Tudod, hogy melyik rizs mire jó?

Sárdi Dani gasztrobloggerünk Háztartástan rovatának mai vendége a rizs. Ha nincsen otthon, nem tudunk rizst főzni, tölteléket, sushit készíteni, de még csak egy kis sült rizst sem tudunk összedobni.

Tojásos sült rizs

Gyorsan összedobható, egészséges ebéd vagy vacsora. A Szakácsok könyvében található recept alapján készült, az arányok némi módosításával.

Rízs mindig legyen otthon!

A rizsnél könnyen belefutunk abba, hogy nagyon nagy a választék, és nem könnyű eldönteni, hogy milyen is legyen otthon. De egy biztos, lehetőleg többféle: szétfővős-ragadós, egyben maradós, tejberizsnek, rizottónak és sushinak való.

Mindenhez más és más kell

Egészen másfajta rizs való a töltött káposzta töltelékébe, mint amiből finom, kínaias sült rizst tudunk csinálni. Egészen máshogyan kell elkészíŧeni a barnarizst, amit még áztatás után is egy óráig kell főzni, mint a hamar szétfővő, török tejberizsnek valót. És hiába próbálnánk a pergős és nagyon aromás basmati rizsből sushit készíteni, azt csak sushi-rizsből célszerű.

Sushi kezdőknek

Azt hiszem, ez az az étel, amitől valaki vagy viszolyog, vagy imádja. Típusai függnek az elkészítés módjától. És itt rögtön hozzáteszem, semmi ördöngösség nincs benne. Azok, akik ...

No, de ne csapongjunk, első lépésben nem kell idáig eljutnunk, elég, ha tudunk egy jó rizsköretet készíteni szarvasi B rizsből, a többi jöhet utána.

Főtt rizs szarvasi B rízsből

  1. Egy pohár rizst kevés olajon pirítsunk meg egy olyan kis lábosban, amiben nem szoktak leégni a dolgok és nagyon jól záródó teteje van.
  2. Pirítsuk csak türelmesen a rizst és kevergessük. Ne hagyjuk magára, ebben az 5 percben figyelmünket 100%-ban a rizsnek szenteljük. A célunk az, hogy a rizs egyenletesen kezdjen el üvegesedni, majd nagyon enyhén barnulni (ne engedjük nagyon megpirulni!). Mikor ezt elértük, öntsük fel két pohár (ugyanaz a pohár, amivel a rizst mértük) vízzel.
  3. Tegyünk bele egy közepes, meghámozott hagymát, sózzuk, forraljuk fel, majd ha forr, vegyük legkisebbre a legkisebb lángunkat és fedjük le. Mikor megpuhult (kb. 20-30 perc), zárjuk el, de hagyjuk továbbra is lefedve tálalásig. Főzés közben ne nagyon nyitogassuk a láboskát.
  4. A főtt rizst ízletesebbé tehetjük, ha alaplével (lehetőleg csirke) öntjük fel. Ha egy kis szegfűszeget szórunk bele, egészen pikáns eredményt kapunk.

Dani-tipp: Érdemes egyébként kinevezni a mi kis rizsfőző lábaskánkat, ebben mindig sikerülni fog a rizst elkészíteni. Ráadásul annyira érezzük majd a mennyiségeket már az ötödik alkalom után, hogy nem kell ragaszkodnunk a poharas méréshez.

Rizspraktikák itt >>

Háztartástan rovatunk cikkei itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...