Túl sokat mossuk a ruháinkat, és ezzel nem csak a kedvenc farmerünket tesszük tönkre

Túl sokat mossuk a ruháinkat, ami ne csak gönceinkre, de a bolygóra is rossz hatással van. Milyen gyakran kell mosni a ruhákat? Megmutatjuk!

Mi, emberek, igazán gusztustalan lények vagyunk: folyamatosan hullajtjuk a bőrsejtjeinket, termeljük a különböző olajokat a testünkön, és összeizzadunk mindent, amihez hozzáérünk. Sőt, ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor egy ember átlagosan 500 millió bőrsejtet hagy el minden nap, és egy liternyit izzad – írja a BBC.
Ebből az következhetne, hogy minden ruhánkat lehetőség szerint leggyakrabban mossuk ki – pedig egyáltalán nem ez a helyzet. Amikor megizzadunk, mert sportolunk, vagy sport közben sikerül nagyot zakóznunk, és tiszta kosz lesz a ruhánk, akkor érdemes azonnal mosni, ahogy lehetőségünk van rá. Ilyenkor nem kell gondolkozni, használat után ki kell mosni a ruhákat.
Érdemes tudni viszont, hogy magában az izzadtságnak nincs szaga. A probléma akkor kezdődik, ha a bőrünkön élő baktériumok is beszállnak, és szaporodni kezdenek a nedves környezetben. Ezek az izzadtságban és a bőr olajaiban lebontják a fehérjét szagos melléktermékekre. Az igazi baj azonban az apokrin izzadsággal van: az apokrin verejtékmirigyek a nemi szervek környékén, a mellekben, a hónaljban és – furcsamód – a szemhéjon találhatók.
Érdemes tehát minden viselés után mosni azokat a ruhákat, amelyek ezekkel a területekkel érintkeznek. Ezek lesznek először büdösek, és nem is biztos, hogy jó ötlet az itt található baktériumokat tovább szaporítani. Ugyanez a helyzet a zoknikkal: a cipőben található sötét, nedves környezet kedvez a baktériumok szaporodásának. Az olyan ruhadarabok azonban, mint a farmer, bőven elég, ha akkor lesznek kimosva, ha koszosodnak vagy büdösödnek. Minden olyan ruházat, ami nem érintkezik közvetlenül a legszagosabb izzadtságmirigyeiddel, hetekig hordható anélkül, hogy higiéniai okokból ki kelljen mosni.
Megint más kategóriába tartozik a törölköző, ami alapvetően egy nedves, zárt helyiségben áll, ezért tökéletes táptalaja lehet a baktériumoknak. Arról nem is beszélve, hogy bár tisztán törölközünk, rengeteg bőrsejtet hagyunk az anyagon, ezeken is szaporodhatnak a kórokozók. Így a törölközőket három használat után lenne ideális kimosni, de legalább hetente szánjunk rá időt.
Érdemes megfogadni ezeket a tanácsokat, de azokat a ruhákat, amelyeket nem muszáj, minél ritkábban mosni – ha feleslegesen teszed, a bolygónak is ártasz vele. Az hagyján, hogy egy mosás rengeteg vizet használ, de a legtöbb ruhában megtalálható műanyagok a mosás közben oldódhatnak, és előbb-utóbb a tengerben köthetnek ki mikroműanyagok formájában. Ezért nem érdemes sem túl keveset, sem túl sokat mosni – csak annyit, amennyit a saját egészséged elbír.

EZ IS ÉRDEKES:

Ezeket olvastad már?

via bbc, lifehacker, címlap: Warner Bros

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...