Ha így készíted a tojást, azzal növelheted a rák kialakulásának kockázatát

A tojás sokféleképp elkészíthető, népszerű étel. Van aki főzve, van aki inkább sütve szereti reggelire fogyasztani, és a benne rejlő vitaminok és ásványi anyagok miatt is célszerű is. Van azonban egy elkészítése módja, ami a rák kialakulásának esélyét növeli.

A tojás egészségmegőrző hatása vitathatlan. Remek fehérjeforrás rengeteg vitaminnal és ásványianyaggal, ráadául nehéz ráunni, hiszen sokféleképp elkészíthető alapanyag. Egy új kutatás szerint viszont van egy olyan elkészítési módja a tojásnak, amely megnövelheti a rák kialakulásának kockázatát.

A tojás változatosan elkészíthető alapanyag

Angel Luk kanadai dietetikus felhívja a figyelmet arra, hogy a megégetett tükörtojás fogyasztása veszélyes lehet az egészségre. Na nem a teljesen feketévé égett tojásra kell gondolni, épp elég, ha már egy kicsit el kezd megbarnulni, ugyanis ez már a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát növelheti.

A tartósan 180 fok feletti hőmérséklet olyan vegyi anyagot (oxiszterol) szabadít fel a tojásban, ami rendkívül káros.

A szervezetben gyulladásokat és az artériák megvastagodását idézi elő. Akármennyire is jóízű egy barnára karamellizált tükörtojás, inkább készítsünk alacsonyabb hőfokon omletett vagy rántottát, de a tükörtojás is elkészíthető ily módon egy kis türelemmel.

Forrásunk volt.


Ezeket a hasznos konyhai tippeket is lesd meg:

Címlapról ajánljuk

30 gyönyörű étel novemberre, amit sületlenség lenne nem megsütni-főzni

Ha van olyan hónap, amikor probléma és túlagyalás nélkül telepakolhatjuk szokásos havi ajánlónkat laktató, melengető, kelt tésztás, húsos, kalóriadúsabb, picit zsírosabb ételekkel, az a november: ilyenkor tényleg jólesik felvenni a belső télikabátot, és megfőzni-sütni mindent, ami még nem karácsonyi, de már hozza a kellemes kuckózós, otthon főzős hangulatot. 30 csodaszép és finom étel következik novemberre:

Nosalty