Tradicionális ételek Peruból

Nagyon távoli ország, különleges kultúrával. De mi a perui konyha főelemei? Melyek a legizgalmasabb fogások? 

Ceviche

A hagyományos ceviche a piacokon akár órákon keresztül is pácolódhat, a modern gasztronómiában inkább a pár perces elkészítése a tipikus, hogy a hal minél többet megőrizzen feszes nyerseségéből. A tálalásnál még a tányérra kerül némi édesburgonya, kukorica és saláta köretnek.

Tudtad?

Peru a háromezer fajta krumpli országa és a nyárson sütött tengerimalacoké.

Ají de Gallina

Gyakorlatilag minden étteremben kapható az Ají de Gallina

Gyakorlatilag minden étteremben kapható ez a csirkéből, rosszabb esetben tyúkból készült étel. Előfordulhat, hogy az ajíval vagyis a chilivel nem fukarkodnak ennél az ételnél, mindenképp legyünk elővigyázatosak, főleg, ha nem bírjuk a csípőset!

Carapulcra

Majdnem paprikás krumpli, mégsem az

A legjellegzetesebb szárított krumpliból készült perui étel a Carapulcra, ami a mi paprikás krumplinkhoz hasonlítható, azonban hús és földimogyoró is van benne, a szárított krumplitól pedig jellegzetes ízt és textúrát kap. Hagyományosan láma vagy alpakkahúst is tesznek bele, mely Peruban, főleg az andoki vidékeken jellemző.

Lomo saltado

Igazi wokétel a lomo saltado

Igazi wokétel a lomo saltado, azaz a hirtelen sült, pácolt marha bélszín, melyet paradicsommal, lilahagymával, rizzsel és sült burgonyával keverve tálalnak fel.

Cuy la horno

Sült tengerimalac

Az Andokban élő népeknél egykor alkalmi eledel volt, ma viszont már mindennapos fogás a cuy la horno, azaz a sült tengerimalac.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes gasztrocikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek