Trükkök, hogy megszerettessük a gyerekkel a gyógyteákat

Érdemes a gyermekek immunrendszerét felkészíteni a különböző betegségekre most, hogy újra közösségbe járnak. És mégis mivel lehetne jobban, ha nem finom gyógyteákkal?

A Sokszínű vidék egy igazi profi, Lopes-Szabó Zsuzsa, fitoterapeuta, a bükki füvesember lányának segítségét kérte a következő témában: hogyan szerettessük meg a gyerekekkel a gyógyteákat könnyedén? Zsuzsa, aki maga is gyakorló, háromszoros nagymama, örömmel segített!

Trükkök, hogy megszerettessük a gyerekkel a gyógyteákat

A tanévkezdés minden esztendőben hatalmas izgalmakkal járt. A gyerekeim egészséges kisgyerekek voltak, ritkán voltak betegek. Az is igaz, hogy kicsi koruk óta itták a teákat, az sokat segített a bajok megelőzésében, illetve, ha kellett, köhögésre, náthára. Szeptember táján mindig tartottam kéznél citromfűteát is, egyrészt, mert nagyon jó vírusölő, és a közösségbe kerülés gyakran hozott betegségeket, másrészt akkor is itták, ha izgulós nap után értek haza, olyankor a nyugtató hatása miatt

– emlékszik vissza a szeptember elsejékre Zsuzsa.

Így szerettesd meg a szakember szerint a gyerekkel a gyógyteákat

Zsuzsa tanácsa az, hogy úgynevezett élvezeti teákat adjunk a kezdetekben gyermekünknek, amelyeknek finom az ízük. Virágos-illatos vagy gyümölcsös, piros-bogyós, de mindenképpen gyengéd aromájú teakeveréket válasszunk. Több fajtát is próbáljunk ki, hogy tudjuk, mely ízvilág tetszik a kicsiknek.

Másik tipp, hogy lehetőleg ne lásson a gyerek „vízben úszkáló zöld izéket” a poharában, mert a látvány ijesztő lehet, és kóstolás nélkül otthagyja. És a legfontosabb trükk: a gyerek azt a mintát követi, amit a szülőnél lát, tehát, ha mi nem iszunk gyógyteát, nagyon valószínű, hogy gyerekünk sem fog.

Mikortól adhatunk gyógyteát nekik?

Régi tévhit az, hogy a kicsikkel nem szabad gyógyteákat itatni. Az a legjobb, ha minél előbb találkoznak velük, hiszen így megszokják a különleges ízüket. Ugyanakkor való igaz, hogy 12 éves kor alatt bizonyos gyógyteák nem ajánlottak. Ennek csupán az az oka, hogy gyerekekre vonatkozó hatásvizsgálatokat nem végeztek, így ebben a témában kevés a tudományos ajánlás.

Pár szabály, amit tartsunk be:

  • kerüljük az erős hatású gyógynövényeket, például borsmenta, csalán, szenna, orbáncfű
  • a kamillára sokan allergiások, ezért 2 éves kor felett óvatosan kóstoltassuk
  • kerüljük az erős illóolajtartalmú gyógynövényeket vagy készítményeket (ilyen a levendula is), külsőleg is csak hígítva alkalmazzuk őket
  • élénkítő, koffein- és teintartalmú teákat (feketetea, zöldtea) ne adjunk kisgyerekeknek

A teljes cikket megtalálod a Sokszínű vidék oldalán.


Még több a gyógyteákról:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

5 medvehagyma-lelőhely országszerte, ha te magad szednéd

A medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!