Törött borsó, káposztás kolbász, csuszáscsibe - összeettük Tolnát-Baranyát

Következő állomásunk az ország dél-nyugati csücske: lássuk, mik voltak a legtipikusabb dél-dunántúli ételek! (x)

A Dél-Dunántúl három megyéből, Tolnából, Baranyából és Somogyból áll. A terület mindig is rendkívül színes volt etnikailag, és ez a gasztronómián is meglátszik. A sok víz (a Duna keletről, míg a Balaton északról határolja a területet) miatt a halételek fontos szerepet játszottak a Dél-Dunántúl gasztronómiai szokásaiban, de sokban hatottak egymásra az évszázadokon át együtt élő különböző nemzetiségi és vallási csoportok is.

A tolnai táj kincsei

A dimbes-dombos Tolna étkezési szokásait sokban alakította a Duna, illetve a gemenci erdő vadban gazdag világa - bár akárcsak a Bakonyban, itt is jórészt az uradalmaknak jutott a nagyvad, míg a szegényebb helyiek legfeljebb az apróbb erdei állatokra vadásztak. A halászlé rendszeres fogyasztása mellett - Tolnában is dunai módra, alaplé nélkül, egyben készül, sok-sok tésztával - jelentős fehérjeforrásnak számítottak a parázson, forró zsírban kisütött apróbb halak. Tolnából ered a ma már országszerte ismert, paprikás lisztben való megforgatás és forró zsiradékban való sütés. Másik népszerű húsétel a megyében - régen főleg ünnepekkor került az asztalra - a csuszáscsibe, ami nevével ellentétben nem csuszatésztával, hanem nokedlivel egyben főzött paprikás csirke. A szárnyasoknak, különösen a kakasnak nagyon fontos szerepük volt a tolnai gasztronómiában - Kakasdon például a mai napig rendeznek bográcsos kakasfőző versenyeket. Mivel Tolna megye a borairól is híres, így az ünnepi menübe - legyen szó bármilyen húsételről - , gyakran kerül valamilyen szekszárdi vörösbor alapanyagként.

Pompos

Hétköznapokon, akárcsak az ország többi részén, itt is főleg kásaételeket fogyasztottak, kenyérsütéskor pedig szívesen készítettek tejfölös lepényt - a pomposhoz hasonló, zsírral megkent, melegen, tejföllel fogyasztott ínyencséget.

Tolna megye másik híres kelt tésztája a tejfölös-borsos kalács - az édes kalácstésztát egy borssal bőven megszórt tejfölös mártásba tunkolgatták ünnepi alkalmakkor.

Vegyél részt a Nagy Gasztroutazásban a Nosalty és a Suzuki közös játékában, töltsd fel a kedvenc vendéglátó helyeid és nyerj!

Somogyi falatok

Somogy megyében szintén nagyon fontos volt a halfogyasztás - sokáig használták az archaikus, nyárson, illetve agyagban sütés technikáját. A megye belső pusztáin sokáig a Dél-Alföldhöz hasonló pásztorkodó életmód is jelen volt. Somogyban is a szegények eledelének számítottak a kásaételek, de a főtt, süt tészták előnyt élveztek a mindennapi étkezésben - a kelt tésztát sokszor tejjel, aludttejjel locsolták, és kizsírozott tepsiben sütötték. Emellett a különböző aszalvány-, tészta- és tejlevesek jelentették a mindennapi táplálékot. Somogyban népszerűek voltak a főzelékfélék is, főleg babból - ám itt a babot borsónak hívták - , ebből készült a híres törött borsó.

Kukoricakása

Multikulti Baranya

Baranyában rendkívül sok nemzetiség élt a török idők után - svábok, rácok, sokácok, később pedig székelyek lakták egykor a megyét a magyarok mellett. Jelentős volt a gyümölcstermesztés - a mindennapi tápláléknak frissen vagy asztalt formában részese volt az alma és a körte, de itt található az ország egyik legnagyobb egybefüggő szelídgesztenye-lelőhelye is. A leves és a tésztafélék itt is népszerűek voltak, de kiegészítették a Mecsek és a környékbeli erdők adta gyűjtögetett növényekkel is. A sváb konyha egészen a 20. század második feléig jelentős volt - a káposztás kolbász például egy egyszerű, de laktató, téli sváb étel - savanyú káposztával rakott kolbász, amit kemencében sütöttek ki. A megye déli határa, az Ormánság mindig is az egyik legszegényebb terület volt, bár a folyóvizek gazdagságának köszönhetően az itt lakók mindig ki tudták egészíteni az étrendjüket apróbb halakkal, csigákkal, rákokkal. Itt nagy jelentősége volt a hajdinának is, ami Baranya északi részein csak ínséges időkben került az asztalra. A babnak Baranyában is rendkívül sok elkészítési módja volt, az egyik legismertebb étel a babos metélt.

További információt a Suzuki Vitaráról itt találsz!

És ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...