunkban csak úgy hemzsegnek a takarításra szoruló piszkos felületek, amikhez hatékony tisztítószerek dukálnak.
Nálad is hegyekben állnak a fertőtlenítők és tisztítószerek a mosogató alatt? Egészen biztos, mindegyik jó valamire, de az már kevésbé, hogy környezet- és bőrbarát szerekről van szó, mert ezek sajnos súlyosan károsítják a környezetünket. Ha kedved támadna inkább kipróbálni valami olyan univerzális ökotisztítószert, amit ráadásul te magad is elkészíthetsz, akkor a legjobb helyen jársz.
Íme a recept, amit meglepő módon pofonegyszerű elkészíteni. Az eredmény pedig tiszta, üde illatú konyha.
Hozzávalók:
2 csésze víz (desztillált víz, ha lehetséges)
3-4 evőkanál marseille-i szappan (Ez a 100%-ban natúr szappan nem tartalmaz színezéket, parfümöt, vegyi anyagok és tartósítószerek nélkül készül. Drogériákban kapható. Az antibakteriális szappan jót tesz a bőrnek, emellett kiváló mosószer és folteltávolító is.) A szappant érdemes egy kis lyukú reszelőn lereszelni (3-4 evőkanálnyit), ez a vízben jól fel fog majd tudni oldódni.
7-10 csepp levendula vagy citrom illóolaj
5 csepp teafaolaj (opcionális - néhány csepp teafaolajat is adhatsz a keverékhez, mivel természetes antibakteriális / gombaölő szer)
Elkészítés:
Tedd az összes hozzávalót egy szórófejes üvegbe, majd rázd össze, és már használhatod is. Mi mondtuk, hogy rém egyszerű! Tárolhatod szobahőmérsékleten, és ha desztillált vizet használsz, akkor több, mint egy hétig is eláll.
A keményebb foltok eltávolításhoz permetezz a keverékből az adott foltra, majd szórj rá némi szódabikarbónát is, és súrold át szivaccsal. Ennyi.
Ez is érdekelhet:

via Food52, 7scents

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...