Már nem egy tradicionális magyar ételről derült ki, hogy valójában a sógoroknak, a szerbeknek, a németeknek vagy a törököknek köszönhetjük. A pacal és a töltött káposzta sem kivétel.
Töltött káposzta, ahogy a muszlimok készítették
Az már az Egri Csillagokból is kiderült, hogy a magyar és a török konyha jó barátságba kerültek egymással, és bár a hódoltságot nehezen emésztettük meg, de a török ízeket könnyen a magunkévá tettük. A két konyha ételeinek elkészítési módja és az ízvilága is hasonlít, így ha szereted a magyar ételeket, jó eséllyel a törököt is a szívedbe zárod. A török konyha persze nemcsak a magyar, hanem az egész balkáni és dél-kelet-európai, például bolgár, makedón, szerb, horvát és román konyhán is nyomot hagyott.
Receptajánló:
A mi konyhánk főként zöldségeket és sok színes, szagos fűszert örökölt a törököktől, de a román konyha legtöbb étele is török eredetű, mint például a nemzeti ételeként számon tartott töltött káposzta, amit a török hódítások honosítottak meg Erdélyben. A töltött káposzta receptje sokat változott az évszázadok alatt, hiszen a ma ismert, disznóhússal készített ételt a muszlim vallásu törökök eredetileg kecske-, marha-, juh- vagy lóhússal főzték. A szőlőlevélbe tekert húst aztán a káposztával együtt megfőzték, ami nagyon gyorsan meghódította a magyarok konyháját is.
Pacal, a török örökség
A töltött káposzta mellett török eredetű a pacal is. A szarvasmarha megtisztított bendőjéből készült pacal az egész Balkánon kedvelt étel: mi, magyarok, a szerbek és a horvátok fűszeres szafttal tálaljuk, a románok pedig levesként. Ettől függetlenül a franciák, a spanyolok és a lengyelek sem vetnek meg egy tál pacalt, még, ha az elkészítés módja el is tér a minénktől. A pacalhoz elengedhetetlen fűszert, a paprikát is a törököknek köszönhetjük, amit jó ideje már nemzeti fűszerként tartunk nyilván.
Receptajánló:
A törökök előtti időkben főként sáfránnyal, bazsalikommal és a zsályával fűszereztünk, azonban a paprika mindegyiket letaszította a trónról. Először Szenczi Molnár Albert 1604-ben megjelent szótárában említi a paprikát, amelyet a török kereskedők vittek Erdélybe, majd onnan terjedt tovább a nyugaton fekvő magyar területekre is.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
3 retró reggeli gyerekkorunkból – Te melyiket etted?
Bundás kenyér, fokhagymás pirítós és tejbe áztatott kenyér – így indítottuk a reggeleket 40 éve.
Petrás GabriellaEzek voltak a kedvenc konyhai gépeink a Kádár-korszakban
Anyáink büszkeségei az NDK-s robotgép, a turmixgép és a kávédaráló a modern konyha elengedhetetlen kellékei voltak a rendszerváltás előtt. Melyik masina volt a kedvencetek?
Petrás GabriellaA 3 nosztalgikus innivaló, amit gyerekkorunkban inkább megettünk
Neked is ragacsos volt a szád a Limotól? Te is kanalaztad a Bedeco kakaóport? Gyerekkorunkban nemcsak az Gabi fogkrémet kóstoltuk meg, hanem az innivalókat is megettük.
Petrás GabriellaA lőnye, vagyis a mákos guba 300 éves receptje
Őseink is édesszájúak voltak, így, ha nassolni akartak, összedobtak egy kis lőnyét. Na de mi az???
Petrás Gabriella