A hatalmas hőségben a leghétköznapibb dolgok, mint például a létezés vagy a főzés is hőstettekké és kihívásokká válnak. A kánikula átvészelésének egyik kulcsfontosságú részlete a folyadékpótlás, hiszen az izzadáskor rengeteg fontos ásványi sótól és folyadéktól is megszabadulunk, amire egyébként szüksége van a szervezetünknek.
Fesztiválszezon és nyaralás ide vagy oda, fontos, hogy ne alkoholtartalmú italokat válasszunk a folyadékpótláshoz, mert azok inkább a dehidratáltságunkat növelik. Oké, de akkor mit igyak? – hangzik teljesen jogosan a kérdés, ha a rozé fröccs és a sör kiesett a kalapból. És ekkor jövünk mi a nagyszerű ötleteinkkel.
Ízesített víz házilag
Mi szeretjük a csapvizet. Tisztítva és anélkül is. Mondjuk ehhez kellett jó pár év, de végül el tudtuk és akartuk hinni, hogy a csapvíz éppen annyira jól oltja a szomjunkat, mint az ásványvíz, csak éppen nem terheljük a környezetünket közben felesleges műanyagokkal. Szóval első számú szomjoltó jelöltünk a csapvíz. Ha viszont valami ízre vágysz, akkor is könnyű dolgod van, mert gyümölcsökkel: citrom-, lime-, vagy narancslével máris nagyszerű ízeket és szemet gyönyörködtető kompozíciókat tudsz varázsolni. Mutatunk pár jó ötletet, hogyan dobd fel a sima vizet!
Limonádé
A limonádé szintén a klasszikus szomjoltó kedvencek közé tartozik. Sok vendéglátóhelyen ennek ellenére csapnivalóan csinálják, ráadásul sokat is kérnek érte. Tisztelet minden kivételnek, de azért szerintünk mégis csak a házi változat a legjobb ebből is. Főleg, ha cukormentes és jó sok jég van benne. Extra ízekkel is megéri kísérletezni, mert sokszor egészen klassz dolgok sülnek ki belőle. Idén is nagy kedvencünk például a görögdinnyés limonádé.
Fritz Kola
A Fritz Kola Észak-Németországból, egészen pontosan Hamburgból indult. Két jó barát, Mirco és Lorenz vállalkozása, akik elhatározták, hogy megreformálják a kólagyártást: több koffeint, kevesebb édesítőszert és egy kis citromot tettek bele. A nagy elhatározásból és sok-sok év kemény munkájából mára egy Európa-szerte elismert márka lett, ami kólán kívül számos más szénsavas és igen finom üdítőt kínál. Kedves történet, hogy a Fritz Kola logóján azért szerepel a két tulajdonos arcképe, mert induláskor nem volt elég pénzük, hogy logót terveztessenek. Szeretjük a Fritz Kóla ízét és sztoriját is, és külön örülünk, hogy egyre több budapesti helyen találhatóak meg a termékeik.
Alkoholmentes koktél
A legtöbb menő koktélbár fel van készülve rá, hogy alkoholmentes verzióban is elkészítse signature koktéljait. Bár elsőre furcsának tűnhet a kijelentés, de az alkoholmentes koktélok éppen annyira finomak, mint alkoholos társaik. Az íz és a szépen megkomponált poharak pontosan ugyanannyit tesznek hozzá a nyár hangulatához, mint alkoholos társaik, és még kellemesen hidratálnak is.
Almafröccs
Megszámlálhatatlan alkalommal mentett már meg minket nagy “mit igyunk?” dilemmáktól az almafröccs. Szerintünk 100%-os almalével az igazi, ami lehetőleg nem tartalmaz semmiféle hozzáadott édesítő- és tartósítószert, hanem tényleg olyan az íze, mintha friss almákból, a számunk láttára préselték volna. És akkor ehhez jön a szódavíz. Nem ásványvíz, hanem szóda. A mi nem is annyira titkos receptünk: 3 deci almalé, két szóda, szívószál nélkül.
Smoothie
Már jó ideje smoothie lázban égünk. Készítettünk már sima tejjel, növényi tejjel, vegán verzióban, zöldségekkel, gyümölcsökkel, sőt vegyesen is. Egy jó smoothie nem csak napindítónak tökéletes, hanem napközben is simán beiktathatjuk az étrendünkbe. Többféle iskola létezik smmothe ügyben is. Van aki a hígabb, mások a sűrűbb verzióra szavaznak, de nincs egyetemes igazság: ez is, az is jó. Ha pedig már folyékony formában nem csúszik annyira könnyen, akkor akár le is fagyaszthatjuk pálcikás fagyiformákba töltve, így máris egy teljesen más állagú, újszerű élményt nyújtó nyári nyalánkságot kapunk.
Levesek
Folyadékpótlás és levesek? Hát persze! Inni evés közben is lehet, de ez ugyanígy fordítva is igaz. A gyerekek és idősek gyakran nem isznak eleget, őket is jól ki lehet cselezni néhány finom hideg krém- és gyümölcslevessel, amiket kanalazás helyett akár pohárból is lehet szürcsölni. Például mit szólnátok egy merészen hangzó, de annál finomabb kovászos uborka krémleveshez?