A tudomány szerint ennyi alvásra van szükséged

Nagyon sok minden befolyásolhatja, hogy "ideális esetben" mennyit kéne aludnod.

Az elmúlt tíz évben az alváskutatás a tudomány középpontjában volt, leginkább azért, mert megértettük, mennyire fontos a megfelelő mennyiségű alvás a szervezet egésze számára. A kialvatlanság súlyos hosszú távú betegségekhez vezethet, rövid távon pedig csökkentheti az energiaszintet, a hatékonyságot, rossz kedvet okoz, és az étkezésbe is beleszól, hiszen a szervezet az evésből próbálja meg visszapótolni azt az energiát, amit az alvással nem sikerült.

Arról azonban ritkán esik szó, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint pontosan hány órát kellene aludnia az embernek. Ez valószínűleg azért van így, mert rengeteg faktor szólhat bele abba, hogy mennyi az annyi, és az egészséges mennyiség emberenként változhat.

via GIPHY

Korábban az volt az általános vélekedés, hogy 6-7 óra egy felnőtt szervezetnek elég arra, hogy kipihenje magát. A legújabb kutatások szerint ez már egyáltalán nem állja meg a helyét, az egészséges az lenne, ha mindenki legalább 8-9 órát aludna, még azok a felnőttek is, akiknek a régi szabályok szerint akár kevesebb idő is elegendő volna. A kilenc óra az optimális: ez az az idő ugyanis, amikor az alvási ciklusok úgy és annyiszor váltották egymást, ami a tökéletes kognitív működéshez a legideálisabb lenne.

A hosszú távú alváshiány (vagyis akár az elegendőnek hitt 6 órás alvások) miatt olyan következményekkel kell számolni, mint a memóriaromlás, az energiahiány, a kognitív képességek csökkenése, hosszú távon pedig elhízás, kiégés, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint bizonyos rákfajták megjelenési esélyének növekedése.

via GIPHY

Vannak azonban olyanok, akiknek valamiért mégis csak elegendő a 6 órás alvás: korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy egy genetikai variáns okozza, hogy valaki természetes módon rövid alvással is képes jól funkcionálni. Ez a gén egy adenozinnak nevezett vegyület receptora, ami azért érdekes, mert ezek a receptorok azok, amelyeken a koffein is kifejti a hatását.

Alapvetően azonban nem szabad ilyesmire hagyatkozni, és minél többet érdemes aludni: univerzálisan a 8-9 óra az, amire törekedni kell.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...