Tudósok segíthetnek nekünk egészséges fogásokat választani az irodai ebédlőben

A Johns Hopkins Egyetem kutatói rájöttek arra, hogy az, hogy éppen melyik fogást választjuk a hűtőből, agyunk egy egészen furcsa, aprócska részének a működésén múlik.  

Nem hiszem, hogy sokan hallottatok volna a ventrális pallidumról, pedig bármennyire is furcsa, mindannyian rendelkezünk vele. Ez az agyterület része a jutalmazásért és az örömérzetért is felelős rendszernek. David Ottenheimer, az amerikai Johns Hopkins Egyetem egyik kutatója arról írt, kísérleteik kimutatták, hogy ez a terület hihetetlenül aktív akkor, amikor eszünk, illetve étkezéssel kapcsolatos döntéseket hozunk.

via GIPHY

"Patkányokon végzett kísérleteink eredményei arra utalnak, hogy a ventrális pallidum további kutatása segíthet megérteni, hogyan hozunk döntéseket az evéssel kapcsolatban" - mondta David Ottenheimer a Metronak.

A csapat azt vizsgálta, hogy dönt az agy számunkra szinte észrevétlenül arról, hogyan és mennyit együnk, ha többféle, hasonló étel közül lehet választani - vagyis miért vesszük ki a hűtőből éppen a szalámit a vacsorához és nem a sonkát.

Mit válasszak?

A kutatók a patkányoknak néhány napig kétféle cukros italt adtak felváltva. Az egyik az állatok kedvencét, szacharózt tartalmazott, míg a másik a kevésbé népszerű maltodextrinnel volt tele. A kutatók képesek voltak arra, hogy pontosan feltérképezzék azt, mi megy végbe az állatok ventrális pallidumában, ha örülnek, mert szacharózos italt kapnak, és ha csalódnak, mert aznap csak maltodextrin jutott nekik. A kísérlet következő fázisában a patkányok a kevésbé kedvelt maltodextrinnel ízesített vizet és sima vizet kaptak. Ebben a helyzetben az állatok ventrális palliduma ugyanannyira örült a maltodextrinnek, mint az első kísérleti helyzetben a szacharóznak.

Ezek alapján úgy tűnik, az agy kontextusfüggően dönt arról, minek örüljön. Minden helyzetben mindig az éppen legjobbnak tűnő választástól boldog.

Ezek a felfedezések nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a megfelelő agyi területek befolyásolásával a jövőben akár befolyásolni tudjuk az étvágyunkat, de az is lehet, hogy pszichoterápiás eljárások során is lehet alkalmazni a kutatási eredményeket.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

A világ legdrágább ételei, amik többe kerülnek, mint a havi fizetésed

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...