Ezekről a helyekről vehetsz friss, minőségi és helyi élelmiszert

A jelenlegi bonyolult gazdasági helyzetben viszonylag nehéz fenntartani a korábban megszokott vásárlási szokásainkat. Azonban, ha nem szeretnénk teljesen elengedni a friss, helyi és megbízható alapanyagokon alapuló, egészséges táplálkozást, szerencsére megtehetünk bizonyos lépéseket. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a közösségi gazdaságok megismerését és támogatását ajánlja, ugyanis ezekben lehet a megoldás a jövőre nézve.

Magyarországon jelenleg 17 közösségi gazdaság működik Mosonmagyaróvártól Debrecenig. A 2021-es szezonban a magyarországi közösségi gazdaságok több mint 1250 családot láttak el friss, helyi, szezonális, legtöbbször bio minőségű zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel. 

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben. 

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. A termények lehet zöldség, tojás, hús is gazdaságtól függően, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart. 

1. Biztos forrás egész évben 

A közösségi mezőgazdálkodás lényege, hogy a termelő és a vásárlók egy egész szezonra vagy egész évre köteleződnek el egymás mellett. A gazda vállalja, hogy a közösségnek termel az adott időszakban, így biztos lehetsz benne, hogy az egész szezonban ellát majd zöldséggel, hússal vagy tojással. Persze lehetnek nehézségek, és előfordul, hogy nem sikerül minden úgy, ahogy azt tervezték, például az egyik palántasor a sok eső miatt kipusztul, vagy a földi bolhák megtámadják a káposztaféléket, de a termelő a gazdaságon belül tudja ezeket korrigálni és vet helyette mást. Az ellátás kevéssé függ a hazai vagy külföldi beszállítóktól, vagy az alacsony felvásárlási áraktól, ezért biztos élelmiszerforrás az egész szezonban. 

2. Friss, finom és egészséges 

A hazai közösségi gazdaságok minősített öko-gazdaságok vagy minősítés nélkül, de bio minőségben, az ökológiai gazdálkodás elveit követve működnek. Ez érezhető az élelmiszer ízén is, össze sem lehet hasonlítani például a nap érlelte vegyszermentes paradicsom ízét a bolti vízízű társaival. Arról nem is beszélve, hogy itt mindent frissen kapsz meg, mert a gazdák az átadás napjának reggelén, vagy az előző napon takarítanak be, szednek le mindent a közösségnek. Például a paradicsom, amit a gazda reggel leszed, aznap vacsorára már a tányérodon landolhat. 

3. Helyi 

Egy közösségi gazdaság tagjaként közvetlenül a gazdától veszed át az általa megtermelt élelmiszereket. Nincs közvetítő, nincs felesleges szállítás, csomagolás, hűtés és raktározás. A gazda a gazdaságból egyenesen az átadópontra szállítja a terményeit, minimális az élelmiszer-kilométerek száma, minimális a csomagolás is, így a termékek árát a növekvő üzemanyagárak is kisebb mértékben befolyásolják. 

Pető Áron és munkatársa, Csaba készülnek a heti átadásra - Biokert Szigetmonostor 

4. Nem emelkednek az árak hétről hétre 

A közösségi gazdaságokban a gazdák egy évre vagy szezonra előre kalkulálják ki az árakat, amit a tagok havi átalány formájában fizetnek meg nekik. A 2022-es év sok szempontból extrém volt, az üzemanyag és ezzel együtt az élelmiszerárak az egekbe szöktek. A drágulás a közösségi gazdaságokat sem kíméli, több gazda is kénytelen volt minimálisan emelni a havi díjon.

Ezzel együtt az árak még mindig sokkal kiszámíthatóbbak, mint a a szupermarketben vagy a piacon, mert vásárlóként csak a termelés és a minimális szállítás költségét fizetjük ki. 

5. Vásárlásoddal a gazdákat és a vidéki térségeket, ezzel a jövőt támogatod! 

Ha egy közösségi gazdától szerzed be az élelmiszert, nemcsak finomakat eszel, de elkötelezett gazdákat támogatsz, akiknek szívügyük a vegyszermentes termelés, a tájfajták megmentése és a vidék megőrzése. Segíted őket azzal, hogy méltányos fizetést kapjanak az elvégzett munkájukért. Fontos érték, hogy munkájukat vidéken végezhetik a családjuk körében, egészséges környezetben. 

Ha őket támogatod, hozzájárulsz a vidéki térségek és a kisgazdaságok fennmaradásához is. Arról nem is beszélve, hogy egyre jobban inognak a nagy ellátási láncok, egyre több helyi termelőre lesz szükség, hogy biztosítsák az élelmiszerellátást. Mi úgy gondoljuk, ez a jövő! Csatlakozz Te is! 

Dóczy István és Kálmán Nikolett gazdák paprikát kötöznek a Pallagvölgyi Biokertben

+1. Közösséghez tartozni jó! 

Együtt minden könnyebb. A Tudatos Vásárlóknál hiszünk abban, hogy közösséghez tartozni jó. A közösségi gazdaságokban a helyi, friss és finom élelmiszer mellett egy sokszínű közösséghez is tartozol. A közösségi eseményeken vagy önkénteskedés során megismerkedhetsz hozzád hasonló gondolkodású és érdeklődésű tagokkal, és sokat tanulhattok egymástól. 

Csatlakozz Te is! 

A közösségi gazdaságokhoz tél végén, tavasz elején lehet csatlakozni. Ha csatlakoznál, vagy szeretnél többet megtudni, a gazdaságok aktuális listáját az elérhetőségeikkel itttalálod. 

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...