Ez a megoldás, ha szereted a húst, és nem tudsz lemondani róla

Egyre inkább hódít a Regenuár, ami a Veganuárral ellentétben nem egyhónapos húsmentességet jelent, hanem a regeneratív fenntartható gazdálkodás támogatását. Sokak szerint azonban egyszerű zöldre mosásról van szó.

A Veganuár 2014-ben indult útjára, és az idei évben a becslések szerint globálisan már kétmillióan csatlakoztak hozzá. Az egész egy 31 napos húsmentes étrendet jelent, azaz január hónapban az arra vállalkozók egyáltalán nem esznek húst, a bátrabbak pedig semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak. Ez jót tesz a szervezetnek és a környezetnek is – viszont egy igazi húsevőnek nagyon nehéz betartani.

Ez a megoldás, ha szereted a húst, és nem tudsz lemondani róla

Ezért választják sokan a Veganuár helyett a Regenuárt, ami nagyjából felelős húsevést jelent: akik részt vesznek benne, odafigyelnek, hogy csak fenntartható forrásokból, fenntartható gazdaságokból vásároljanak húst.

Egyébként is egyre konzisztensebb trend, hogy az embereket érdekli, honnan jön az étel, és hogy mi kerül az asztalra. Ennek egy koncentráltabb változata a Regenuár, amikor minden állati eredetű termék, amit eszünk, gondosan kerül kiválasztásra.

A kifejezést a fenntartható húst előállító The Ethical Butcher alkotta meg a Facebookon még 2020-ban, miután Farshad Kazemian és Glen Burrows alapítók frusztrálttá váltak a veganizmussal, illetve annak környezetre gyakorolt hatásaival kapcsolatos, esetlegesen félrevezető, és azokat túlságosan leegyszerűsítő üzeneteivel. Egyre nagyobb vita folyik a veganizmus karbonlábnyomáról is, miközben olyan feldolgozott termékek, mint a növényi alapú hamburgerek és a növényi italok, mind gyakrabban kerülnek vizsgálat alá. A vegán étrend pedig végső soron nem mindig zöldebb, mint a tudatos húsevőké.

Lohikeitto, a finn lazacleves

A lazacleves az egyik legtipikusabb skandináv fogás, amelynek mindegyik északi országban megvan a saját verziója. A finnekét lohikeitto-nak hívják, és tejszínesen-kaprosan, zöldségekkel ...

De mik a regenuár főbb pontjai?

  • Nemcsak a húst, de a lehető legtöbb élelmiszert fenntartható forrásokból, termelőktől szerezd be, a hústól és haltól a tejtermékekig, gabonákig, diófélékig, magvakig, hüvelyesekig és zöldségekig.
  • Ha van rá lehetőséged, hazai termelőket támogass, ez az élelmiszer szénlábnyoma miatt sem mindegy.
  • Ha a fenntartható termelő valamelyik élelmiszernél nem opció, olyat válassz belőle a boltokban, amely bio, vagy vissza tudod követni a címke szerint a származását.
  • Ne nagy szupermarketekben vásárolj, törekedj a kisebb boltok és közvetlenül a termelők, gazdálkodók favorizálására.
  • Folyamatosan képezd magad a témában, hogy legalább néhány szokás veled maradjon a regenuár vége után is!

Forrásunk volt.


Még több húsmentes:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...