Itt a tudományos magyarázat, miért álmosodsz el evés után

A kajakómát senkinek nem kell bemutatni, hiszen mindenki találkozott már vele. Azt azonban már kevesebben tudják, mi is ennek az oka.

Biztosan te is tapasztaltad már azt egy kiadós evés után, hogy álmos leszel. A tudósok szerint ez nem véletlen. Hipotézisük szerint azért álmosodsz el evés után, mert a szervezetedben beépített éberségi jelzések vannak, amelyek éberen tartanak, amikor éhes vagy.

Ezek jelzik a testednek, hogy keress táplálékot, ha pedig sikerült megszerezned, akkor gyengül az éberséged, majd megszűnik, és átveszi a helyét a fáradtság érzése.

Itt a tudományos magyarázat, miért álmosodsz el evés után

Van egy másik elmélet

Más szakértők szerint azért „kómázol” be étkezés után, mert megváltozik a vérkeringés: a vékonybélbe jóval több vér áramlik, miután ettél, de több vér kerül az emésztőrendszeredbe is, hogy támogassa az emésztési folyamataidat, az agyadba viszont kevesebb jut, ez pedig álmosságot okoz.

Segíthetsz rajta

Szerencsére nem feltétlenül kell pillognod a géped előtt a munkában. Kiderült, hogyha nem hagyod ki a reggelit, akkor nem esik vissza az agyi véráramlásod. Ha nem reggelizel, akkor a szervezeted sokkal nagyobb tehernek éli meg az ebédet, és a vérkeringés is nagyobb mértékben változik. Ettől csak még álmosabbnak érzed majd magadat. Az is segíthet elkerülni ezt az állapotot, ha zöldségekben, illetve egészséges zsírokban gazdag dolgokat eszel.

Minestrone, ahogyan mi szeretjük

Amint említettem, bármilyen tészta megfelel. Ha túl nagy csak törd össze egy klopfolóval vagy nyújtófával. Én most vajbabot használtam, de más kisebb szemű bab is tökéletes mint pl. a ...

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!