Kiderült, hogy miért nem bírják sokan abbahagyni az evést

Lehet, hogy nem is a rossz szokásokat vagy a túl erős kívánósságot kell a sok nassolás számlájára írni – egy friss kutatás szerint egész egyszerűen az agyad lehet a hibás azért, ha nem bírod időben abbahagyni az evést.

Jelenleg ott tartunk, hogy a világon több az elhízott, mint a normál testsúlyú és éhező ember együttvéve. Világszerte mintegy 2,1 milliárd ember túlsúlyos, közülük, 671 millióan elhízottnak számítanak. A magyarok ráadásul európai szinten, de még világviszonylatban is az élén állnak a rangsornak, nálunk nagyon sok a túlsúlyos, és kevés az ez ellen tett állami intézkedés.

Eddig úgy gondoltuk, hogy a túlevés elsősorban rossz szokás kérdése, és új szokások fokozatos kialakításával csökkenthető a jelenség, a túlsúly pedig mérséklődik. Egy friss kutatás azonban pont az ellenkezőjéről számol be: nem a szokások, hanem az agyunk lehet a fő probléma.

A Floridai Egyetem kutatói felfedezték, hogy az agy infralimbicus kéreg nevű területe lehet a felelős a túlevésért: szerepet játszik az ételkeresés és az evés önszabályozásának folyamataiban, és ennek a működése befolyásolhatja, hogy tulajdonképpen mennyit is eszünk.

A magyarázat egyébként egyszerű: néhány környezeti hatás következtében az embernek eszébe juthatnak például édességek vagy finom ételek, ezek hatására pedig túlevés jelentkezhet. Még akkor is képesek lehetünk desszertet enni, ha már teleettük magunkat a vacsorával, egészen egyszerűen azért, mert meglátjuk a doboz fagylaltot, vagy a felszeletelt sütit. Akkor azonban, ha az agy infralimbicus kérgének munkáját kikapcsoljuk (a kutatók ezt egérkísérletekben tették meg), ez az inger nincs hatással, és hiába látjuk az édességet, nem kívánjuk meg, ha már tele vagyunk.

Az eNeuro tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt bizonyítja, hogy az agyban külön terület felel a kívánósságért, és ha ebből ki tudnánk iktatni specifikus neuronokat, a probléma megszűnne: hiába raknának elénk egy gusztusos süteményt, ha már nem lennénk éhesek, nem ennénk meg csak azért, mert jól néz ki.


Ezek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!