Közeleg a megfizethetetlen cukrászdázás ideje

Nincs vége az áremelések idejének, hamarosan akár 1000 forint felé is mehet egy szelet sütemény ára.

Nem szabadna elriasztani a vendégeket, közben mégis muszáj árakat emelni a fennmaradás érdekében – ez derül ki a Portfolio összeállításából, mely többek között a strandbüfék és a cukrászdák helyzetét vizsgálta az idei szezonban. Egy gombóc fagylalt idén átlagosan 350-450 forint között kapható, a legtöbb helyen ebből próbálnak tartalékot képezni a szezon utáni időszakra, amikor már többnyire csak a sütemények eladásából van bevétel – állítja Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

Növekvő energiaárak és bérek miatt emelkedhet a sütemények ára

Az alapanyagárak és a bérek alapján a tortaszeletek reális ára már 1000 forint körül lenne, a cukrászdák azonban igyekeznek a lélektani ár alatt maradni, és amíg lehet, 700-900 forint között árulni a desszerteket. Sajnos garancia nincsen rá, hogy ez már sokáig fenntartható módszer lenne, a folyamatos drágulás és a növekvő energiaárak miatt ugyanis szakértők szerint még idén eljön az idő, amikor egy szelet torta 1000 forintért lesz kapható.

Az üdülőhelyeken még ennél is erősebben áraznak, a szakértő szerint azonban már nemcsak a lokáció határozza meg az árat, hanem a minőség is:

Salgótarjában is eladható egy magasabban pozícionált, minőségi cukrásztermék, és Budapesten, vagy Győrben is találhatóak olcsóbb termékeket kínáló üzletek

– nyilatkozta Erdélyi a Portfolionak.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a vendéglátóhelyek az elmúlt hónapokban átlagosan 18 százalékkal emeltek az áraikon annak ellenére, hogy a költségnövekedés miatt 30-50 százalékos emelés lett volna indokolt. A vendéglátóhelyek nagy része igyekszik tartani az árakat, azonban a piaci helyzet miatt a fokozott áremelkedés elkerülhetetlen.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...