Törökországi gasztrokalandok

A török konyha remekeit a világon bárhol megkóstolhatjuk a kebapéttermekben. A hamisítatlan fogásokért azonban érdemes Isztambulon túlra utazni – legalább képzeletben!

Muszlim országról lévén szó, a disznóhús fogyasztása eleve kizárt, a könnyebb elkészíthetőség, és a jól átsült húsok érdekében általában apró darabokra vágva felszolgált húsféléket kapunk. Kimondottan erős fűszerezés jellemző a török konyhára, ami a fertőzések elkerülésére szolgált egykoron, most pedig az ételek legfontosabb ízjegyeit adja.Köretnek salátát vagy sült padlizsánt használnak, esetleg a hosszú szemű rizst.

A dönerkebap – ezt az étet jó ismeri minden magyar. A döner szó jelentése: forog. A nyárson forgó, majd onnan levágott sült hús alapanyagát tekintve készülhet csirkéből, bárányból vagy marhából.

Lahmacun

Igazi love story a miénk, szerelem első kóstolásra. A lahmacun (ejtsd: lahmadzsun) volt a legeslegelső étel, amit Törökországban ettem. Most is emlékszem a kis eldugott alagsori étteremre ...

Spenótos börek

Igazi török házi recept, ami eddig még nem sikerült úgy soha, ahogy az eredeti, de ahhoz még több évtizednyi gyakorlás kell! :) Ugyanezt a tésztát gyakran töltik pirított darált ...

Feta sajtos börek tepsiben

Feta sajt rajongó vagyok, így ez a börek, ami eredetileg török reggeli, a nap bármely szakában nagy kedvencem! Recept forrása: Stahl magazin 2012. tavasz

Török töltött burgonya

Az első nyár az alanyai tengerparton és éjszakában... örökké csodás emlék marad. Ott volt szerencsém először ehhez az ételhez egy kis gyorsétteremben, amit ha párom nem ajánlgat oly ...

Lencsés bulgur pilav

Hiába a szépen terített asztal, a gőzölgő husi, ha a pilav hamarabb elkészült, rögtön neki kell esni még frissen a fazékból... Szóval csak óvatosan! A recept eredetijét az Almost ...

A sis gyakorlatilag a mi saslikunkhoz hasonló étel, csirkedarabok nyárson kisütve. Salátával tálalt, a vendéglátónak nagyon költséghatékony fogás.

Dürüm a gyros megfelelője. Egy laposra nyújtott – néha fűszeres – tésztába tekerik az apróra vágott vöröshagymát, paradicsomot és a kebapsütőről levágott húst.

A csorba szó szerint levest jelent. Általában zöldség- vagy lencseleves, de készülhet halpép belekeverésével vagy paradicsompépből. Az ayran-joghurtot étkezések előtt vagy mellé fogyasztják a tudatosan táplálkozó törökök. Enyhíti a túl fűszeres életek hatását, és a rakiból is jobban lehet tölteni, ha előtte egy kis ayrannal van kibélelve a gyomrunk.

Frissítő mentás joghurtleves

Nem vagyok egy nagy leves fogyasztó, nade a yayla leves az bármikor, bárhol jöhet. Ráadásul nagyon könnyen elkészíthető, és remekül alkalmazkodik az évszakok váltakozása szülte ...

Ayran házilag

A nagy melegre való tekintettel úgy gondoltam, gyorsan megismertetjük az Ayrant azokkal, akik még eddig nem ittak volna ilyet. Ez egy hagyományos török hideg, hűsítő, jólesően ...

Narancskocsonya

Ez bizony, ahogy kedvesemmel kitárgyaltuk nem zselé, nem ám, pedig majdnem annak kereszteltem nagy meggondolatlanul. A Portakal peltesi magyarul Narancskocsonyát jelent, hozzáteszem teljesen ...

A köfte a legkevésbé bizalomgerjesztő az összes közül, darált húsból készült golyókat jelent nagyjából kisütve, nagyon fűszeresen. Az iskender pedig hatalmas adag kebap padlizsánágyon, paradicsomszósszal és ayrannal nyakon öntve. Állítólag Nagy Sándor kedvence volt, innen származik a neve is, ideális menü világhódításhoz.

Jellemző ital a cay, a török tea, ami méregerős esszencia forró vízzel felöntve, vagy almagranulátumból készült elmacay. Egy pohárka meleg teát iszogatva merengeni a kappadókiai táj szépsége felett: felejthetetlen.

A másik népi kedvenc, a török kávé, melyet csak óvatosan hörpöljünk! Félmagasságtól ugyanis kávézaccot találunk a csészében, ami elsőre meglepő lehet a tapasztalatlanoknak. Ha az első sokkon túl vagyunk, a maradékból jósolhatunk is.

Rakit, a tömény és ánizsos szeszes italt, vízzel felhígítva isszák a helyiek. Egy dupla adag után simán bevállalunk egy szájsebészeti kezelést érzéstelenítés nélkül, úgy lezsibbadunk tőle.

Édességek közül említést érdemel a baklava, ami a fogorvosok kedvence, hiszen bőven ellátja őket munkával, mézes, diós tésztafinomság. Akkor a legjobb, ha a tálból már fél méterre kiemelve is folytonosság látható a ragadós kezünkben lévő darab és a többi között. A dióval, mogyoróval ízesített, különböző színű és állagú törökmézek közül is kedvünkre válogathatunk az isztambuli Nagy Bazárban, csak győzze a gyomrunk a tömény édességet.

A másik híres, édes étek a halva, nagyon tömény finomság, darált szezámmagból és mézből – sápadt színe a pamukkalei medencék színére emlékeztet. Említést érdemel még a sült rizspuding, a sütlac is.

Török sült tejberizs

A sült tejbegríz gyümölcsös és mézes-mandulás változata is nagy kedvencünk, gondoltam a sült tejberizs is sikert fog aratni a gyerkőcöknél. Nem tévedtem, rögtön bekerült a favoritok ...

Szirupban főtt sütőtökfalatok

Én mondom, aki egyébként egy évben 1 szelet sütőtökkel több mint elvan, hogy ez már valami! Extrakönnyen, extrakevés idő és energiabefektetéssel valami mennyei desszert varázsolható ...

Cezerye tejkrémkupolával

A Törökországban szinte minden bolban kapható cezerje (ejtsd: dzsezerje) nagyüzemi verziójához a masszát egészen sűrűre főzik, gazdagítják pisztáciával, mogyoróval vagy dióval, ...

Búzadarás nyalánkság

Saját hazája hangulatát idéztem meg ezzel a cukorszirupba áztatott süteménnyel a messziről hazatért (török) párocskámnak. Nagy volt a boldogság, de kicsit kevesebb a honvágy, hála a ...

Egyszóval, ha Törökországban járunk, mindenképp maradandó kulináris élményekben lesz részünk, amit a legjobb török éttermekben újra átélhetünk itthon is! Serefe! Azaz egészségünkre!

Ismerkedj meg az Utazom.commal! >>

Még több török remekért kattints ide! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...