Túl sokat mossuk a ruháinkat, és ezzel nem csak a kedvenc farmerünket tesszük tönkre

Túl sokat mossuk a ruháinkat, ami ne csak gönceinkre, de a bolygóra is rossz hatással van. Milyen gyakran kell mosni a ruhákat? Megmutatjuk!

Mi, emberek, igazán gusztustalan lények vagyunk: folyamatosan hullajtjuk a bőrsejtjeinket, termeljük a különböző olajokat a testünkön, és összeizzadunk mindent, amihez hozzáérünk. Sőt, ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor egy ember átlagosan 500 millió bőrsejtet hagy el minden nap, és egy liternyit izzad – írja a BBC.
Ebből az következhetne, hogy minden ruhánkat lehetőség szerint leggyakrabban mossuk ki – pedig egyáltalán nem ez a helyzet. Amikor megizzadunk, mert sportolunk, vagy sport közben sikerül nagyot zakóznunk, és tiszta kosz lesz a ruhánk, akkor érdemes azonnal mosni, ahogy lehetőségünk van rá. Ilyenkor nem kell gondolkozni, használat után ki kell mosni a ruhákat.
Érdemes tudni viszont, hogy magában az izzadtságnak nincs szaga. A probléma akkor kezdődik, ha a bőrünkön élő baktériumok is beszállnak, és szaporodni kezdenek a nedves környezetben. Ezek az izzadtságban és a bőr olajaiban lebontják a fehérjét szagos melléktermékekre. Az igazi baj azonban az apokrin izzadsággal van: az apokrin verejtékmirigyek a nemi szervek környékén, a mellekben, a hónaljban és – furcsamód – a szemhéjon találhatók.
Érdemes tehát minden viselés után mosni azokat a ruhákat, amelyek ezekkel a területekkel érintkeznek. Ezek lesznek először büdösek, és nem is biztos, hogy jó ötlet az itt található baktériumokat tovább szaporítani. Ugyanez a helyzet a zoknikkal: a cipőben található sötét, nedves környezet kedvez a baktériumok szaporodásának. Az olyan ruhadarabok azonban, mint a farmer, bőven elég, ha akkor lesznek kimosva, ha koszosodnak vagy büdösödnek. Minden olyan ruházat, ami nem érintkezik közvetlenül a legszagosabb izzadtságmirigyeiddel, hetekig hordható anélkül, hogy higiéniai okokból ki kelljen mosni.
Megint más kategóriába tartozik a törölköző, ami alapvetően egy nedves, zárt helyiségben áll, ezért tökéletes táptalaja lehet a baktériumoknak. Arról nem is beszélve, hogy bár tisztán törölközünk, rengeteg bőrsejtet hagyunk az anyagon, ezeken is szaporodhatnak a kórokozók. Így a törölközőket három használat után lenne ideális kimosni, de legalább hetente szánjunk rá időt.
Érdemes megfogadni ezeket a tanácsokat, de azokat a ruhákat, amelyeket nem muszáj, minél ritkábban mosni – ha feleslegesen teszed, a bolygónak is ártasz vele. Az hagyján, hogy egy mosás rengeteg vizet használ, de a legtöbb ruhában megtalálható műanyagok a mosás közben oldódhatnak, és előbb-utóbb a tengerben köthetnek ki mikroműanyagok formájában. Ezért nem érdemes sem túl keveset, sem túl sokat mosni – csak annyit, amennyit a saját egészséged elbír.

EZ IS ÉRDEKES:

Ezeket olvastad már?

via bbc, lifehacker, címlap: Warner Bros

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!