A túrógombóc egyike pofonegyszerű magyar édességeinknek, így sokakban felmerülhet a kérdés: „ugyan mit lehet rajta elrontani?”. Pedig igenis van helye a kudarcnak: ez leginkább a desszert állagában mutatkozik meg. Lássuk, mit érdemes elkerülni, hogy ne legyen kőkemény a túrógombóc!
Nézd meg galériánkban a túrógombóc elkészítésének bakijait, a tippekért kattints a képre!
4 túrógombócbaki, amitől bekeményít az édesség
Nagyon darabos a túród
Ugyan jobb a desszertet rögösebb túróból főzni (ez általában amúgy is a minőségibb tejtermékek ismertetőjele), azonban ezt törjük át, mielőtt elkezdenénk a massza bekeverését. A nagyobb túrórögök ugyanis egyenetlenné teszik a gombócok alapját – ettől nem lesz kemény az édesség, de nehezebb lesz majd formázni.
Túl sok darát használsz
A túrógombóc masszájához elengedhetetlen a búzadara használata, azonban nem szabad túlzásba vinnünk: persze, könnyebben formázható lesz így a gombóc, de miután kifőtt, érezhetjük majd ballépésünk eredményét. Nem elég, hogy kemény lesz az édesség, de kellemesen savanykás, túrós aromájának nagy részét is elveszíti, ezt is a dara miatt.
Nem pihenteted eléggé a masszát
Mielőtt a tojássárgájás-túrós-darás alaphoz hozzákevernénk a kemény habbá vert fehérjét, az előbbit hűtőben kell pihentetnünk. Ez azért fontos, mert a grízszemeknek idő kell ahhoz, hogy a nedves környezetben megszívják magukat és enyhén felpuhuljanak. Így a gombócokat is rövidebb ideig kell majd főznünk, és nem is lesz olyan kemény a végeredmény.
Összetöröd a tojáshabot
Mint minden alkalommal, amikor tojáshabbal dolgozunk, a túrógombóc esetében is figyeljünk arra, nehogy összetörjük a nagy gonddal levegősre vert fehérjét. Itt különösen fontos a hab jelenléte, ugyanis ezzel fogjuk légiessé tenni a gombócainkat. A keverésnél először egy spatulányit keverjünk el határozottabban a túrós alapban, a maradékot pedig 2-3 részletben óvatosan forgassuk hozzá.
Ízes túrógombócreceptek, ha gyakorlatba ültetnéd az elméletet:
Epres túrógombóc mákkal, morzsával
Ha újra itt a nyár és meleg az idő, a túrógombóc epret kap, mert borzasztóan jól illik belsejébe az édeskés bogyós. Ez a gyümölcsösen kiegészített finomság nemcsak a klasszikus ...
Túrógombóc galuskába szaggatva
A túrógombóc sokak kedvence, amit leggyakrabban porcukrozott tejföllel fogyasztunk, de izgalmas párja lehet a jó időben egy hideg gyümölcsleves is. Ebben a receptben a gombócformát ...
Könnyű és puha túrógombóc
Az az igazság, hogy annyira tökéletes lett ez a túrógombóc, hogy még én magam is meglepődtem rajta. Nem esett szét főzés közben, szépen egyben maradt, viszont eszméletlenül puha és ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: