A magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kellene elfogyasztanunk, mert számos értékes tápanyagot – fehérjéket, szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat – tartalmaznak, amelyekre a szervezetnek szüksége van. A fogak és a csontok épségéhez nélkülözhetetlen kalcium például ebből az élelmiszercsoportból hasznosul a legjobban. A magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga a túró, ami a tej összes hasznos tulajdonságával rendelkezik, ezért akár napi szinten is érdemes beépíteni az étrendbe.
Mi a túró?
A túró tejből készül a tejfehérje (kazein) kicsapásával. Attól függően, hogy mivel csapják ki a kazeint, kétféle túrót különböztetünk meg. A savanyú étkezési túró előállításánál az alvasztást vajkultúrával végzik, míg az oltós túró gyártásánál a vajkultúra mellett oltót is alkalmaznak. Magyarországon általában savanyú étkezési túrót gyártanak. Leggyakrabban tehén-, kecske- és juhtejből készítik. A túró koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait, ezért táplálkozás-élettani szempontból nagyon értékes élelmiszernek számít és különböző diétákba, fogyókúrás étrendbe is remekül beépíthető. Hazánkban az étkezési tehéntúró három különböző zsírtartalommal kapható: a zsíros 12,2 g, a félzsíros 7 g, a sovány pedig 0,5 g zsírt tartalmaz 100 grammonként. Semleges íze miatt nagyon sokféleképpen felhasználható, sós ízesítéssel épp úgy, mint édesen.
Szuperélelmiszer a javából
Az ember néha csak kapkodja a fejét a felbukkanó, divatos „szuperélelmiszerek” hallatán, miközben sokszor észre sem vesszük azt, ami adja magát, hiszen régóta az étkezési kultúránk része. Ilyen a túró is, aminek sovány változatában több a kalcium, mint a félzsíros és zsíros fajtákban. 10 deka félzsíros túró pedig majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint 1 pohár (2,5 dl) tej. Ráadásul a tejcukortartalma 20–40 százalékkal kevesebb, mint a tejé, ezért az esetek többségében a túrót laktózérzékenyek is fogyaszthatják, bár a fogyasztható laktózmennyisége egyéni tolerancia kérdése. Tejcukortartalma egyébként még a joghurtnál, kefirnél is alacsonyabb. A tehéntúró fogyasztása alacsonyabb energia- és zsírtartalmának köszönhetően előnyösebb, mint a zsíros juhtúróé. Bónusz tulajdonság, hogy nagyon sokoldalúan felhasználható, édes, sós vagy éppen savanykás ízű ételekben.
Sósan, édesen, bármikor
A túró a teljes menüsorban helyet kaphat és bármely napszakban, bármely étkezésre bátran fogyasztható. Kifejezetten ajánlják tízóraira, uzsonnára és sportolás utáni fehérjepótlásra. Az olyan nagy „klasszikusok” mellett, mint a túrós palacsinta, túrógombóc és túró rudi, néhány példa a sokoldalú felhasználásra:
• túrós galuska vagy túrógombóc levesbetétnek vagy köretként
• körözöttek, túrókrémek reggelire és vacsorára
Receptajánló:
• túrós mártogatós, túróval dúsított turmix, édes túrókrémek tízóraira és uzsonnára
• túróval készült fő(egytál)ételek, pl. sztrapacska, túrós tészta, puliszka túróval
• túrós desszertek, pl. piték, palacsinták, pohárkrémek, parfék, torták, túró rudi
Receptjánló:
• túróval készült feltétek, pl. túróval töltött vagdalt, gombafejek túróval töltve
Ezeket olvastad már?
10 KÓKUSZOS csodatorta minden alkalomra
Kókuszos tortákkal sokunkat le lehet venni a lábunkról - a kókuszreszelék pedig télen-nyáron rendelkezésünkre áll, és olcsó, használjuk bátran!
Nosalty12 retró finomság, amikért visszamennénk az időben
Utánanéztünk, és nagy nehezen összeszedtünk pár olyan, főként a '90-es évek elejéről származó nasit, amik után ma is ácsingózunk, de már hiába.
Brecz Judit13 féle natúr túró rudit teszteltünk
A túró rudik évtizedes kedvencek - és hálistennek már annyiféle közül válogathatunk, hogy mindenki megtalálhatja a kedvencét. Megkóstoltunk párat!
Nosalty15 túrós tésztájú, omlós, sós rudacska
A túró elképesztően omlóssá és porhanyóssá varázsolja a sós aprósütemény tésztáját. Ha még nem próbáltad, ideje megtapasztalnod, mert egyszerűen eteti magát!
Nosalty