Toszkán ízélmények: egy duplahúsos tésztát és egy halas előételt kínálunk

Ahogy múlt héten ígértük, folytatjuk az olasz ízutazást. Most Luccából, az egyik legklasszabb toszkán városkából hoztunk nektek két csoda receptet.

Minden toszkán város mellett találsz egy másik legalább olyan szépet, ha nem szebbet, amelyiknek még több híres szülötte és még több temploma van. Hihetetlen a sötét és fehér márványcsíkok tobzódása. A Medici-család tagjai tényleg kitettek magukért, és gondolom a népnek is kemény egyházi adókat kellett kipréselniük magukból, hogy mi most ennek a csodának a részesei lehessünk. Így több mint ötszáz évvel később is eszméletlenül hálásak vagyunk nekik az áldozataikért!

Tordelli Lucchesi - a kétszer húsos töltött tészta receptjét itt találod!

Lucca belvárosa egy igazi kis ékszerdoboz, melyet vastag, magas kőfal szegélyez, név szerint a Mura. Ezen körbe lehet sétálni, futni, biciklizni, tandemezni, sőt még bringóhintózni is. Amikor éppen nincs vírushelyzet, biztosan olyan turistatömeggel találkozhatsz itt, mint akár Rómában vagy Firenzében. Nem véletlen, hiszen lépten-nyomon jobbnál jobb éttermekbe botlik az ember. Bocsáttassék meg nekünk, gasztrooldal vagyunk, minket a nevezetességeken kívül elsősorban az ételek érdekelnek, ha külföldön járunk.

Tonhaltatár avokádóval és mangóval - recept itt!

Minden utcában legalább tíz kisebb és nagyobb pizzázó kínálja a szerinte legjobb pizzát, de nem mind arany, ami fénylik. Érdemes utánajárni, maszkot ragadni, és a kulisszák mögé tekinteni, van-e hatalmas kemence a belső térben, vagy sem. Oké, ez nem Nápoly, de ha már egyszer Olaszországban járunk, adjuk meg a módját, együnk vékony tésztájú roppanós szélű pizzát. Az egyik főkaputól nem messze kóstoltam először pizza bianca-t. Ennek a receptjét majd megosztom veletek, mert zseniális. Más fronton viszont mindenből csak jót kaptunk. Itt is volt baccalá, branzino és a tenger összes gyümölcse. A tengerpart csupán 15-20 percre található autóval, ahol egy valódi amerikai érzésű, SZABAD strandot is találhattok, ami tényleg ritkaság számba megy Itáliában.

Ne hagyd ki!

Ha Luccában jársz, miután megszámoltad a tornyokat, keresd fel a Botanikus kertet, és kérd meg a tóban úszkáló teknősöket, meséljék el a hiú Lucida legendáját!

Szükségtelen, de ha tényleg biztosra szeretnénk menni, hogy találjunk egy jó éttermet, akkor vegyük irányba a belvárosi rész főterét. A Piazza dell’Anfiteatro-n körbe-körbe csak éttermeket találhatunk. Nyilván, van különbség minőségben, de ettől függetlenül mindenhová foglalni kell! Ha nincs riservato, akkor nincs asztal! A nyugati főkapunál a Peperosa-t ajánlom figyelmetekbe. Már a neve is csalogató: rózsabors! Képzelhetitek a felhozatalt! Egy különleges, étvágygerjesztő koktéllal – mescalin-aperol-porsecco jégbe hűtött keverékével, amibe egy kis citrust is csepegtetnek – kínálják az érkezőket, aztán minden fogáshoz érkezik valami izgalmas kiegészítés. Végül hiába nem rendeltünk desszertet, azért az is jut az asztalunkra.

Tordelli Lucchesi - kétszer húsos töltött tészta, recept itt!

A helyi töltött tészta az igazi húsimádók kedvence lesz, a tordelli lucchesi ugyanis nem más, mint egy raviolihoz nagyon hasonlító, nyújtott, töltött tészta, amiben belül és kívül is hús van. Nem darált hús, hanem sült borjú és sertéshús, amelyeket sütés és párolás után összeaprítanak, majd két részben, töltelékben és szószban kapnak új értelmet. Ezt mindenképpen meg akartam nektek mutatni, mert tudom, sokan kedvelni fogjátok!

Tudtad?

A 'scarpetta' cipőcskét jelent, de ha étteremben használjuk, akkor a maradék szaft kenyérrel való kitunkolását értjük alatta.

A tonhaltatár receptje itt!

A másik fogást, amit feltétlenül el kellett hoznom számotokra, egy icipici helyen találtuk. Tonhaltatárt egy csomó olaszországi étterem menüjében találhatunk, de ilyet csak egy helyen, a Lucca-beli Stravinsky előételei között. Ez a bár olyan, akár egy berlini művésztanya. A fiatal tulajdonosok, ahogy az étterem nevéből sejtettük, orosz származásúak, de tökéletesen átérezték, és továbbadják azt a bizonyos olasz életérzést. Ez a fúziós csoda kipróbálásra vár, essetek neki, nem bánjátok meg.

A városka szülöttje Puccini, a Pillangókisasszony, a Turandot, és a Bohémélet megálmodója. Teljes ráhangolódásként mindenképpen ezeket hallgassátok a két fogás elkészítése közben!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...