Nem bírtam magammal, és folytattam a muffinsütős receptek gyártását. A múlt héten kapribogyós-ricottás-tonhalas muffint sütöttem. Ezt megelőzte a világ legegyszerűbb ham and eggs-e, amikor a kivajazott formába tett sonkaszeletre ütöttem tojást. Majd csodálatos almás kosárkákat készítettem.
Olvastad már?
A leveles tészta egy áldás, én mondom. Nagyszerű adalékanyag-menteset lehet kapni a boltban is, ha éppen nincs időnk rá, hogy meggyúrjuk. Így a második körben ki is használtam az általa nyújtott lehetőségeket. Az első és egyben legfinomabb művem a túrós batyu lett: kis tálkában kikevertem tojássárgával, vaníliás cukorral a túrót, ezt a tölteléket tettem a kivajazott formákba helyezett tésztalapokba, majd felvert vizes-tojás segítségével összeragasztottam a tésztabatyu tetejét, és zsupsz be a sütőbe. Bevallom, korábban nem készítettem túrós batyut, de ez olyan jól sikerült, hogy valószínűleg még jó párszor kerül rá sor.
A quiche egy másik nagy kedvencünk. Miért ne lehetne kisadagos verziókat is készíteni belőle, ha éppen nem akarjuk a nagy formát elővenni? Hiszen a francia pékségekben is árulnak egyszemélyes korongokat, amelyek körülbelül negyedakkorák, mint az eredeti méret. A leveles tészta itt is segít! Pohár segítségével – bár nekem a kés jobban a kezemre állt – kis korongokat vágunk ki a tésztából. Annyit, ahány mélyedés van a muffinsütőnkön. A tészta többi részéből két-három centi széles sávokat kanyarítunk. Ezek lesznek a kosárkák oldalai. Miután a bőven kivajazott formákba beleügyeskedtük a tésztát, bármilyen ízesítésű tojásos-tejszínes keverékkel megtölthetjük. Tényleg két falat lesz az egész. Akár partifalatkáknak is beillenek majd a mini-quiche-ek.
Még itt sem állt meg a tudomány, hiszen jó adag leveles tésztát vásároltam. Sült sajtos kosárkák nélkül nem lett volna teljes a kép. Egy korábbi receptemet ötvöztem a muffinsütős praktikával. Brie sajtot, diót és szárított áfonyát töltöttem a sarkaival kifelé hajló tésztába. Ezeket így is hagytam, hadd legyen mindegyik remekmű különböző. A sajtos kosárkával viszont kicsit várni kellett, hűljön kicsikét, és nehogy megégesse a gyerkőcök száját.
Legközelebb kerül még a muffinsütőbe sárgarépás-cukkinis húsgolyó és lazacos-spenótos kosárka is, az édes verziók közül pedig jönnek a mini csokitortácskák és a vaníliás kosarak karamellizált tetővel. Majd ezeket is megosztom veletek.
Olvastad már?
Jövő héten toszkán göngyölt húst készítek, amely gyors ünnepi vacsora lehet a karácsonyi asztalon. Addig gyűjtögessük a muffinsütős recepteket, ha nektek is van egy, töltsétek fel, tegyétek közkinccsé!
Gréti