Kiderült, hogy miért nem bírják sokan abbahagyni az evést

Lehet, hogy nem is a rossz szokásokat vagy a túl erős kívánósságot kell a sok nassolás számlájára írni – egy friss kutatás szerint egész egyszerűen az agyad lehet a hibás azért, ha nem bírod időben abbahagyni az evést.

Jelenleg ott tartunk, hogy a világon több az elhízott, mint a normál testsúlyú és éhező ember együttvéve. Világszerte mintegy 2,1 milliárd ember túlsúlyos, közülük, 671 millióan elhízottnak számítanak. A magyarok ráadásul európai szinten, de még világviszonylatban is az élén állnak a rangsornak, nálunk nagyon sok a túlsúlyos, és kevés az ez ellen tett állami intézkedés.

Eddig úgy gondoltuk, hogy a túlevés elsősorban rossz szokás kérdése, és új szokások fokozatos kialakításával csökkenthető a jelenség, a túlsúly pedig mérséklődik. Egy friss kutatás azonban pont az ellenkezőjéről számol be: nem a szokások, hanem az agyunk lehet a fő probléma.

A Floridai Egyetem kutatói felfedezték, hogy az agy infralimbicus kéreg nevű területe lehet a felelős a túlevésért: szerepet játszik az ételkeresés és az evés önszabályozásának folyamataiban, és ennek a működése befolyásolhatja, hogy tulajdonképpen mennyit is eszünk.

A magyarázat egyébként egyszerű: néhány környezeti hatás következtében az embernek eszébe juthatnak például édességek vagy finom ételek, ezek hatására pedig túlevés jelentkezhet. Még akkor is képesek lehetünk desszertet enni, ha már teleettük magunkat a vacsorával, egészen egyszerűen azért, mert meglátjuk a doboz fagylaltot, vagy a felszeletelt sütit. Akkor azonban, ha az agy infralimbicus kérgének munkáját kikapcsoljuk (a kutatók ezt egérkísérletekben tették meg), ez az inger nincs hatással, és hiába látjuk az édességet, nem kívánjuk meg, ha már tele vagyunk.

Az eNeuro tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt bizonyítja, hogy az agyban külön terület felel a kívánósságért, és ha ebből ki tudnánk iktatni specifikus neuronokat, a probléma megszűnne: hiába raknának elénk egy gusztusos süteményt, ha már nem lennénk éhesek, nem ennénk meg csak azért, mert jól néz ki.


Ezek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...