Egy törött tányér szebb lehet, mint egy ép. Ismerkedj meg a Marcantonio különleges edényeivel!

A Marcantonio olasz designmárka arra esküszik, hogy a törött tányérok megjavítása izgalmasabb feladat, mint teljesen újak készítése - és vásárlása. 

A Marcantonio kortárs kintsugija

A nyugati világban egyre jellemzőbb az, ha valami elromlik, akkor azt egyszerűen kidobjuk, és veszünk egy új, szebb ruhát, lábost vagy éppen étkészletet. Sőt, még akkor is vásárolunk, ha tökéletesen használható eszközökkel vagyunk körülvéve. Ezzel szemben a 15. századi Japánban megszülető kintsugi műfaja művészetté emeli a törött, elhasznált dolgok javítását.

A Marcantonio kintsugi edényei

A kintsugi művészei régi, törött kerámiákat ragasztanak össze aranyporral kevert lakkal, ezzel mutatnak rá a tökéletlenségben rejlő szépségre, és így tisztelegnek a tárgy története előtt. A kintsugi szó jelentése nagyjából az, hogy "arannyal javítás".

Kintsugi a Marcantoniotól

A kintsugi tradicionális műfaját értelmezte át a Marcantonio olasz designmárka. A cég által aSelettinek készített porcelánkollekció egyes darabjai 24 karátos arannyal összeillesztett törött edényekből épülnek fel. A hagyományos kintsugitól eltérően a Marcantonio edényei nem egy törött tányér vagy csésze összeillesztésével nyerték el végső formájukat, hanem egy-egy szép darab több törött porcelánedényből lett kialakítva.

Kintsugi a Marcantoniotól

Az esztétikailag is látványoskintsugiművészete a japánwabi-sabigondolkozásmódhoz áll közel. Ez a nehezen lefordítható és értelmezhető fogalom talán az elmúlás és a tökéletlenség elfogadását helyezi a középpontba. Nem pusztán egyes tárgyak esztétikai jellegzetességeire, hanem egyfajta befogadói attitűdöt is jelöl. Awabiszó vidéki egyszerűséget, csendességet és frissességet jelöl, míg asabikifejezés az elmúlásban rejlő szépséget jelöli, azt, amikor egy tárgy patinájával, viseltességével már magán hordozza múlandóságának bizonyítékát.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Az Instagramon hasítanak a desszertpizzák. Nézegess csodás, lapos édességeket!

Legújabb receptek

Csípős tatárbeefsteak

A tatárbeefsteak az egyik legelegánsabb előétel, ami az ünnepi asztalra kerülhet. Bár egyesek visszakoznak tőle a nyers hús miatt, bárki könnyedén meggyőzhető lesz, ha megkóstolja... ...

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Címlapról ajánljuk

A szegfűszeg 4 áldásos hatása, amiért nemcsak az aprósütid lesz...

Az adventi időszak közeledtével sok helyen előkerülnek a kiszúróformák és a sodrófa, hogy ismét mennyei illatok töltsék meg a lakást. Az ünnepi sütemények (egyik) elmaradhatatlan fűszere pedig nem más, mint a szegfűszeg, ami szinte minden télies finomságnak jól áll, többek közt a mézeskalácsnak. Ráadásul nemcsak a sütid, hanem a szervezeted is hálás lesz neki!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...