Világszerte sok irigye akad Markku Raittinennek és Pekka Pellinennek, akik a finn vodka nagyköveteiként utaznak országról országra. Az állomások között idén újra útba ejtették Magyarországot is, hogy a hazai mixerek se maradjanak le a legújabb irányzatokról.
Markku Raittinen, a Finlandia Master Tastere mindent tud a finn vodkáról. A két lábon járó „vodkapedia” komplex szakmai program keretében avatta be a hazai bártendereket a világszerte népszerű párlat történetébe.
„Ha egy szóban kellene jellemeznem, hogy miben különbözik a finn vodka az összes többitől, akkor azt mondanám, hogy az a tisztaság.”
„Ez a leglágyabb és a legtisztább párlat a piacon, így nem meglepő, hogy mára világszerte több, mint 25 millió liter Finlandiát adunk el évente. Ez feltehetően ennek az előbb említett lágy és tiszta ízének köszönhető, ami - amellett, hogy fogyasztani is igen kellemes - rendkívül jó alapját képezi a különböző koktéloknak és ízesített italoknak, így érdemes kísérletezni vele” – mondta Markku.
Pekka Raittinen, a koktélok nagymestere. A Finlandia Brand Mixologistjának missziója, hogy a világ minden tájáról felfedezze a legújabb koktélötleteket és áramlatokat.
„A tűz mindenhol rabul ejti az embereket. Akárhova megyek, imádják. Nagyon mutatós, a füstös íz pedig megbolondítja a koktélokat. Látványossá teszi a tálalást is, a gomolygó füst mindenkit lenyűgöz. Meglepő módon az ecet is nagy népszerűségnek örvend szerte a világon. Ez azonban egy nagyon huncut összetevő, amíg 1-2 csepp kiemeli az ízeket, addig, ha túl sokat használunk belőle, könnyedén tönkre is tehetjük az italunkat” – folytatta Pekka, akitől azt is megtudtuk, hogy a sós, fűszeres koktélok is nagyon kedveltek manapság.
Akármerre utazik a világban, ez az ízvilág gyakran visszaköszön. Ám a különleges program ezzel még nem ért véget, Pekkát mi is kihívás elé állítottuk. Kiderítettük, hogyan inspirálják őt a tipikus magyar ízek, és mit kezd például egy-egy olyan hozzávalóval, mint a hamisítatlan csípős paprikakrém vagy épp az egyik legnépszerűbb túrós édességünk.
„A paprikakrém különösen nagy kihívást jelentett számomra, mert nem vagyok nagy rajongója a csípősnek. De aztán arra gondoltam, a paradicsomot szeretem, a smoothie-kat is kedvelem, szülessen hát egy csípős-vodkás gazpacho koktél! A túrós desszerttel valamivel könnyebb dolgom volt. Kimondottan élvezem az édes-sós kombinációkat, így sós popcornnal bolondítottam meg, és egy szem málnát is használtam. Ez a mennyiség ugyan ízt nem ad neki, de gyönyörű rózsaszín színt annál inkább, és imádom a színeket” – osztotta meg mosolyogva a Pekka.
A Mixologist elárulta nekünk néhány különleges koktéljának receptjét is, köztük a magyaros kombinációkkal, így, ha kedvet kaptunk egy nyáresti koktélozáshoz, az alábbiakat követve kipróbálhatjuk a kreációkat:
Csokis-túrós Popcorn Sour
1 rész Finlandia Mango Vodka1 csokis túrórúd¾ frissen facsart citromlé½ rész cukorszirupPopcorn1 szem málnaTojásfehérje (kihagyható)
Rázzuk össze az alapanyagokat, és öntsük egy jéggel teli pohárba, halmozzunk egy papírdobozba popcornt és tegyük bele a poharunkat.
Ezeket olvastad már?
13 fajta jégkrémet teszteltek le, ez lett a legjobb
A jégkrémek cukor- és gyümölcstartalmát is vizsgálták, valamint a bennük lévő aromát és egyéb adalékanyagokat.
NosaltyMagnumból ilyen még nem készült - folyik a nyálunk
Ha szeretitek a magnumot, semmiképp se nézzétek meg ezt a videót.
Brecz JuditGulyás - így lett a pásztorok ételéből nemzeti jelkép
Az egyszerű paraszti étel ugyanúgy helyet kapott a nemesek asztalain, mint a pásztorok bográcsaiban. Így lett nemzeti szimbólum a gulyás.
Petrás Gabriella6+2 emlékezetes étel a Jóbarátok Monicájától
A Jóbarátok című amerikai sorozatot senkinek sem kell magyaráznunk. Valószínűleg megvan mindenki kedvence, mi most a szakács Monicától hoztuk el a legemlékezetesebbeket!
Brecz Judit