Tudnivalók a transz-zsírsavakról

Az elmúlt időszakban gyakran találkozhattunk a transz-zsírsav kifejezéssel. Hazánkban még mindig a margarinokkal kötik össze ezt a fogalmat, pedig erre ma már nincs ok.

{node=241}

A transz-zsírsavak, ahogy a nevükből is következik, olyan zsírsavak, amelyek egy speciális térszerkezetet vesznek fel. Előfordulnak a természetben (például a vajban is), de létrejönnek egyes hőkezelési technológiák eredményeként is. Az elmúlt évtizedek kutatásai során bizonyítást nyert, hogy a transz-zsírsavak kedvezőtlen hatással vannak az emberi szervezetre, hozzájárulnak egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. A mai, kockázat nélküli beviteli határérték meglehetősen alacsony, maximum 1%-a a napi összzsírtartalom-bevitelnek.

Fűszervaj

Gyakran készül nálunk ez a fűszervaj, mindig más fűszerekkel. Egyszerű, mégis nagyon finom, ízesítésének csak a fantáziánk szabhat határt. Tipp: juhtúró hozzáadásával még ...

Citromos-petrezselymes vaj

A gőzölt újkrumplihoz készült. A több fűszer együttes használata helyett "csak" petrezselymet tettem a vajba, de abból jó sokat. Bors pedig nem kívánkozott bele nekem.

Házivaj-receptek között itt böngészhetsz

Hazánkban sajnos az emberek többsége még mindig a margarinokkal kapcsolja össze a transz-zsírsav fogalmát. A margarinok az 1970-es években jelentek meg a polcokon a vaj alternatívájaként. Kevesekben tudatosul azonban, hogy nemcsak a háztartások használnak margarint a szendvicsekhez, sütéshez, hanem az igazi felhasználók az élelmiszer-ipari vállalatok, a félkész-, késztermék-, édességgyártók.

A gyártás kezdeti időszakában valóban magas volt a margarin transz-zsírsavtartalma, ám pont a kedvezőtlen élettani hatásnak köszönhetően a technológia módosult, a mai háztartási margarinok már e szempontból nem tekinthetők kockázatosnak. Ugyanakkor, az élelmiszeripar által előállított pogácsák, nápolyik, kekszek, édes és sós teasütemények, leves- és mártásporok, gyorséttermi ételek már inkább.

Valentin vajas-köményes pogácsa

Amikor írtam a Valentin borkorcsolya story-ját a NoSalty-ra, rögtön eszembe jutott, hogy szívecske pogikat is lehetne sütni! Ez egy klasszikus Horváth Ilona recept; nekem a kedvenc pogácsa ...

Még több vajas pogácsát itt találsz

Senkit nem kívánok rábeszélni a margarin használatára, de szeretném, ha tiszta vizet öntenénk a pohárba. Én személy szerint nagyon szeretem a vajat is, azt gondolom, mindkétféle termék része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek.

Étrendünk alacsony transzzsírsav-tartalmát legkönnyebben úgy biztosíthatjuk, ha félkész-, készételek helyett magunk főzünk otthon, ha a süteményt, a kekszet nem boltban vesszük, hanem szánunk elkészítésükre fél vagy egy órát, és elmerülünk a főzés örömében is.

Kakaós vajas keksz

Még mikulás előtt készítettem ezeket a finom, omlós kekszeket. Fémdobozban, légmentesen elzárva sokáig eláll. 28 db lett belőle.

Vajas keksz juharsziruppal

Imádjuk az egészséges kekszeket. :-) Reggelire a napindító általában ezek valamely változata vagy kása vagy gyümölcs. Fentiek miatt mindig keresem az újdonságokat, mivel, hogyan lehet ...

Amerikai keksz - alaprecept

Ha olyan tortát készítek, amelynek keksz alapja van, vagy könnyű, magas tápértékű keksz jellegű süteményt szeretnék, akkor mindig ezt az alapreceptet használom. Lehetetlen kétszer ...

Shortbread 2.- ami nem rövid kenyér

A shortbread jelentése nem "rövid kenyér" :), ahogyan azt a szó szerinti fordítása sugallná, valójában semmi köze a kenyérhez, a short szó pedig egy régies angol kifejezés, jelentése ...

Vajaskeksz-receptekért kattints ide!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...