Így vágd mindig tökéletesen egyforma szeletekre a piskótát – VIDEÓ

Megalkotni egy szép, egyenletes piskóta- és krémrétegekből álló emeletes tortát ugyan egyszerű feladatnak tűnik, azonban a gyakorlatban nem árt odafigyelni jó pár dologra a siker érdekében. A segítség most szöveg és videó formájában is érkezik, hogy ne történjen több tortakudarc a konyhában.

Amikor valakinek emeletes tortát sütünk otthon, feltételezhető, hogy szeretnénk a remekművet minél esztétikusabb módon elkészíteni. Egy kicsit azért, hogy megmutassuk, milyen ügyes cukrászok vagyunk, de persze az aktuális szüli- vagy névnapos, évfordulós ünnepelt lenyűgözése is cél lehet. A tortaesztétikum pedig több elemből is áll – a tortakrém állagán és a díszítések elrendezésén kívül például abból is, hogy egyenletesen tudjuk-e elvágni a piskótát. Az elsőre könnyű feladat sokakon kifoghat, ha körültekintés nélkül csak úgy nekiesnek a süteménynek. Mi legyünk ennél okosabbak, és tanuljuk meg együtt, hogyan lehet a torta piskótáját egyenes szeletekre vágni.

Így vágd mindig tökéletesen egyforma szeletekre a piskótát

Nem minden piskóta egyenletes

A piskótaszeletelés gyakran már a folyamat elején nehézkesnek bizonyul, ugyanis a legtöbb házilag megsütött tortaalap nem sül egyenletesre. A piskóta teteje alapból púposabb lehet, illetve repedések is nehezíthetik a munkánkat.

Mindezeket szerencsére nem túl bonyolult kiküszöbölni, pontosabban a nehezítő tényezőket enyhíteni. A kulcs a piskóta kihűtésében rejlik.

Alapból fontos megjegyeznünk, hogy csak hideg piskótát lehet sikeresen egyenletesre szelni. Amikor a sütemény még meleg, nem fix a belső szerkezete, sokkal jobban morzsálódik, foszlik, akár meg is törhet. Éppen ezért a szeletelés előtt mindig hagyjuk teljesen kihűlni a piskótát: a legjobb, ha ezt a konyhapulton, szobahőmérsékleten teheti meg a sütemény, persze, ha idő szűkében vagyunk, a hűtőbe is betehetjük.

Szép, egyenletes rétegek várnak, ha követed ezt a technikát

Ha a hűlési folyamat során a piskótát a feje tetejére állítjuk, valamelyest enyhíthetünk a felpúposodott tetőn, enyhén korrigálhatjuk ezt a defektet. Ehhez a legjobb egy sütőrácsot használni, hogy a sütemény ne pálljon be a távozó gőztől és tudjon egyenletesen hűlni.

Már az előkészület is fontos lépés

Amennyiben a piskótánk már teljesen kihűlt, készítsük elő a terepet a szeleteléshez. Rámoljunk el a konyhapultról, hogy ne akadályozza semmi a munkánkat, vegyük elő a szükséges eszközöket, szerszámokat. Ha a tortánkat rögtön össze is állítanánk, már a krémet is készítsük el, majd töltsük habzsákba.

Felhasználandó eszközök

A piskóta sikeres elvágásához az alábbi konyhai eszközökre lehet szükség:

  • Forgó tortaállvány: nagyban megkönnyíti majd a munkánkat, ha egy ilyen állványra tesszük a piskótát, ugyanis a legegyszerűbb vágási technikához nem a kést, hanem magát a süteményt kell forgatnunk. Állvány hiányában egy nagy, teljesen lapos tányér is megteszi, amit könnyedén tudunk forgatni a konyhapultunkon.
  • Recés konyhakés: fontos, hogy a kés, amit a vágáshoz használunk recés legyen, mert egy ilyen pengével sokkal egyenletesebben metszhetjük ketté (vagy több szeletre) a piskótánkat. A pengéje legyen hosszú, hogy teljesen átérjen a kerek sütemény teljes „testén”.
  • Sütőrács: a levágott szeleteket helyezzük el külön-külön egy rácson, hogy ott pihenhessenek az összeállításig.
Az egyenletes tortalapok kulcsfontosságúak az esztétikus süteményhez

Így vágd egyforma szeletekre a piskótát

Na, és akkor lássuk a technika minden csínját-bínját! A legfontosabb, hogy a tortánk stabilan álljon az állványon/tányéron, az egyik kezünkkel tartsuk végig egy helyben, így biztosítva, hogy a vágás tényleg egyenletes lesz.

A kést szinte ne is mozgassuk, hanem biztos kézzel tartsuk egy helyben, abban a magasságban, ahol a piskótát el szeretnénk vágni. A penge végig álljon 90 fokos szögben: ellenkező esetben hullámos szeleteket kapunk majd.

Kezdjük el lassan forgatni magát a piskótát (a tányérral vagy forgó állvánnyal együtt), és először csak „karcoljuk” végig a torta külsejét egy vonalban. Utána ezt a vonalat használhatjuk majd iránymutatóként, e vonal mentén vághatjuk egyenletesre a piskótánkat.

Nézd meg videón is, hogyan kell egyenletes szeletekre vágni a piskótát:

A kést továbbra se mozgassuk, hanem kezdjük enyhén befelé nyomni – így a recés penge szépen-lassan behatol majd a forgó piskótába, és végül átvágja azt. Ha mindent jól csináltunk, a jutalmunk egy teljesen egyenletes, lapos felszínű tortalap lesz.

Ezzel a technikával bármilyen piskótát elvághatunk akárhány lapra. A lapok számát előre döntsük el, és ha segít, egy vonalzóval mérjük le, pontosan hol kell majd bemetszenünk a tortát. A vágás után pedig díszítsük kedvenc krémünkkel, majd tálaljuk a süteményt. Ugye, nem is volt olyan nehéz?

Ha megjött a kedved a tortasütéshez:

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért-trükkökért kattints ide:

Címlapról ajánljuk

További cikkek