Tostada, horchata, flan: autentikus mexikói ízeket hoztunk cinco de mayo alkalmából

Mariachi-zene, néptánc, felvonulás, evés-ivás – május ötödikét igazi, hangulatos utcai csinnadratta övezi. Igaz, nem Mexikóban, hanem az Egyesült Államokban.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a cinco de mayo nem a mexikói függetlenség napja – sokkal inkább a mexikói kultúra amerikai ünnepe, mint mexikói ünnepnap. 

Tökéletes mexikói menüsor: frissítő rizsital, zöldségekkel megpakolt tortilla és cukorsokk-desszert

A franciáktól a polgárjogi mozgalmon át a sörig

Az ünnep eredete 1862-re vezethető vissza, amikor ezen a napon a kisebb létszámú mexikói hadsereg győzelmet aratott a világhatalomnak számító franciák felett, akik épp III. Napóleon nevében vívtak világpolitikai játszmát az óceán másik oldalán. A némiképp váratlan győzelem híre gyorsan eljutott az USA déli államaiba elvándorolt mexikói közösségek fülébe is, akik spontán ünnepléssel reagáltak a hazai hírekre. Kaliforniai bányászok már egy évvel később megünnepelték a győzelem évfordulóját, de csak az 1950-es évektől vált országszerte megtartott eseménnyé.

Csudasajtos jalapeño poppers

Bár kicsit macerás az elkészítése, a jalapeño poppers egyetlen falatja megér minden perc belefektetett energiát. Mert nem sok nassolnivaló van, ami kívül ennyire ropogós (komolyan, ...

Tex-Mex kukorica-krémleves

Ez a krémes és tartalmas Tex-Mex kukoricakrémleves igazi bűnös élvezet: van benne jó adag sajt, krémes tejszín és egy kevés római kömény is. A szuper ízélményt ezek mellett a ...

Ekkor ugyanis a feketék polgárjogi mozgalmával karöltve a spanyolajkúak jogaiért küzdő Chicano-mozgalom is felerősödött, ami közvetve a cinco de mayo hagyományát is kiterjesztette az ország egészére. A fesztiválosodó ünnepnek aztán a konzumerizmus adta meg a végső löketet, amikor a söripari szereplők felismerték az alkalomban rejlő potenciált. Azóta a cinco de mayo az amerikai sörgyártás számára a Super Bowl-lal és a Szent Patrik nappal egyenértékű esemény.

Szent Patrik napjához hasonlóan a Cinco de mayo alkalmából fogyasztott ételek is inkább amerikai komfortkaják, mint tradicionális ételek. Nachos, taco bell, chilis bab, ilyesmiket keresve is csak nehezen találnánk Mexikóban - a tex-mex és a mexikói konyha különbségeinek külön cikket is szenteltünk. Van viszont helyette tostada, mole poblano, chiles en nogada, chalupa, horchata, elote, churro, flan napolitano, és hasonló finomságok.

A mexikói kultúrát megünneplendő, most három olyan, (nagyjából) autentikus mexikói fogást hoztunk nektek, amiből még a legvaskalaposabb abuela is repetázna.

Horchata, a hűsítő rizsital

Az egyik legelterjedtebb agua fresca, vagyis alacsony energiatartalmú, vízalapú üdítőital Mexikóban. Világszerte találkozhatunk a horchata különböző verzióival, melyeket más-más, az adott régióban elterjedt gabonából vagy magból készítenek. Valencia környékén már a középkorban elterjedt italféle volt, és a spanyoloknál a mai napig hagyományosan földi mandulából készítik.

A horchata jól behűtve, jéggel kínálva esik a legjobban, bármilyen fűszeres étel üdítő kísérője

Ellenben Mexikóban és úgy eleve Latin-Amerika-szerte rizsből állítják elő, amit kevés fahéjjal ízesítenek. Az üdítő lényege, hogy a rizst összeturmixolják fahéjjal és vízzel, majd egy éjszakára hűtőbe teszik, hogy a rizs minél több ízt kiadjon magából. Másnap ízlés szerint édesítik, majd sűrű szövésű szitán (vagy jobb híján egy tiszta konyharuhán) átszűrik. Jól behűtve tálalják, akár pár kocka jég is kerülhet a pohárba - jönnek az első nagymelegek, nem fog megártani.

Tostada, a megpakolt tortilla, ami mégsem taco

Ez a mindenféle jóval turbózott tortillaétel nevét onnan kapja, hogy a kész kukoricatortillát sütőben, serpenyőben vagy akár bő olajban másodszor is lepirítják. Mint ilyen, remek maradékmentő recept is, mert a már kicsit száraz tortillalapokat is felhasználhatjuk hozzá, sőt, feltétnek is tehetünk rá maradékokat, persze az ésszerűség határain belül, szóval túrós csuszát mondjuk nem annyira tanácsos.

Tostada sültbab-pürével, marhával, salsával, avokádóval, salival, friss sajttal, tejföllel, koranderrel és lime-mal. Csoda!

Általában kerül rá valamiféle pirított hús, ez lehet marha, pulyka, csirke, disznó, vagy akár valami tengeri. Magát a húst ne fűszerezzük nagyon sokféle ízzel, só-bors, chili, és esetleg egy kevés római kömény vagy koriander épp elég bele. Szintén kötelező elem a bab valamilyen formában, a tostadához kimondottan passzol a sültbabpüré (frijoles refritos), amit némi korianderrel és lime-mal igazán könnyeddé varázsolhatunk. A rétegezésnek aztán csak a fantázia szab határt, friss saláta, avokádó és valamiféle salsa (mi ezt a csodás pico de gallót pattintottuk össze), de egy kevés friss sajt (queso fresco, mi most fetával helyettesítettük) és tejföl is mehet rá, senki nem fog megsértődni.

Flan, a remegős krémcsoda

Oké, ez nem kifejezetten mexikói specialitás, de kimondottan nagy kultusza van az országban. A flan lényege, hogy először egy karamellréteg kerül a formába, erre jön a tojásos, sodószerű krém, ami aztán vízfürdőben remegősre sül.

Vízfürdőben kényeztetett, remegős krémcsoda - ez a flan

Azonban míg a francia verzióba (créme caramel) csak tojás, cukor és tejszín kerül, Latin-Amerikában sűrített tejjel készítik. Mexikó egyes részein krémsajtot is tesznek bele, ezt a verziót flan napolitanónak nevezik. Elkészíteni egyébként nem különösebben bonyolult, csak szigorúan be kell tartani az arányokat, hogy meg tudjon szilárdulni a krém. 

Végül álljanak itt a receptek is:

Mexikói horchata

A horchata az egyik legnépszerűbb mexikói üdítő, vagyis agua fresca. Gyakorlatilag egy házi készítésű, hígabb rizstejről van szó, amit fahéjjal és kevés vaníliával édesítenek, ...

Tostada

A tostada az egyik legklasszabb mexikói tortillaétel, ami a nevét és lényegét onnan kapja, hogy a kukoricatortilla-lapokat másodszor is lepirítják, és úgy pakolják meg mindenféle földi ...

Flan, a latin-amerikai krémdesszert

A crème caramel világszerte népszerű és rengeteg variációban létezik. Bár a legtöbben Franciaországhoz kötjük, valójában a spanyoloknál, a portugáloknál és egykori gyarmataikon ...

Boldog cinco de mayót mindenkinek!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További gasztrokalandozások erre:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...