Ezt a szendvicset csak egy tudatlan ember nem fogadná el

Március 31-én van a Transznemű átláthatóság nemzetközi napja. A világszerte ünnepelt nap alkalmából a transz emberek mindenütt valós, emberi arcot kölcsönözhetnek a transz jogokért és a transz emberek elfogadásáért vívott harcnak.

Egy szendvics, egy korsó sör, egy kerámia, egy szemüveg vagy éppen egy monumentális épület - produktumok, amik valaki szakértelmének, munkájának köszönhetően jönnek létre. Hogy adott termék készítőjének milyen a nemi identitása az nem releváns, vagy mégis?

A jelenlegi becslések szerint Magyarországon 100-200 ezer transznemű ember él, akik ugyanúgy szeretnének érvényesülni a mindennapokban mind a munka, mind a magánélet terén, mint bárki más. Legyen szó egészségügyről, vendéglátásról, kereskedelemről vagy éppen a média világáról, ezek az emberek rengeteget tesznek azért, hogy értéket és minőséget hozzanak létre.

Elfogadod?

A Transvanilla Egyesület a transznemű átláthatóság nemzetközi napja alkalmából MADE BY TRANS elnevezéssel olyan címkéket hozott létre, melyek a jövőben olyan tárgyakon és produktumokon fognak megjelenni, amelyeket transznemű emberek készítettek, és akiknek szakértelme, kreativitása és kezük munkája nélkül az adott termék nem jöhetett volna létre.

A címkékkel jelzett termékek, tárgyak elfogadása pedig jelképesen a készítő személyek elfogadását is jelenti.

A Transvanilla kampánya mellett néhány nappal ezelőtt egy másik civil szervezet, a Háttér Társaság is megosztott egy nagyon kedves és elgondolkodtató kisfilmet, melyből kiderül, különbségeink ellenére mindannyian ugyanolyanok vagyunk, az előítéleket, a tudatlanságot, és a félelmet az ismeretlentől pedig egy közös főzés és egy mély beszélgetés pillanatok alatt el tudja oszlatni:

Ahogy az a kreativ.hu cikkéből is kiderül, a képeken látható, a Transvanilla Egyesület által létrehozott címkék a mai napon mutatkoznak be, a cél pedig, hogy a megjelenést követően minden érintett produktumon megjelenjenek a kis zászlók.

A címkékkel jelzett termékek, tárgyak elfogadása pedig jelképesen a készítő személyek elfogadását is jelenti, így hozzásegítve őket a megbecsüléshez

mondta el Persely Tamás, a kampány kreatív igazgatója a kreativ.hu-nak.

Március 31. a Transznemű átláthatóság nemzetközi napja

A Transznemű láthatóság nemzetközi napját a Transgender Michigan ügyvezető igazgatója, egyben pszichoterapeuta, Rachel Crandall-Crocker 2009-ben hozta létre. Néhány év alatt a TLNN egy helyi, Michigani eseményből olyan nappá nőtte ki magát, melyet már világszerte ünnepelnek, és aminek hatására a transz emberek mindenütt valós, emberi arcot kölcsönözhetnek a transz jogokért és a transz emberek elfogadásáért vívott harcnak derül ki a Transvanilla Egyesületének honlapjáról.

Az egyesület a mai nap alkalmából egy új kiadványt is bemutatott munkáltatók és cégek számára Transzbarát munkahelyek címmel. Bár egyre többen bújnak elő, a munkáltatókat még ma is meglepetésként érheti, ha a munkavállaló nemi identitására fény derül.

A Transvanilla Egyesület címkéivel egyre több helyen találkozhatsz majd

Sok nagyvállalatnál már felismerték a befogadó és sokszínű munkahely előnyeit. Minden alkalmazottnak javára válik, ha olyan munkahelyen dolgozhat, ahol előremutatóan gondolkoznak, elfogadják a sokszínűséget, és bátorítva érzik magukat, hogy felvállalják az identitásukat. Azok a transz emberek, akiket támogatnak a munkahelyükön, boldogabbak, egészségesebbek, jobban teljesítenek, és lojálisabbak is.

írja a Transvanilla Egyesület.

Ez a kiadvány a TGEU és Transvanilla korábbi diszkriminációval és emberi jogokkal kapcsolatos munkáira támaszkodva ad útmutatást a munkáltatóknak és cégeknek, hogy hogyan tudják a leghatékonyabban támogatni a transz munkavállalóikat. Az útmutatóban szerepel, hogy mitől lesz transzbarát egy munkahely, illetve hogy hogyan lehet egy kérdőívben rákérdezni, hogy valaki transz-e. Röviden kitér arra is, hogy mit jelent transznak lenni, valamint hogy miért fontos a transz munkavállalók támogatása.

Forrásaink voltak.


Ezeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...