Valószínű, hogy te is csak a nyugalmi időszakban, tehát ősszel és télen szoktad megmetszeni a gyümölcsfákat. Pedig a vegetációs időszakban is lehet, sőt! Máris megmutatjuk, hogy miként kell, és hogy egyáltalán miért érdemes a gyümölcsfákat ilyenkor felfrissíteni.
4 tipp, amivel megsokszorozhatod a kertedben a termést
1. Zöldmetszés
A júniusi meggy és cseresznye betakarítása után ajánlatos elvégezni az úgy nevezett zöldmetszést, amelynek része a hajtásválogatás. Utóbbi azért fontos, mert így a fák nem fektetnek energiát azokba a növényi részekbe, amelyeket a metszéskor úgyis levágnál. Ezenfelül a melegebb szárazabb időben a sebek is gyorsabban gyógyulnak, emiatt pedig kevesebb az esély arra, hogy betegségek támadják meg a fát.
2. Nem lehet az összes fát nyáron megmetszeni
A következő fákat lehet és érdemes nyáron megmetszeni: cseresznye, eperfa, körte, nektarin, őszibarack, sárgabarack és szilva. A bogyós gyümölcsöket (málna, ribizli, egres) azonban semmiképpen sem szabad metszeni! Miért? Mert a szüret után visszaszívja az ágakból a tápanyagot a növény. Ezenfelül pedig a málna tövébe ősszel bogarak és rovarok petézhetnek, melyeket ősszel érdemes eltávolítani.
4. Használj jó metszőollót
Egy nagyon fontos munkaeszközről van szó, aminek minden kerti szerszámosládában ott a helye. A profi metszőollók nagyjából 20 ezer forint körül alakulnak, de természetesen ennél olcsóbban is be lehet szerezni őket. A legfontosabb, hogy a jó minőségű metszőolló könnyű, ergonomikus, minden alkatrésze cserélhető, és balesetmentes munkát biztosít.
Még több növény itt: