Azta'Pasta - Tortelli di zucca, avagy sütőtökös töltött tészta házi amarettivel

Az Azta’Pasta következő részében egy nem mindennapi, reneszánsz kori őszi előételt mutatunk be nektek, a Tortelli di Zucca-t!

Észak-Olaszország területén járva, Lombardia és Emilio-Romagna tartományainak egyik kulináris különlegessége a tökkel töltött tortelli, amit Mantova és Ferrara városa tekint sajátjának. Jellemzően egy helyi, száraz húsú tökfajtából, a zucca mantovanaból készül, ami igazán ideális töltelékek készítéséhez.

A sütőtök a XV. sz. körül terjedt el Olaszországban, és hamar népszerűvé is vált a lakosság körében, mivel tartalmas, ízletes, és a tésztákat megtöltve igazán fenséges eledelt lehetett belőle készíteni. Az első tökös tortellirecept a XVI. sz-ban került említésre, Cristoforo Messisbugo szakácskönyvében.

Fotó: Simon Gábor
Recept itt!

A töltelék

Ez a Mantovából származó klasszikus recept nem egy szokványos étel, de a hozzávalók mégis tökéletesen harmonizálnak egymással. A töltelék alapját a sütőtök adja, amit természetesen meg kell sütni előtte, hogy a benne lévő cukrok karamellizálódhassanak, és a húsa igazán omlós legyen. Az édes ízéért továbbá a darált mandulás keksz, az amaretti felelős, amivel leginkább a kávé társaságában találkozhatunk. A töltelék édes ízét ellensúlyozza a reszelt Grana Padano sajt, de Parmigiano-Reggianot is használhatunk hozzá. A fűszerezéshez a továbbiakban elengedhetetlen az illatos szerecsendió és a bors is. Végül, de nem utolsó sorban egy helyi specialitás, a mostarda di frutta lekvár kerül bele, ami készülhet almából, körtéből, de akár fügéből is. Enyhén savas, fűszeres lekvárról van szó, mivel mustárt is tartalmaz különböző formában. Ha ti is a tökéletességre törekedtek, akkor érdemes egy nappal korábban elkészíteni a tészta töltelékét, hogy az ízek igazán összeérjenek.

Fotó: Simon Gábor
Recept itt!

A tortelli di zucca-t, vagy nevezzük akár raviolinak, régiónként változó szószokkal szokták tálalni, van ahol paradicsomalapúval, de mi inkább a klasszikus vajas-zsályás mártás mellett voksoltunk, ami tökéletesen kerekké teszi ezt az őszies ízvilágot.

Fotó: Simon Gábor
Receptet ITT találod!

Ezeket olvastad már?

Szerző: Simon Gábor

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...