Tudod, mi fán terem a mesterséges hús? - Richard Branson milliárdos mindenesetre befektet a gyártásába

A brit Richard Branson, a Virgin Atlantic légitársaság tulajdonosa űrutazást is tervez, most pedig beszállt az élelmiszeriparba. 

Richard Branson vagyona a Forbes szerint idén 5 milliárd dollárt tesz ki. A vegetáriánus Branson most a Memphis Meats nevű cégbe fektetett be, ami laboratóriumi körülmények között állít elő húst. A vagyonos üzletember egyik cégének, a Virginnek a honlapján augusztusban közzé tett egy bejegyzést:

"Hiszek abban, hogy nagyjából 30 év múlva nem lesz szükségünk arra, hogy állatokat öljünk meg. Minden húsárú "tiszta" lesz vagy növényi alapú, noha az íze ugyanolyan lesz, mint a ma fogyasztott húsoknak, ráadásul egészségesek is lesznek. Egy nap, ha visszatekintünk, azt fogjuk gondolni, milyen archaikusan éltek a nagyszüleink, akik állatokat öltek meg azért, hogy megegyék őket."

mesterséges hús

Branson és több, hozzá hasonlóan gazdag és befolyásos személy úgy véli, az állatok fogyasztása nem csupán az egészségünknek nem tesz jót, de fenntarthatósági szempontból is problematikus - írja a Futurism. A Memphis Meats cégbe ennek megfelelően többen is befektettek az utóbbi időben: Branson, Bill Gates, a Cargill élelmiszeripari vállalat és Kimball Musk, aki nemzetközileg is jelentős tevékenységet fejt ki az étkezés fenntarthatóvá és egészségesebbé tételének érdekében.

Branson egy fogadás veszteseként kénytelen volt az Air Asia légikísérőjévé válni egy útra - Branson itt csak frissítőket szolgál fel, de következő útján talán már mesterséges hús is lesz az étlapon

Mi fán terem a laboratóriumban gyártott hús?

A mesterséges hús előállításához könnyen osztódó sejteket használnak alapanyagként. A proteinnel "etetett" sejtek ezután egy táptalajba ágyazva osztódnak, ami biztosítja számukra az ehhez szükséges energiát. Ahhoz, hogy a hús ehető legyen, minden irányba nagy legyen kiterjedése, egy ehető állványkán kell osztódásra bírni a sejteket. Elméletileg a hús "termelése" ezzel az eljárással folyamatos lehet, és a kezdeti fázisban használtakon kívül nem szükségesek hozzá élő állatból származó sejtek.

A Memphis Meats mesterséges húsból készül rántott csirkéje

Az ENSZ élelmiszerekkel és mezőgazdasággal foglalkozó szervezete, azÉlelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) azt állítja, hogy a Föld jégmentes felszínének 26 százalékán állatokat tartanak, míg évente átlagosan 13 millió hektárnyi erdőt irtanak ki azért, hogy szántóföldeket létesítsenek. AWorldWatch Institute szerint a világszerte kibocsájtott üvegházhatású gázok 51 százalékáért is az állattartás tehető felelőssé.

A Memphis Meats húsgombóca - természetesen mesterséges húsból

A laboratóriumban növesztett húsok ráadásul egészségesebbek is természetes társaiknál: nem tartalmaznak antibiotikumot, veszélyes baktériumokat, növekedési hormont.

A WHO egyik szervezete, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) 2015-ben kiadott egy olyan jelentést, ami szerint a vörös húsok "feltehetően" rákkeltőek, míg a feldolgozott hústermékek szerintük kétséget kizáróan rákkeltőek. A szakemberek nem biztosak abban, mi okozhat megbetegedéseket, de valószínűsítik, hogy a hemoglobin vastartalma a bűnös. A laboratóriumban készített húsok nem tartalmaznak ilyen anyagot.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Főzdefriss sörök és angusburger malátás buciban - A FIRST Craft Beer & BBQ-ban jártunk

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...