Így vágd mindig tökéletesen egyforma szeletekre a piskótát – VIDEÓ

Megalkotni egy szép, egyenletes piskóta- és krémrétegekből álló emeletes tortát ugyan egyszerű feladatnak tűnik, azonban a gyakorlatban nem árt odafigyelni jó pár dologra a siker érdekében. A segítség most szöveg és videó formájában is érkezik, hogy ne történjen több tortakudarc a konyhában.

Amikor valakinek emeletes tortát sütünk otthon, feltételezhető, hogy szeretnénk a remekművet minél esztétikusabb módon elkészíteni. Egy kicsit azért, hogy megmutassuk, milyen ügyes cukrászok vagyunk, de persze az aktuális szüli- vagy névnapos, évfordulós ünnepelt lenyűgözése is cél lehet. A tortaesztétikum pedig több elemből is áll – a tortakrém állagán és a díszítések elrendezésén kívül például abból is, hogy egyenletesen tudjuk-e elvágni a piskótát. Az elsőre könnyű feladat sokakon kifoghat, ha körültekintés nélkül csak úgy nekiesnek a süteménynek. Mi legyünk ennél okosabbak, és tanuljuk meg együtt, hogyan lehet a torta piskótáját egyenes szeletekre vágni.

Így vágd mindig tökéletesen egyforma szeletekre a piskótát

Nem minden piskóta egyenletes

A piskótaszeletelés gyakran már a folyamat elején nehézkesnek bizonyul, ugyanis a legtöbb házilag megsütött tortaalap nem sül egyenletesre. A piskóta teteje alapból púposabb lehet, illetve repedések is nehezíthetik a munkánkat.

Mindezeket szerencsére nem túl bonyolult kiküszöbölni, pontosabban a nehezítő tényezőket enyhíteni. A kulcs a piskóta kihűtésében rejlik.

Alapból fontos megjegyeznünk, hogy csak hideg piskótát lehet sikeresen egyenletesre szelni. Amikor a sütemény még meleg, nem fix a belső szerkezete, sokkal jobban morzsálódik, foszlik, akár meg is törhet. Éppen ezért a szeletelés előtt mindig hagyjuk teljesen kihűlni a piskótát: a legjobb, ha ezt a konyhapulton, szobahőmérsékleten teheti meg a sütemény, persze, ha idő szűkében vagyunk, a hűtőbe is betehetjük.

Szép, egyenletes rétegek várnak, ha követed ezt a technikát

Ha a hűlési folyamat során a piskótát a feje tetejére állítjuk, valamelyest enyhíthetünk a felpúposodott tetőn, enyhén korrigálhatjuk ezt a defektet. Ehhez a legjobb egy sütőrácsot használni, hogy a sütemény ne pálljon be a távozó gőztől és tudjon egyenletesen hűlni.

Már az előkészület is fontos lépés

Amennyiben a piskótánk már teljesen kihűlt, készítsük elő a terepet a szeleteléshez. Rámoljunk el a konyhapultról, hogy ne akadályozza semmi a munkánkat, vegyük elő a szükséges eszközöket, szerszámokat. Ha a tortánkat rögtön össze is állítanánk, már a krémet is készítsük el, majd töltsük habzsákba.

Felhasználandó eszközök

A piskóta sikeres elvágásához az alábbi konyhai eszközökre lehet szükség:

  • Forgó tortaállvány: nagyban megkönnyíti majd a munkánkat, ha egy ilyen állványra tesszük a piskótát, ugyanis a legegyszerűbb vágási technikához nem a kést, hanem magát a süteményt kell forgatnunk. Állvány hiányában egy nagy, teljesen lapos tányér is megteszi, amit könnyedén tudunk forgatni a konyhapultunkon.
  • Recés konyhakés: fontos, hogy a kés, amit a vágáshoz használunk recés legyen, mert egy ilyen pengével sokkal egyenletesebben metszhetjük ketté (vagy több szeletre) a piskótánkat. A pengéje legyen hosszú, hogy teljesen átérjen a kerek sütemény teljes „testén”.
  • Sütőrács: a levágott szeleteket helyezzük el külön-külön egy rácson, hogy ott pihenhessenek az összeállításig.
Az egyenletes tortalapok kulcsfontosságúak az esztétikus süteményhez

Így vágd egyforma szeletekre a piskótát

Na, és akkor lássuk a technika minden csínját-bínját! A legfontosabb, hogy a tortánk stabilan álljon az állványon/tányéron, az egyik kezünkkel tartsuk végig egy helyben, így biztosítva, hogy a vágás tényleg egyenletes lesz.

A kést szinte ne is mozgassuk, hanem biztos kézzel tartsuk egy helyben, abban a magasságban, ahol a piskótát el szeretnénk vágni. A penge végig álljon 90 fokos szögben: ellenkező esetben hullámos szeleteket kapunk majd.

Kezdjük el lassan forgatni magát a piskótát (a tányérral vagy forgó állvánnyal együtt), és először csak „karcoljuk” végig a torta külsejét egy vonalban. Utána ezt a vonalat használhatjuk majd iránymutatóként, e vonal mentén vághatjuk egyenletesre a piskótánkat.

Nézd meg videón is, hogyan kell egyenletes szeletekre vágni a piskótát:

A kést továbbra se mozgassuk, hanem kezdjük enyhén befelé nyomni – így a recés penge szépen-lassan behatol majd a forgó piskótába, és végül átvágja azt. Ha mindent jól csináltunk, a jutalmunk egy teljesen egyenletes, lapos felszínű tortalap lesz.

Ezzel a technikával bármilyen piskótát elvághatunk akárhány lapra. A lapok számát előre döntsük el, és ha segít, egy vonalzóval mérjük le, pontosan hol kell majd bemetszenünk a tortát. A vágás után pedig díszítsük kedvenc krémünkkel, majd tálaljuk a süteményt. Ugye, nem is volt olyan nehéz?

Ha megjött a kedved a tortasütéshez:

Legegyszerűbb csokitorta

Szaftos és puha, mélyen kakaós ízű piskóta, valamint közé rétegelt karakteres, lágy csokikrém: igen, ez az a csokitorta, amiről mindig is álmodtál! Pofonegyszerű megsütni, a ...

Legegyszerűbb répatorta

A répatorta egy igazán egyszerű kevert sütemény, ami a répától szaftos. Önmagában fantasztikusan finom, de kínálhatjuk mascarponekrémmel, baracklekvárral vagy porcukorral.

Fekete-erdő torta egyszerűen

Íme egy igazi klasszikus, a Fekete-erdő torta, ami retro jegyeivel együtt hatalmas kedvenc nálunk, és bármilyen alkalomra örömmel fogadjuk. Nem lehet nem szeretni, hiszen minden tökéletes ...

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért-trükkökért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...