Itt a tudományos magyarázat, miért álmosodsz el evés után

A kajakómát senkinek nem kell bemutatni, hiszen mindenki találkozott már vele. Azt azonban már kevesebben tudják, mi is ennek az oka.

Biztosan te is tapasztaltad már azt egy kiadós evés után, hogy álmos leszel. A tudósok szerint ez nem véletlen. Hipotézisük szerint azért álmosodsz el evés után, mert a szervezetedben beépített éberségi jelzések vannak, amelyek éberen tartanak, amikor éhes vagy.

Ezek jelzik a testednek, hogy keress táplálékot, ha pedig sikerült megszerezned, akkor gyengül az éberséged, majd megszűnik, és átveszi a helyét a fáradtság érzése.

Itt a tudományos magyarázat, miért álmosodsz el evés után

Van egy másik elmélet

Más szakértők szerint azért „kómázol” be étkezés után, mert megváltozik a vérkeringés: a vékonybélbe jóval több vér áramlik, miután ettél, de több vér kerül az emésztőrendszeredbe is, hogy támogassa az emésztési folyamataidat, az agyadba viszont kevesebb jut, ez pedig álmosságot okoz.

Segíthetsz rajta

Szerencsére nem feltétlenül kell pillognod a géped előtt a munkában. Kiderült, hogyha nem hagyod ki a reggelit, akkor nem esik vissza az agyi véráramlásod. Ha nem reggelizel, akkor a szervezeted sokkal nagyobb tehernek éli meg az ebédet, és a vérkeringés is nagyobb mértékben változik. Ettől csak még álmosabbnak érzed majd magadat. Az is segíthet elkerülni ezt az állapotot, ha zöldségekben, illetve egészséges zsírokban gazdag dolgokat eszel.

Minestrone, ahogyan mi szeretjük

Amint említettem, bármilyen tészta megfelel. Ha túl nagy csak törd össze egy klopfolóval vagy nyújtófával. Én most vajbabot használtam, de más kisebb szemű bab is tökéletes mint pl. a ...

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...