Tudtad, hogy a fürdőszivacsod tulajdonképpen uborkából készül? Ez a luffa!

Szeretjük az érdekességeket, amelyek ételekkel kapcsolatosak, így megörültünk annak is, hogy a luffa-szivacs tulajdonképpen nem más, mint egy tökféle!

Szivaccsal fürdesz? Milyennel? Luffával? És gondoltál már arra, vajon honnan került a kezedbe? Sanszos, hogy legtöbben a tengerre vagy óceánra gondolnak első körben, pedig nem. Meglepő, de a furcsa kis növény a termőföldekről ékezik hozzád.

Elszáradt luffatermés

A luffa egészen pontosan a tökfélék családjába tartozik, és termése nagyon hasonlít egy jól megtermett cukkinihez vagy kígyóuborkához. Miután leszedték és meghámozták, felhasználhatjuk fürdő- vagy bőrhámlasztó szivacsként, mosogatószivacsként, takarításhoz, de akár kisállatunkat is megfürdethetjük vele.

Érdekesség a luffa-szivacsról:

A 2. világháborúig az USA legkedveltebb fürdőszivacsa volt, Japánból importálták. Pearl Harbor után azonban ez megszűnt. Azóta - sajnos leginkább - szintetikusan állítják elő.

Lógnak a luffatermések

A luffa előnye, hogy természetes, így az általános, gyári szivacsokkal ellentétben előállításakor nem hagy maga mögött akkora ökológiai lábnyomot, sőt, nem is büdösödik használat közben!

Állítólag az emberek 95%-a nem ismeri fel az eredeti luffa-szivacsot, ha hámozás után egyben látja, sőt, sokan elsőre bizarr kenyérfélének nézik, de hogy rájöjjenek, hogy ez egy tökféle, az végképp kizárt.

Ismerjétek meg Nathant, aki luffatermesztéssel foglalkozik Kaliforniában:

Melegházban vetik el a fekete magokat, amelyek 2 hónapon belül kikelnek. Később kiültetik a növényt, ami sárga virágokat hajt, majd következik a termés. Megjelennek a zöld uborkák, amik 6 hónap után elszáradnak, belül üregessé, hálóssá válnak, a héj pedig bebarnul. Ezután leszedik, meghámozzák, átmossák és kimagozzák, majd darabolják, és voilá, kezedben is a szivacs!

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

Olívaolajat könnyezik Szűz Mária szobra

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...