Ha így tálalod az ételt, akkor nem tudod magad túlenni

A túlevés igencsak kellemetlen érzés, ezért, ha te is szeretnéd elkerülni, akkor csak egy apró változtatásra lesz szükséged (azon kívül, hogy nem eszel túl sokat.)

Ha sokszor érzed magad kajakómásnak, akkor könnyedén előfordulhat, hogy meggyűlt a bajod a túlevéssel. Hiába tudod, hogy elnehezülsz a sok ételtől, mégis nehezen tudod megállni, hogy ne edd végig egy ünnepi lakoma teljes menüsorát. Ám, mint kiderült, ha egy bizonyos módon tálalod az ételeket, akkor elkerülheted a kellemetlen túlevést.

Ha így tálalod az ételt, akkor nem tudod magad túlenni

Régóta keresik a megoldást a túlevésre

A kutatók már régóta kutatnak a témában. Dr. Charles Spence, az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológusa által végzett vizsgálata során például arra jutottak...

...hogy a piros tányérról való evés elősegítheti a fogyást. A piros szín ugyanis a tudatalattinkban a tiltással párosul, vagyis az ilyen színű tányérról ösztönösen kevesebbet eszik az ember.

Nemrég a Food Quality and Preference című folyóiratban jelent meg egy friss kutatás, amely szintén ezt a kérdéskört boncolgatta. A Sanhszi Egyetemen (Shaanxi Normal University) kutatói által elvégzett kutatás során 34 résztvevőnek 60 különböző képet mutattak a csokoládéról, melyek mindegyike különböző módon mutatta be az édességet. A tesztekből fény derült arra, hogy a résztvevők ugyanazt a méretű csokoládét többnek látták azokon a fotókon, amelyeken összedarabolva szerepelt. Fontos hozzátenni, hogy a csokidarabokat egy nagyobb felületen helyezték el.

Illatos-omlós csirkemellcsíkok

A fűszerektől illatozó, puha bundában sült omlós csirke nem véletlenül vált közkedveltté. Az illatos-omlós csirke a gyorsan elkészülő fogások közé tartozik, így idő szűkében ...

A kínai egyetem kutatásának eredményei alapján tehát nagyobb valószínűséggel eszel kevesebbet, ha az étel kisebb darabokban szétszórva helyezkedik el a tányéron.

A módszer könnyedén átültethető a mindennapokba

A trükk lényege tehát a következő: egy bőségesnek tűnő tálalással tudat alatt rávezetheted magad arra, hogy a jóllakásodhoz elegendő, nagy adag étel került a tányérodra. Ráadásul, ha egy piros tányérra tálalsz, akkor tiéd a főnyeremény!

De miért küldi a több szeletben tálalt fogás azt az üzenetet az agynak, hogy többet ettél?

„Mert az úgynevezett kontúrintegráció során az elsődleges látókéregben érzékelt vizuális információ az agyunkban értelmes információhalmazzá áll össze. Így kezdődik meg tehát az étkezés és a jóllakás folyamata is, még mielőtt a valóságban étel kerülne a szánkba" – írja a diabetes.co oldala.

Te kipróbálnád ezt a módszert?

Forrásaink voltak.


Még több érdekesség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...