A probiotikumokról korábbi cikkünkben már volt szó, tudjuk, hogy ők a „jó baktériumok”, amelyek számtalan jótékony hatást gyakorolnak a szervezetünkre: például csökkentik egyes betegségek kialakulását, vagy mérséklik tüneteiket, rövidítik lefolyásukat.
Ok, de mi a prebiotikum?
A prebiotikumok az emberi szervezet számára emészthetetlen szénhidrátok, a probiotikumok „támogatói”. Fokozzák a probiotikumok szaporodását, ezért fontos, hogy együtt, egyszerre fogyasszuk őket.
Természetes prebiotikum-forrásaink:
- a cikória,
- a csicsóka,
- a banán,
- az articsóka,
- a vöröshagyma, póréhagyma, fokhagyma,
- a spárga,
- a zabpehely,
- a teljes őrlésű gabonafélék.
A jó baktériumokat és az őket támogató prebiotikumokat együttesen szinbiotikumnak nevezzük. Szinbiotikumokat készen is vásárolhatunk gyógyszertárban kapható készítmények vagy bolti élelmiszerek formájában, de mi magunk is egyszerűen előállíthatjuk őket. Tökéletes megoldások például:
- reggelire probiotikus joghurt zabpehellyel,
- tízóraira probiotikus joghurt banánnal vagy
- probiotikus kefir teljes őrlésű kiflivel,
- probiotikus túróból készült kőrözött teljes őrlésű kiflivel,
- fokhagymával és probiotikus joghurttal készült tzatziki ebédköretnek,
- ebédre vagy vacsorára krumpli helyett csicsókából készített sztrapacska probiotikus túróval.
A fenti egyszerű ételkombinációkkal hétköznapi módon segíthetjük emésztőrendszerünket, bélműködésünket. Illesszük őket mindennapi étrendünkbe!