Ha így tálalod az ételt, akkor nem tudod magad túlenni

A túlevés igencsak kellemetlen érzés, ezért, ha te is szeretnéd elkerülni, akkor csak egy apró változtatásra lesz szükséged (azon kívül, hogy nem eszel túl sokat.)

Ha sokszor érzed magad kajakómásnak, akkor könnyedén előfordulhat, hogy meggyűlt a bajod a túlevéssel. Hiába tudod, hogy elnehezülsz a sok ételtől, mégis nehezen tudod megállni, hogy ne edd végig egy ünnepi lakoma teljes menüsorát. Ám, mint kiderült, ha egy bizonyos módon tálalod az ételeket, akkor elkerülheted a kellemetlen túlevést.

Ha így tálalod az ételt, akkor nem tudod magad túlenni

Régóta keresik a megoldást a túlevésre

A kutatók már régóta kutatnak a témában. Dr. Charles Spence, az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológusa által végzett vizsgálata során például arra jutottak...

...hogy a piros tányérról való evés elősegítheti a fogyást. A piros szín ugyanis a tudatalattinkban a tiltással párosul, vagyis az ilyen színű tányérról ösztönösen kevesebbet eszik az ember.

Nemrég a Food Quality and Preference című folyóiratban jelent meg egy friss kutatás, amely szintén ezt a kérdéskört boncolgatta. A Sanhszi Egyetemen (Shaanxi Normal University) kutatói által elvégzett kutatás során 34 résztvevőnek 60 különböző képet mutattak a csokoládéról, melyek mindegyike különböző módon mutatta be az édességet. A tesztekből fény derült arra, hogy a résztvevők ugyanazt a méretű csokoládét többnek látták azokon a fotókon, amelyeken összedarabolva szerepelt. Fontos hozzátenni, hogy a csokidarabokat egy nagyobb felületen helyezték el.

A kínai egyetem kutatásának eredményei alapján tehát nagyobb valószínűséggel eszel kevesebbet, ha az étel kisebb darabokban szétszórva helyezkedik el a tányéron.

A módszer könnyedén átültethető a mindennapokba

A trükk lényege tehát a következő: egy bőségesnek tűnő tálalással tudat alatt rávezetheted magad arra, hogy a jóllakásodhoz elegendő, nagy adag étel került a tányérodra. Ráadásul, ha egy piros tányérra tálalsz, akkor tiéd a főnyeremény!

De miért küldi a több szeletben tálalt fogás azt az üzenetet az agynak, hogy többet ettél?

„Mert az úgynevezett kontúrintegráció során az elsődleges látókéregben érzékelt vizuális információ az agyunkban értelmes információhalmazzá áll össze. Így kezdődik meg tehát az étkezés és a jóllakás folyamata is, még mielőtt a valóságban étel kerülne a szánkba" – írja a diabetes.co oldala.

Te kipróbálnád ezt a módszert?

Forrásaink voltak.


Még több érdekesség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek