Tudod ki volt Stroganoff, Nachos vagy Carpaccio? – 5 híres étel, amiket létező emberekről neveztek el

Grófok, uralkodók és séfek, akiknek a világon naponta többször ejtjük ki a nevét rendelés közben. Ételek, amiket mindannyian ismerünk, de vajon honnan kapták a nevüket? 

Régen az ételeket híres emberekről, királyokról, grófokról neveztek el, ami egyfajta tisztelgés volt a világi nagyságok előtt. Persze, olyan fogások is léteztek, amiket a szükség szült, és mára mégis a legnépszerűbbek között tartjuk számon.

Nachos

Moziban, otthon, baráti összejöveteleken – a nachos az egyik legnépszerűbb ropogtatnivaló, ami eredetileg egy Piedras Negras-i étterem főpincére, Ignacio Anaya - becenevén Nacho - nevéhez fűződik. A városi legenda szerint egy alkalommal, amikor nem volt bent az étteremben a séf, azonban a helyiség megtelt vendégekkel, Ignacio gondolt egy nagyot, és megalkotta a nachost.

Egy másik történet szerint amerikai katonafeleségeknek készítette a harapnivalót, akik éppen bevásárlókörúton voltak, és a Victory Club nevű étterembe tértek be. Nacho a tortillákat háromszög alakúra vágta, megsütötte, majd sajttal és jalapenoval kínálta.

Stroganoff bélszín

A ma Stroganoff bélszínként ismert hús Pavel Alexandrovich gróf után kapta a nevét, akinek odesszai otthonában gyakran rendeztek összejöveteleket – egy ilyen eseményre alkották meg az ételt a 19. században. Egy másik forrás szerint a fogatlan grófnak egy André Dupont nevű, francia szakács készítette el a szósszal nyakon öntött bélszínt. Az biztos, hogy a ma ismert tejszínes, tejfölös, gombás hús öntete eredetileg vajjal, mustárra és tejföllel készült, és mára az oroszok egyik legkedveltebb fogása lett.

Margherita pizza

Az olasz nemzet színeit magán viselő pizza ma már minden pizzéria étlapján megtalálható, de a világ első Margherita pizzája egy királynénak készült. A világ egyik legnépszerűbb pizzáját egy 19. századi séf, Raffaele Esposito alkotta meg, amikor I. Umberto király és hitvese, Margherita királyné Nápolyba látogattak. A paradicsomos, sajtos, bazsalikomos tészta elnyerte a királyné tetszését – és azóta több millió emberét is.

Cézár saláta

Az éttermi saláták koronázatlan királya a cézár saláta egy olasz bevándorló séf, Caesar Cardini nevéhez fűződik, amit 1934-ben, a mexikói Tijuanában készített el. Sok történet kapcsolódik ahhoz, hogy valójában mi okból készült el az első cézár saláta: vannak, akik szerint a szükség szülte, mások elbeszélése alapján pedig hollywoodi sztárok lenyűgözése miatt dobták össze.

Az eredeti saláta eredetileg római salátát, krutont, parmezánsajtot és tojást tartalmazott, amit olívaolajjal, citromlével, Worcestershire szósszal, fokhagymával, és fekete borssal ízesítettek. Abban nincs teljes egyetértés, hogy a szardellapaszta is az eredeti hozzávalók között szerepelt-e.

Carpaccio

A vékonyra szeletelt nyers húsból vagy halból álló olasz előételt először 1950-ben Giuseppe Cipriani, a híres velencei Harry's bár tulajdonosa szolgálta fel Amalia Nani Mocenigo grófnőnek. A séf kedvezni akart Amaliának, ugyanis úgy tudta, az orvosok nyers hús fogyasztását javasolták neki. Az ételt Vettore Carpaccio, velencei festőművészről nevezte el, aki a mélyvörös színt előszeretettel használta a festményein.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...