Tudnivalók a transz-zsírsavakról

Az elmúlt időszakban gyakran találkozhattunk a transz-zsírsav kifejezéssel. Hazánkban még mindig a margarinokkal kötik össze ezt a fogalmat, pedig erre ma már nincs ok.

{node=241}

A transz-zsírsavak, ahogy a nevükből is következik, olyan zsírsavak, amelyek egy speciális térszerkezetet vesznek fel. Előfordulnak a természetben (például a vajban is), de létrejönnek egyes hőkezelési technológiák eredményeként is. Az elmúlt évtizedek kutatásai során bizonyítást nyert, hogy a transz-zsírsavak kedvezőtlen hatással vannak az emberi szervezetre, hozzájárulnak egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. A mai, kockázat nélküli beviteli határérték meglehetősen alacsony, maximum 1%-a a napi összzsírtartalom-bevitelnek.

Fűszervaj

Gyakran készül nálunk ez a fűszervaj, mindig más fűszerekkel. Egyszerű, mégis nagyon finom, ízesítésének csak a fantáziánk szabhat határt. Tipp: juhtúró hozzáadásával még ...

Citromos-petrezselymes vaj

A gőzölt újkrumplihoz készült. A több fűszer együttes használata helyett "csak" petrezselymet tettem a vajba, de abból jó sokat. Bors pedig nem kívánkozott bele nekem.

Házivaj-receptek között itt böngészhetsz

Hazánkban sajnos az emberek többsége még mindig a margarinokkal kapcsolja össze a transz-zsírsav fogalmát. A margarinok az 1970-es években jelentek meg a polcokon a vaj alternatívájaként. Kevesekben tudatosul azonban, hogy nemcsak a háztartások használnak margarint a szendvicsekhez, sütéshez, hanem az igazi felhasználók az élelmiszer-ipari vállalatok, a félkész-, késztermék-, édességgyártók.

A gyártás kezdeti időszakában valóban magas volt a margarin transz-zsírsavtartalma, ám pont a kedvezőtlen élettani hatásnak köszönhetően a technológia módosult, a mai háztartási margarinok már e szempontból nem tekinthetők kockázatosnak. Ugyanakkor, az élelmiszeripar által előállított pogácsák, nápolyik, kekszek, édes és sós teasütemények, leves- és mártásporok, gyorséttermi ételek már inkább.

Valentin vajas-köményes pogácsa

Amikor írtam a Valentin borkorcsolya story-ját a NoSalty-ra, rögtön eszembe jutott, hogy szívecske pogikat is lehetne sütni! Ez egy klasszikus Horváth Ilona recept; nekem a kedvenc pogácsa ...

Még több vajas pogácsát itt találsz

Senkit nem kívánok rábeszélni a margarin használatára, de szeretném, ha tiszta vizet öntenénk a pohárba. Én személy szerint nagyon szeretem a vajat is, azt gondolom, mindkétféle termék része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek.

Étrendünk alacsony transzzsírsav-tartalmát legkönnyebben úgy biztosíthatjuk, ha félkész-, készételek helyett magunk főzünk otthon, ha a süteményt, a kekszet nem boltban vesszük, hanem szánunk elkészítésükre fél vagy egy órát, és elmerülünk a főzés örömében is.

Kakaós vajas keksz

Még mikulás előtt készítettem ezeket a finom, omlós kekszeket. Fémdobozban, légmentesen elzárva sokáig eláll. 28 db lett belőle.

Vajas keksz juharsziruppal

Imádjuk az egészséges kekszeket. :-) Reggelire a napindító általában ezek valamely változata vagy kása vagy gyümölcs. Fentiek miatt mindig keresem az újdonságokat, mivel, hogyan lehet ...

Amerikai keksz - alaprecept

Ha olyan tortát készítek, amelynek keksz alapja van, vagy könnyű, magas tápértékű keksz jellegű süteményt szeretnék, akkor mindig ezt az alapreceptet használom. Lehetetlen kétszer ...

Shortbread 2.- ami nem rövid kenyér

A shortbread jelentése nem "rövid kenyér" :), ahogyan azt a szó szerinti fordítása sugallná, valójában semmi köze a kenyérhez, a short szó pedig egy régies angol kifejezés, jelentése ...

Vajaskeksz-receptekért kattints ide!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...