Hiába mossuk rendszeresen a konyharuháinkat, gyakran előfordul, hogy megmaradnak bennük a szagok. Potyára használjuk a legjobb mosóport, mosunk magas hőfokon, és öntünk mellé öblítőt, néha így sem sikerül rendesen kimosnunk őket. Sokan úgy oldjuk meg, hogy gyakrabban cseréljük és selejtezzük le a konyharuháinkat, de valljuk be, ez sem a pénztárcánkat, sem pedig a környezetünket nem kíméli.
A konyharuhák sokszor annak köszönhetik kellemetlen szagukat, hogy velük itatunk fel minden folyékony anyagot, ami kiömlik a konyhában, és nem biztosítunk nekik megfelelő helyet a száradásra.
Ilyenkor még mosással sem tudjuk orvosolni a problémát. Szerencsére néhány egyszerű trükköt betartva segíthetünk ezen, szagtalaníthatjuk és illatossá tehetjük konyharuháinkat:
- Mindenképpen mossuk őket rendszeresen, ha hetente csak egyszer mosunk, akkor még azelőtt cseréljük le, mielőtt bebüdösödnének.
- Mielőtt beraknánk a mosógépbe, áztassuk őket 15 percre egy vödör ecetes meleg vízbe, amibe tegyünk egy kanál szódabikarbónát.
- Miután lejárt a mosás, azonnal teregessük ki őket, ezzel elkerülhetjük, hogy elszaparodjanak bennük a baktériumok.
- Ha benedvesítjük a konyharuhákat, akkor akasszuk fel őket két használat között, hogy meg tudjanak teljesen száradni.
- Körülbelül havonta tegyük őket egy nagy fazék forrásban lévő vízbe 5-7 percre, ahogyan a nagyi tette. Ez elpusztítja a megmaradt baktériumokat
Ha azt szeretnénk, hogy tényleg szagtalanok legyenek a konyharuháink, akkor érdemes minden pontot betartani.
Még több házi praktika: