Ha így tálalod az ételt, akkor nem tudod magad túlenni

A túlevés igencsak kellemetlen érzés, ezért, ha te is szeretnéd elkerülni, akkor csak egy apró változtatásra lesz szükséged (azon kívül, hogy nem eszel túl sokat.)

Ha sokszor érzed magad kajakómásnak, akkor könnyedén előfordulhat, hogy meggyűlt a bajod a túlevéssel. Hiába tudod, hogy elnehezülsz a sok ételtől, mégis nehezen tudod megállni, hogy ne edd végig egy ünnepi lakoma teljes menüsorát. Ám, mint kiderült, ha egy bizonyos módon tálalod az ételeket, akkor elkerülheted a kellemetlen túlevést.

Ha így tálalod az ételt, akkor nem tudod magad túlenni

Régóta keresik a megoldást a túlevésre

A kutatók már régóta kutatnak a témában. Dr. Charles Spence, az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológusa által végzett vizsgálata során például arra jutottak...

...hogy a piros tányérról való evés elősegítheti a fogyást. A piros szín ugyanis a tudatalattinkban a tiltással párosul, vagyis az ilyen színű tányérról ösztönösen kevesebbet eszik az ember.

Nemrég a Food Quality and Preference című folyóiratban jelent meg egy friss kutatás, amely szintén ezt a kérdéskört boncolgatta. A Sanhszi Egyetemen (Shaanxi Normal University) kutatói által elvégzett kutatás során 34 résztvevőnek 60 különböző képet mutattak a csokoládéról, melyek mindegyike különböző módon mutatta be az édességet. A tesztekből fény derült arra, hogy a résztvevők ugyanazt a méretű csokoládét többnek látták azokon a fotókon, amelyeken összedarabolva szerepelt. Fontos hozzátenni, hogy a csokidarabokat egy nagyobb felületen helyezték el.

Illatos-omlós csirkemellcsíkok

A fűszerektől illatozó, puha bundában sült omlós csirke nem véletlenül vált közkedveltté. Az illatos-omlós csirke a gyorsan elkészülő fogások közé tartozik, így idő szűkében ...

A kínai egyetem kutatásának eredményei alapján tehát nagyobb valószínűséggel eszel kevesebbet, ha az étel kisebb darabokban szétszórva helyezkedik el a tányéron.

A módszer könnyedén átültethető a mindennapokba

A trükk lényege tehát a következő: egy bőségesnek tűnő tálalással tudat alatt rávezetheted magad arra, hogy a jóllakásodhoz elegendő, nagy adag étel került a tányérodra. Ráadásul, ha egy piros tányérra tálalsz, akkor tiéd a főnyeremény!

De miért küldi a több szeletben tálalt fogás azt az üzenetet az agynak, hogy többet ettél?

„Mert az úgynevezett kontúrintegráció során az elsődleges látókéregben érzékelt vizuális információ az agyunkban értelmes információhalmazzá áll össze. Így kezdődik meg tehát az étkezés és a jóllakás folyamata is, még mielőtt a valóságban étel kerülne a szánkba" – írja a diabetes.co oldala.

Te kipróbálnád ezt a módszert?

Forrásaink voltak.


Még több érdekesség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...