Így készítettünk retró derelyét klasszikus és kerek formában

Kiadós túrós derelye, második fogásnak befér a menübe, elég egy-két darab belőle a leves után, aztán irány a pamlag, elheverni rajta egy kis délutáni sziesztára.

Minden jó, ami túrós, főleg az édes-sós fúziók, amikor a tészta sós, a töltelék vagy a szósz édes, aztán még tehetünk rá bármi fűszert, tejfölt vagy gyümölcskrémet, melyekkel egészen más felé kalandozhatunk ízügyileg. A derelyét legtöbbször a gombóchoz hasonló krumplis tésztával készítik, most én is ezt választottam, de a teljesség igénye érdekében érdemes megemlíteni, hogy van ám sima gyúrt tésztás és csak cseppet burgonyás változata is. Ezek is nagyszerűek, de valószínűleg mindenki a saját gyermekkora emlékeit próbálja megidézni, amikor egy menzás vagy nagyis derelyét tervez a hétvégi menübe.

Kerekre vágott túrós derelye - receptért kattints a képre

Vasárnapi ebéd

Nem véletlenül írtam, hogy hétvégi menü. A derelye oké, nem egy őrült nehezen elkészíthető valami, de időigényes, az biztos, főleg, ha nagyobb adagban készítjük. A krumplit külön kell főzni, hűteni, hámozni, pürésre nyomni. Ez utóbbi művelet különben a heti edzéstervbe is beilleszthető! Ha van egy erős férfi a háznál, az sosem probléma gombóc, nudli, derelye vagy krumplis lángos sütése idején. Alakzatát lehet változtatni, kerek raviolikiszúróval olyan, mint a fenti képen, és itt lejjebb látható a hagyományos formájában, rombusz alakban.

Rombuszba vágott túrós derelye - receptért kattints a képre!

Burgonyadilemma

Nem jó előre megfőzni krumplit, ugyanis, ha vízben hagyjuk, akkor utána egy csomó nedvességet magába szív, így csillió lisztet kell belegyúrni a szuper állaghoz, miután már nem lesz olyan igazán burgonyás íze, és elkészítés után könnyen megkeményedik, gyorsan kiszárad.

Szóval a kevés liszt és a kis vaj a tészta nyitja, így, ha megmaradna másnapra pár darab, ezeket könnyen tudjuk melegíteni, miközben a derelye minden szuper tulajdonságát megtartja.

Egy tojás a girlpower és az összetartás miatt még szükséges a tésztába, ettől áll össze és fő nagyszerűen, viszont a tésztaszélek összeragasztásához nem kell további tojáskenés, a jól összedolgozott alapanyag nem nyílik szét a lobogva forrongó vízben sem.

Töltelékadalék

Ragasztásra nincs szükség, de a tölteléket meg kell kötni valahogyan. Ehhez egyrészről egy tojás adja áldását, másrészről keverhetünk a túró mellé búzadarát, avagy zsemlemorzsát. A legpuhább túrógombócot is morzsával lehet elkészíteni, így itt is ezt javasolom a tálba szórni. Mehet még mellé nádcukor, vaníliakivonat és citromhéj, hogy kellőképpen pikáns legyen.

Morzsaválasztás

Csak ne sima bolti legyen, ez a lényeg! Készítsünk házilag, szikkadt zsemléből, kenyérből, ezt pirítsuk meg a túrós derelyéhez, ez tényleg mindig beválik.

Amióta lehet kapni már nálunk is panko morzsát, ezt egy kicsit más módszerrel készítik, mint a mi sima ledaráltunkat, azóta, akár hagyományos, magyaros vagy éppen rántott ételeket készítek, mindig ezt használom.

Az íze is szuper, ha minőségit veszünk, amit érdemes megtenni, mert már volt szerencsém rosszba futni. Miért is gondoltam, hogy a német panko morzsa jó lehet? Mindig az ázsiai boltban szoktam venni, ott két hosszú polcnyi áru sorakozik, csak tudd eldönteni a japán írásjelek alapján, melyiket vedd! Az a jó, ha van átlátszó rész a csomagon, ott láthatod, ha nagyobb darabos, nem porszerű, azok között lesz a számodra megfelelő.

Öntet és szórás

Tejföl, és ne tovább! Nálunk egyértelműen tejföl, jól kihabosítva, és fahéjas porcukor. Itt már szabad a pálya, ti öntözzétek gyümölcsszósszal, szórjatok rá minden finomat, amit kedveltek, vagy szerintetek megy hozzá.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...