Azta'Pasta - Tortelli di zucca, avagy sütőtökös töltött tészta házi amarettivel

Az Azta’Pasta következő részében egy nem mindennapi, reneszánsz kori őszi előételt mutatunk be nektek, a Tortelli di Zucca-t!

Észak-Olaszország területén járva, Lombardia és Emilio-Romagna tartományainak egyik kulináris különlegessége a tökkel töltött tortelli, amit Mantova és Ferrara városa tekint sajátjának. Jellemzően egy helyi, száraz húsú tökfajtából, a zucca mantovanaból készül, ami igazán ideális töltelékek készítéséhez.

A sütőtök a XV. sz. körül terjedt el Olaszországban, és hamar népszerűvé is vált a lakosság körében, mivel tartalmas, ízletes, és a tésztákat megtöltve igazán fenséges eledelt lehetett belőle készíteni. Az első tökös tortellirecept a XVI. sz-ban került említésre, Cristoforo Messisbugo szakácskönyvében.

Fotó: Simon Gábor
Recept itt!

A töltelék

Ez a Mantovából származó klasszikus recept nem egy szokványos étel, de a hozzávalók mégis tökéletesen harmonizálnak egymással. A töltelék alapját a sütőtök adja, amit természetesen meg kell sütni előtte, hogy a benne lévő cukrok karamellizálódhassanak, és a húsa igazán omlós legyen. Az édes ízéért továbbá a darált mandulás keksz, az amaretti felelős, amivel leginkább a kávé társaságában találkozhatunk. A töltelék édes ízét ellensúlyozza a reszelt Grana Padano sajt, de Parmigiano-Reggianot is használhatunk hozzá. A fűszerezéshez a továbbiakban elengedhetetlen az illatos szerecsendió és a bors is. Végül, de nem utolsó sorban egy helyi specialitás, a mostarda di frutta lekvár kerül bele, ami készülhet almából, körtéből, de akár fügéből is. Enyhén savas, fűszeres lekvárról van szó, mivel mustárt is tartalmaz különböző formában. Ha ti is a tökéletességre törekedtek, akkor érdemes egy nappal korábban elkészíteni a tészta töltelékét, hogy az ízek igazán összeérjenek.

Fotó: Simon Gábor
Recept itt!

A tortelli di zucca-t, vagy nevezzük akár raviolinak, régiónként változó szószokkal szokták tálalni, van ahol paradicsomalapúval, de mi inkább a klasszikus vajas-zsályás mártás mellett voksoltunk, ami tökéletesen kerekké teszi ezt az őszies ízvilágot.

Fotó: Simon Gábor
Receptet ITT találod!

Ezeket olvastad már?

Szerző: Simon Gábor

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...