Tortaszeletelés tudományosan

Mi történik a másnapos tortával? Általában a szabadon hagyott részei kiszáradnak. Egy matematikus már száz évvel ezelőtt megtalálta a probléma megoldását.

Ha szerencsénk van, a szülinapra vagy más ünnepségre megkomponált tortánk el is fogy egy szempillantás alatt. Ám az is megtörténhet, hogy privátban még két-három napig is élvezhetjük mesés desszertet. A probléma csak az, hogy a hagyományos szeletelési technikák miatt, a torta belseje feltárul, és így könnyen kiszárad. Másnap tehát olyan szeletünk lesz, amelynek egyik oldala puha és omlós, ám a másik inkább száraz kenyérre emlékeztet.

Egy angol matematikus már száz évvel ezelőtt, 1906-ban megalkotta a tökéletes megoldást: nem kell mást tennünk, mint felhagyni a körcikkek lefaragásával. Ehelyett mindig vágjunk ki egy-egy csíkot a torta közepéből, majd toljuk össze a megmaradt két félholdat. A süti belseje így az utolsó falatig friss marad!

Az alábbi felvételen minden lépést részletesen megfigyelhetsz:

(via BuzzFeed)

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!