Túl édes narancslekvárja miatt elutasították George Orwell gasztroesszéjét 70 éve, de most bocsánatot kértek

Hetven év után kért bocsánatot George Orwell gasztronómiai témájú esszéjének elutasítása miatt a British Council - az egyik ok egy "túl édes" narancslekvárrecept volt.  

A British Council bocsánatot kért George Orwelltől (1903-1950) amiért hetven éve elutasította az angol író, újságíró egyik gasztronómiai tanulmányát.

Az In Defence of English Cooking (Az angol konyha védelmében) című művét 1946-ban írta az Állatfarm és az 1984 című világhírű regények írója.

Az ország kultúráját és az angol nyelvet külföldön népszerűsítő British Council akkori illetékesei azonban közölték vele, hogy oktalan lenne kiadni azt az európai kontinens olvasói számára - adta hírül a BBC News honlapja.

Orwell szerkesztője szerint a mű ugyan "kitűnő esszé egy-két kisebb bírálattal", köztük azzal, hogy a szerző narancslekvárreceptje "túl sok cukrot és vizet tartalmaz".

Orwell és a lekvárok

Az Evening Standard brit lapban később közölt műben Orwell a brit étrendet "egyszerűnek, semmint nehéznek, kissé barbárnak" nevezi, amelyben "a meleg italok fogyasztása a nap szinte minden órájában elfogadott".

Alasdair Donaldson, a British Council vezető politikai elemzője szerint a szervezet azokban a napokban "sótlan és kockázatoktól vonakodó" volt, és el akarta kerülni az ételről szóló esszé - köztük a második világháborús élelmiszeradagolás borzasztó hatásait említő írás - kiadását az ínséges 1945-ös tél utáni időszakban.

"Hetven évvel később, a British Council örömmel változtatja meg a 20. század valószínűleg legnagyobb brit politikai írójának elutasítását azzal, hogy teljes egészében kiadja az eredeti esszét a szerencsétlen elutasító levéllel együtt" - tette hozzá.

Orwell "túlságosan édes" narancslekvárreceptjében két-két sevillai narancshoz, édes narancshoz és citromhoz 3,6 kilogramm cukor és 4,5 fél liter víz felhasználását javasolta.

Ezt láttad az ízHUSZÁR magazinon?

10 ízig-vérig New York-i signature étel jégbe fagyva

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...