Nem szabadna elriasztani a vendégeket, közben mégis muszáj árakat emelni a fennmaradás érdekében – ez derül ki a Portfolio összeállításából, mely többek között a strandbüfék és a cukrászdák helyzetét vizsgálta az idei szezonban. Egy gombóc fagylalt idén átlagosan 350-450 forint között kapható, a legtöbb helyen ebből próbálnak tartalékot képezni a szezon utáni időszakra, amikor már többnyire csak a sütemények eladásából van bevétel – állítja Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.
Az alapanyagárak és a bérek alapján a tortaszeletek reális ára már 1000 forint körül lenne, a cukrászdák azonban igyekeznek a lélektani ár alatt maradni, és amíg lehet, 700-900 forint között árulni a desszerteket. Sajnos garancia nincsen rá, hogy ez már sokáig fenntartható módszer lenne, a folyamatos drágulás és a növekvő energiaárak miatt ugyanis szakértők szerint még idén eljön az idő, amikor egy szelet torta 1000 forintért lesz kapható.
Az üdülőhelyeken még ennél is erősebben áraznak, a szakértő szerint azonban már nemcsak a lokáció határozza meg az árat, hanem a minőség is:
Salgótarjában is eladható egy magasabban pozícionált, minőségi cukrásztermék, és Budapesten, vagy Győrben is találhatóak olcsóbb termékeket kínáló üzletek
– nyilatkozta Erdélyi a Portfolionak.
Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a vendéglátóhelyek az elmúlt hónapokban átlagosan 18 százalékkal emeltek az áraikon annak ellenére, hogy a költségnövekedés miatt 30-50 százalékos emelés lett volna indokolt. A vendéglátóhelyek nagy része igyekszik tartani az árakat, azonban a piaci helyzet miatt a fokozott áremelkedés elkerülhetetlen.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: