Török gasztroörökségeink: bizony, a töltött káposzta és a pacal is török!

Azt hitted, hogy a pacal és a töltött káposzta ősi magyar ételek? Eredetileg mindkettőt, sőt, a paprikát is a törököknek köszönhetjük.

Már nem egy tradicionális magyar ételről derült ki, hogy valójában a sógoroknak, a szerbeknek, a németeknek vagy a törököknek köszönhetjük. A pacal és a töltött káposzta sem kivétel.

Töltött káposzta, ahogy a muszlimok készítették

Az már az Egri Csillagokból is kiderült, hogy a magyar és a török konyha jó barátságba kerültek egymással, és bár a hódoltságot nehezen emésztettük meg, de a török ízeket könnyen a magunkévá tettük. A két konyha ételeinek elkészítési módja és az ízvilága is hasonlít, így ha szereted a magyar ételeket, jó eséllyel a törököt is a szívedbe zárod. A török konyha persze nemcsak a magyar, hanem az egész balkáni és dél-kelet-európai, például bolgár, makedón, szerb, horvát és román konyhán is nyomot hagyott.

Receptajánló:

Tőtike Mamitól

A tőtike eredetileg növényi levélfélébe töltött tölteléket jelent, szóval kb. olyan, mint a töltött káposzta. A töltelék is nagyon hasonló, csak a tőtike sokkal könnyedebb, mint a ...

A mi konyhánk főként zöldségeket és sok színes, szagos fűszert örökölt a törököktől, de a román konyha legtöbb étele is török eredetű, mint például a nemzeti ételeként számon tartott töltött káposzta, amit a török hódítások honosítottak meg Erdélyben. A töltött káposzta receptje sokat változott az évszázadok alatt, hiszen a ma ismert, disznóhússal készített ételt a muszlim vallásu törökök eredetileg kecske-, marha-, juh- vagy lóhússal főzték. A szőlőlevélbe tekert húst aztán a káposztával együtt megfőzték, ami nagyon gyorsan meghódította a magyarok konyháját is.

Pacal, a török örökség

A töltött káposzta mellett török eredetű a pacal is. A szarvasmarha megtisztított bendőjéből készült pacal az egész Balkánon kedvelt étel: mi, magyarok, a szerbek és a horvátok fűszeres szafttal tálaljuk, a románok pedig levesként. Ettől függetlenül a franciák, a spanyolok és a lengyelek sem vetnek meg egy tál pacalt, még, ha az elkészítés módja el is tér a minénktől. A pacalhoz elengedhetetlen fűszert, a paprikát is a törököknek köszönhetjük, amit jó ideje már nemzeti fűszerként tartunk nyilván.

Receptajánló:

Pacalpörkölt Márti konyhájából

Sajnos elég ritkán kerül asztalra, pedig nagyon szeretjük. Mi külön főzzük a csülköt hosszú lére eresztve, és külön a pacalt. A kétféle szaft és a különböző főzési idő miatt ...

Pacalleves Cárevicstől

A hentesemet már sikerült párszor elkápráztatnom különleges kívánságaimmal. Egyszer pacalt kértem tőle, de nem a százrétűt, mondván levesbe lesz. Levesbe? Kérdezte, és hozzátette, ...

A törökök előtti időkben főként sáfránnyal, bazsalikommal és a zsályával fűszereztünk, azonban a paprika mindegyiket letaszította a trónról. Először Szenczi Molnár Albert 1604-ben megjelent szótárában említi a paprikát, amelyet a török kereskedők vittek Erdélybe, majd onnan terjedt tovább a nyugaton fekvő magyar területekre is.

Pacalpörkölt sertéskörömmel

Nincs különösebb story. Pacalt kedvelők körében népszerű a körömmel, esetleg sertéscsülökkel készített verzió is. Receptemben a körmös verziót írom le, miután lányom így ...

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...