A tojás egészségmegőrző hatása vitathatlan. Remek fehérjeforrás rengeteg vitaminnal és ásványianyaggal, ráadául nehéz ráunni, hiszen sokféleképp elkészíthető alapanyag. Egy új kutatás szerint viszont van egy olyan elkészítési módja a tojásnak, amely megnövelheti a rák kialakulásának kockázatát.
Angel Luk kanadai dietetikus felhívja a figyelmet arra, hogy a megégetett tükörtojás fogyasztása veszélyes lehet az egészségre. Na nem a teljesen feketévé égett tojásra kell gondolni, épp elég, ha már egy kicsit el kezd megbarnulni, ugyanis ez már a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát növelheti.
A tartósan 180 fok feletti hőmérséklet olyan vegyi anyagot (oxiszterol) szabadít fel a tojásban, ami rendkívül káros.
A szervezetben gyulladásokat és az artériák megvastagodását idézi elő. Akármennyire is jóízű egy barnára karamellizált tükörtojás, inkább készítsünk alacsonyabb hőfokon omletett vagy rántottát, de a tükörtojás is elkészíthető ily módon egy kis türelemmel.
Ezeket a hasznos konyhai tippeket is lesd meg: