A boltban kapható tortilla lapok nem csupán lisztből, sóból, olajból és vízből állnak – figyelmeztetett Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Az oldal a német ÖkoTest cikkére hivatkozva írta ezt. Összefoglalójukból kiderült, hogy a németek 19-féle tortillát teszteltek le, mely alapján kiderült, hogy 4 alaphozzávaló mellett még számos egyéb összetevőt hozzátesznek a tésztához.
A megvizsgált tortillák nagy részében difoszfát térfogatnövelő szert és nátrium-karboxi-metil-cellulózt is találtak. A gyártók azt állították, hogy ez feltétlenül szükséges a kenyérfélék jó állagához és a ízéhez.
A tesztelők egyébként találtak olyan tortillát, mely teljesen E-szám-mentes, így az előbbi állítás nem állja meg a helyét.
A közel 20 termékből 17-nél találtak ásványolaj-maradványokat, amelyek a gyártáshoz használt gépek kenőanyagából származtak. És egy termék kivételéven mind tartalmazott növényvédőszer-maradékot – például glifozát, deltamethrin és pirimifosz-metil – jelenlétét is kimutatták.
A vizsgálatok alapján a termékek egyharmada végül „gyenge” vagy „nem kielégítő” minősítést kapott. Ezek között volt a Magyarországon is kapható Poco Loco 6 Original Wraps. Mindössze 5 terméket találták „jónak” vagy „nagyon jónak” – egyebek mellett a Poco Loco 6 Acapulco tortillát is.
Még több friss hír: